Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

ΣΥΡΙΖΑ: «Η κυβέρνηση ομολογεί την ανεπάρκειά της να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή»

ΣΥΡΙΖΑ
22 Nov 2023 / 15:21

«Οριζόντιες και πλασματικές αυξήσεις των εισοδημάτων, που θα οδηγήσουν μέχρι και σε 300% αύξηση των φορολογικών υποχρεώσεων των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο η κυβέρνηση επιβάλλει οριζόντιο χαράτσι για τους ελεύθερους επαγγελματίες αποδεικνύοντας την πλήρη ανεπάρκειά της στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και επιμένοντας στη λογική του σχεδίου Πισσαρίδη, που θεωρεί «ευλογία» την καταστροφή των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Πρόκειται για την απόλυτη εξαπάτηση αλλά και τον πλήρη αιφνιδιασμό των φορολογούμενων οι οποίοι καλούνται να φορολογηθούν για τα εισοδήματα του 2023 με ένα νέο επιβαρυντικό πλαίσιο το οποίο ψηφίζεται στο τέλος του 2023!

Δεν καταθέτει κανένα μέτρο για τους μεγάλους "παίχτες" της αγοράς και αναδεικνύει τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες ως τους βασικούς, αν όχι μοναδικούς υπαίτιους της φοροδιαφυγής και παράλληλα μετατρέπει τους φορολογούμενους σε καταδότες.

Η κυβέρνηση ξεκινά και πάλι το παιχνίδι του κοινωνικού αυτοματισμού. Για την κρίση χρέους και την χρεοκοπία έφταιγαν οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι για να βρούν κοινωνική στήριξη στις τεράστιες μειώσεις μισθών και συντάξεων που επέβαλαν. Σήμερα ο κοινωνικός αυτοματισμός λειτουργεί σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ελεύθερων επαγγελματιών την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση αφήνει στο απυρόβλητο την αισχροκέρδεια και νομοθετεί φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο και χαρίζει εκατομμύρια στους καναλάρχες.

Προεκλογικά η Ν.Δ. υποσχόταν την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και τώρα χρησιμοποιεί την μείωση του ως "τυράκι" στους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Δίνει στη δημοσιότητα ψεύτικα αριθμητικά παραδείγματα με φορολογικό σύστημα που ίσχυε πριν το 2020 ενώ σήμερα υπολογίζονται και τα τεκμήρια στην φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, αναφέρεται μόνο στην διαφορά της φορολογικής υποχρέωσης και όχι στη συνολική επιβάρυνση για τον επαγγελματία.

Με τη νέα οριζόντια και άδικη φορολόγηση μιλούν για ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα 10.920 ευρώ.

Όμως "ξεχνούν"  να αναφέρουν την προσαύξηση κατά 10% αυτού του ποσού ανά 3ετία καθώς και τις βαριές προσαυξήσεις σε συνάρτηση με το μισθολογικό κόστος και τον κύκλο εργασιών της ατομικής επιχείρησης, ανεξαρτήτως των πραγματικών καθαρών κερδών της μετά τα λειτουργικά της έξοδα.

Οριζόντιες και άδικες πλασματικές αυξήσεις των εισοδημάτων, στις περισσότερες των περιπτώσεων, που θα οδηγήσουν μέχρι και σε 300% αύξηση των φορολογικών υποχρεώσεων των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων.

Σήμερα υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος όπως ήταν η προεκλογική πρόταση του Σύριζα-ΠΣ για ένταξη όλων - και των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών - στο αφορολόγητο μέχρι 10.000 ευρώ (χτίσιμο του αφορολόγητου με χρήση ψηφιακών μέσων πληρωμής), οριστική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, αναγνώριση των οικονομικών στοιχειών που αποτυπώνονται στο myDATA, σύνδεση των ταμειακών με POS, συνολική ψηφιοποίηση του φορολογικού αντικειμένου και φορολογικοί έλεγχοι.

Η ελληνική οικονομία, η ελληνική κοινωνία χρειάζονται έναν προϋπολογισμό που καταπολεμά την ακρίβεια και το μεγάλο πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους. Έναν προϋπολογισμό που στηρίζει μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους και μικρές επιχειρήσεις. Μία δίκαιη και προοδευτική φορολογία και όχι οριζόντια και άδικα χαράτσια στους μικρούς και φορολογικά "δωράκια" στους μεγάλους.             

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ως υπεύθυνη προοδευτική δύναμη και σε συνεργασία με τους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς θα αντισταθεί με κάθε τρόπο στις κυβερνητικές πολιτικές που στραγγαλίζουν την πραγματική οικονομία, αυξάνουν τις ανισότητες και επιτείνουν το κλίμα  οικονομικής ανασφάλειας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συμμετέχει δυναμικά στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των αυτοαπασχολούμενων και των ελεύθερων επαγγελματιών.

Κέρκυρα 22/11/2023                        

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ