Συμπράττουν ερευνητικά για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην ιατρική και στην υγεία
Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο ενώνει δυνάμεις με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με μια καινοτόμο συνεργασία - ορόσημο στην προοπτική χρήσης ισχυρών υπολογιστικών υποδομών και μεγάλης χωρητικότητας με έδρα την περιφέρεια
ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε μια ιδιαίτερη και καινοτόμα σύμπραξη με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας προχώρησε προ ημερών το Ιόνιο Πανεπιστήμιο επισφραγίζοντας τους άρρηκτους δεσμούς μεταξύ τους, με ένα μνημόνιο συνεργασίας, στο πλαίσιο της έρευνας και του ψηφιακού μετασχηματισμού στην ιατρική και στην υγεία.
Σε μια επωφελή συνεργασία αξιοποιώντας και την εφαρμογή μεθόδων τεχνητής νοημοσύνης σε ιατρικά δεδομένα και δεδομένα υγείας μεγάλου όγκου, μετουσιώνεται το επιστέγασμα της συστηματικής ακαδημαϊκής συνεργασίας που έχει καλλιεργηθεί τα δύο τελευταία χρόνια μεταξύ των δυο Πανεπιστημίων.
Στο πλαίσιο αυτό την Τρίτη 21 Νοέμβριου οι Πρυτανικές Αρχές του Ι.Π βρέθηκαν στην Κοζάνη για να επισημοποιήσουν την συνεργασία με τις εκεί Πρυτανικές Αρχές και τον Πρύτανη Θεόδωρο Θεοδουλίδη. Τον Πρύτανη Ανδρέα Φλώρο συνόδεψαν οι Αντιπρυτάνεις Ηλίας Γιαρένης και Χριστίνα Μπενέκη , καθώς και ο Πρόεδρος του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου (ΠΕΚ) Ι.Π. Παναγιώτης Βλάμος.
Αντικείμενο της συνεργασίας αυτής που αναπτύσσεται μεταξύ του Εργαστήριου Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας (BiHELab) του Ιονίου Πανεπιστημίου με το Εργαστήριο Ηλεκτρονικής Υγείας και Βιοϊατρικής Τεχνολογίας και το Τμήμα Δικτύων και Επικοινωνιών, της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και Μηχανοργάνωσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας είναι η φιλοξενία δεδομένων και η χρήση υπολογιστικού χρόνου στις υπολογιστικές υποδομές υψηλής χωρητικότητας και υπολογιστικής ικανότητας του Κέντρου Δεδομένων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Οι δράσεις
Τα δυο ιδρύματα θα προχωρήσουν σε συγκεκριμένες κοινές δράσεις ανάπτυξης μητρώων ασθενών, σε ασφαλές και συμβατό με την κείμενη νομοθεσία περί προστασίας προσωπικών δεδομένων περιβάλλον νέφους, υποδομών για τη συλλογή δεδομένων μεγάλου όγκου μέσω φορέσιμων αισθητήρων και διαδικτύου των πραγμάτων, πλατφόρμας διαχείρισης και επεξεργασίας ιατρικών δεδομένων και δεδομένων υγείας μεγάλου όγκου ψηφιακών εφαρμογών προς όφελος των ασθενών, των επαγγελματιών υγείας και των φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας και εφαρμογών τηλεϊατρικής για την φροντίδα ασθενών σε απομακρυσμένες περιοχές
Επιπρόσθετα, η συνεργασία εκτείνεται και στην εφαρμογή μεθόδων τεχνητής νοημοσύνης σε ιατρικά δεδομένα και σε δεδομένα υγείας μεγάλου όγκου, με στόχο τη δημιουργία μοντέλων ιατρικής ακριβείας και εξατομικευμένης ιατρικής.
Η κοινή προσπάθεια αναμένεται να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών, που θα προσφέρουν ασφαλή πρόσβαση των πολιτών στα δεδομένα υγείας τους, θα συνεισφέρουν στην ιατρική ακριβείας μέσω κοινής υποδομής δεδομένων και θα ενισχύσουν τον πολίτη με ψηφιακά εργαλεία για την υγεία, την ευεξία και την φροντίδα.
Ορόσημο
Όπως τόνισε ο κ. Φλώρος η ανάγκη για την σύμπραξη αυτή προέκυψε μετά από τη συνεργασία που διατηρεί το Ιόνιο Πανεπιστήμιο με το Johns Hopkins University πάνω σε ζητήματα νευροεκφυλιστικών ασθενειών. «Στο πλαίσιο της συνεργασίας με το ΑΕΙ των ΗΠΑ επιζητούσαμε μια ισχυρή υπολογιστική υποδομή για να μπορέσουμε να καταχωρήσουμε δεδομένα και να τα επεξεργαστούμε. Εδώ λοιπόν έρχεται εμπράκτως το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και μας στηρίζει με σκοπό να αξιοποιήσουμε αυτή την υπολογιστική υποδομή που διαθέτει για ερευνητικούς σκοπούς», ανέφερε ο Πρύτανης.
Η συνεργασία μεταξύ των δύο Πανεπιστημίων, πέραν του καινοτόμου ερευνητικού χαρακτήρα της, αποτελεί ορόσημο στην προοπτική χρήσης ισχυρών υπολογιστικών υποδομών και μεγάλης χωρητικότητας με έδρα την περιφέρεια και με σημαντική συμβολή στην εξοικονόμηση ερευνητικών πόρων μέσω της επίτευξης ευρείας οικονομίας κλίμακας.
Photo: kozan.gr