Πέμπτη 13.06.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ξεκίνησε η Σχολή Γονέων της Ιεράς Μητρόπολης Κέρκυρας

Σχολή Γονέων
20 Nov 2023 / 10:26

Η δεύτερη συνάντηση θα γίνει την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 7 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο με θέμα «Μη στραφείς προς τα πίσω: η ασκητική της Κλίμακας και η σύγχρονη οικογένεια»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ξεκίνησαν το μεσημέρι της Κυριακής 19 Νοεμβρίου 2023, στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης της Κέρκυρας, για 21η συνεχόμενη χρονιά, οι συναντήσεις της Σχολής Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας. Τον αγιασμό τέλεσε ο Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων Νεκτάριος, ενώ υπεύθυνος λειτουργίας της Σχολής είναι ο Πρωτ. Σπυρίδων Τριαντάφυλλος.

Προσφωνώντας τους γονείς που συμμετείχαν στην πρώτη συνάντηση ο Μητροπολίτης Κερκύρας επεσήμανε ότι στις μέρες μας διαπιστώνουμε μεγάλη δυσκολία στη διαφύλαξη του θεσμού της οικογένειας, καθώς υπάρχει έκπτωση ηθών.

Ομιλητής στην πρώτη σύναξη ήταν ο διακεκριμένος ψυχίατρος, ψυχοθεραπευτής και συγγραφέας Ιάκωβος Μαρτίδης, ο οποίος μίλησε με θέμα «Πλάθοντας ευτυχισμένα παιδιά: μύθος ή πραγματικότητα;». Αφορμή το ομότιτλο βιβλίο του, το οποίο παρουσίασε εν ολίγοις ο Πρωτ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως. Στη συνέχεια, ο κ. Μαρτίδης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το μεγάλωμα των παιδιών έχει κόπο. Ο κόπος γίνεται μεγαλύτερος, όταν ο γονιός δεν κατέχει τις απαραίτητες γνώσεις.

Γονείς δεν γεννιόμαστε, γινόμαστε. Υπάρχουν ευτυχισμένοι άνθρωποι και ευτυχισμένα παιδιά. Η ευτυχία σμιλεύεται από την πρώτη παιδική ηλικία. Σκοπός της ανατροφής είναι οι γονείς να μάθουν στο παιδί τι είναι αγάπη, να του μάθουν να χαίρεται με το μικρό, το απλό, το καθημερινό. Να του μάθουν να μοιράζεται και να προσφέρει, να λειτουργεί ευχαριστιακά.  

Ο ομιλητής επεσήμανε ότι οι γονείς χρειάζεται οι ίδιοι να νιώθουν ότι ο πλούτος μας δεν είναι η ποσότητα των υλικών αγαθών, αλλά η ποιότητα των σχέσεων. Είναι άλλο η τιμή των πραγμάτων και άλλο η αξία τους. Σήμερα υπάρχει σύγχυση για το ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες του ανθρώπου, ποιο είναι το καίριο και σημαντικό στη ζωή. Χρειάζεται, επομένως, νόημα και προοπτική σε όσα ζούμε και κάνουμε.

Τα παραπάνω έρχονται όταν ο άνθρωπος πιστεύει στον Θεό, κατανοώντας ότι η ζωή έχει νόημα όταν φεύγουμε από τα παρόντα και νιώθουμε ότι η παρουσία του Θεού μας δίνει δύναμη. Το ότι πιστεύουμε δεν σημαίνει ότι λύνονται όλα τα προβλήματά μας, αλλά νιώθουμε ότι δεν είμαστε μόνοι μας.

Τελικά, τα παιδιά πλάθονται. Είναι ευθύνη των γονέων να εργαστούν, αγκαλιάζοντάς τα, οριοθετώντας την πορεία τους, βοηθώντας τα να χαρούνε την παιδικότητά τους παίζοντας, χτίζοντας σχέσεις, μαθαίνοντας να είναι υπεύθυνα τα ίδια στη ζωή τους. Τελικός σκοπός του γονέα είναι να γίνει «άχρηστος», δηλαδή αχρείαστος για τα παιδιά του, να μην προβάλλει τα όνειρά του σ’ αυτά και να τα οδηγήσει στην οδό της ελευθερίας.

Ακολούθησε συζήτηση την οποία συντόνισε ο υπεύθυνος της Σχολής Γονέων Πρωτ. Σπυρίδων Τριαντάφυλλος.

Κατά τη διάρκεια που οι γονείς συμμετείχαν στην εκδήλωση οι παιδαγωγοί του Βρεφονηπιακού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως «Ελένη Μπέλλου», απασχολούσαν δημιουργικά τα μικρότερα παιδιά.

Η δεύτερη συνάντηση της Σχολής γονέων θα γίνει την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 7 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο με θέμα «Μη στραφείς προς τα πίσω: η ασκητική της Κλίμακας και η σύγχρονη οικογένεια».