Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κέρκυρα: Δίχως τέλος το σήριαλ με τα άγονα μαθητικά δρομολόγια

Σχολικές μεταφορές
16 Nov 2023 / 09:17
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

«Ορφανά» και πάλι 21 από τα 39 άγονα δρομολόγια. Πέντε κρίθηκαν άρτια. Για 13 ζητήθηκε συμπλήρωση των δικαιολογητικών ώστε να μπορέσουν να ανακηρυχθούν

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τελειωμό δεν φαίνεται να έχει το σήριαλ των φετινών σχολικών μεταφορών, καθώς ο έλεγχος των φακέλων για τα άγονα δρομολόγια ολοκληρώθηκε χωρίς το προσδοκώμενο αποτέλεσμα, καθώς άρτια κρίθηκαν μόνο τα πέντε από τα 39!

Για τα 21 από τα 39 άγονα δρομολόγια δεν κατατέθηκε καμία προσφορά κατά την επαναληπτική διαδικασία διαπραγμάτευσης που προκήρυξε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Στον διαγωνισμό προσφορές κατέθεσαν 19 μεταφορείς, ωστόσο ούτε και αυτήν την φορά καλύφθηκε το σύνολο των εναπομεινάντων δρομολογίων, τα οποία παραμένουν σε εκκρεμότητα από την αρχή της φετινής σχολικής χρονιάς.

Ο έλεγχος των φακέλων από την Επιτροπή Διαγωνισμού ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου, ωστόσο και σε αυτήν την διαδικασία ο διαγωνισμός δεν είχε την αναμενόμενη έκβαση. Σημειωτέον ότι στα 21 που κατέληξαν και πάλι «ορφανά» περιλαμβάνονται τόσο μικρά όσα και μεγάλα δρομολόγια για τις μετακινήσεις των μαθητών στα σχολεία τους.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα 18 δρομολόγια, μόλις πέντε κρίθηκαν άρτια ως προς τα δικαιολογητικά τους. Αυτά αφορούν σε mini bus και ταξί. Για τα υπόλοιπα 13 η αρμόδια Τριμελή Επιτροπή έχει ζητήσει από τους μεταφορείς να συμπληρώσουν τα δικαιολογητικά που λείπουν, καθώς μπορούν να θεραπευθούν και να ξεκινήσουν κι αυτά.

Οι υποψήφιοι ανάδοχοι έχουν προθεσμία να καταθέσουν τα έγγραφα που λείπουν μέχρι τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας, ώστε την ερχόμενη εβδομάδα να ανακηρυχθούν από την Επιτροπή ως έγκυρα. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο η έναρξη των δρομολογίων θα απαιτήσει κάποιο χρόνο, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στις αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας (Τμήμα Προμηθειών, Οικονομική Επιτροπή).

Σε ό,τι αφορά τα 21 που δεν τελεσφόρησαν, αυτά θα επαναπροκηρυχθούν, όπως ανέφερε στην «Ε» ο Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας Κώστας Ζορμπάς. «Για τα δρομόγια αυτά δεν κατατέθηκε ούτε μια προσφορά. Περίμενα ότι στην επαναληπτική διαδικασία θα καλύπτονταν όλα τα άγονα δρομολόγια. Βελτιώσαμε τις τιμές, δεν μπορούμε να τις ανεβάσουμε κι άλλο. Αναμένουμε τώρα να γίνει η συμπλήρωση των δικαιολογητικών για τα 13 δρομολόγια, ώστε να τα προχωρήσουμε μαζί με τα πέντε που κρίθηκαν άρτια», τόνισε ο ίδιος.

Μεταφορείς: Δεν είναι βιώσιμες οι τιμές

Μιλώντας στην «Ε» ο εκπρόσωπος του Σωματείου Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων Κέρκυρας Παναγιώτης Μαυρόπουλος σημείωσε ότι οι τιμές που δίνει η Περιφέρεια για το μεταφορικό έργο δεν είναι βιώσιμες για τους παρόχους και γι'αυτό δεν υπάρχει ενδιαφέρον στους διαγωνισμούς. Όπως είπε το πετρέλαιο είναι ακριβότερο κατά 0,20 λεπτά από πέρσι, ενώ συνυπολογίζοντας και τα λοιπά έξοδα βάσει των οποίων διαμορφώνεται η τιμή του δρομολογίου, το ποσό που θα εισπράξουν δεν ανταποκρίνεται στα σημερινά δεδομένα.

«Το ζήτημα είναι καθαρά οικονομικό, γι' αυτό οι μεταφορείς δεν συμμετέχουν. Δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις τιμές. Σε κάποια μόνο συγκεκριμένα δρομολόγια υπήρξε βελτίωση των τιμών. Υπολογίστε ότι για μια συνολική διαδρομή 60 χλμ (απο και προς το σχολείο) με mini bus για τη μεταφορά 10 μαθητών το κόστος βάσει των σημερινών τιμών πετρελαίου, των ανταλλακτικών και του συνοδού ανέρχεται στα 95-105 ευρώ και η Περιφέρεια δίνει 67 ευρώ γι' αυτή την διαδρομή», επισήμανε ο κ. Μαυρόπουλος.

Από τον Σεπτέβριο

Η προβληματική αυτή κατάσταση που παρατηρείται τόσο έντονα φέτος με τις σχολικές μεταφορές ταλαιπωρεί από την έναρξη της σχολικής χρονιάς πολλές οικόγενειες σε όλο το νησί, με τα σοβαρότερα προβλήματα να εντοπίζονται στην Βόρεια Κέρκυρα, αφού τα περισσότερα δρομολόγια είχαν καταλήξει άγονα κατά την πρώτη διαδικασία.

Την δυσαρέσκειά τους εξέφρασαν πάντως για ακόμη μια φορά οι μαθητές του Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις Κασσιόπης, προχωρώντας το βράδυ της Δευτέρας σε νέα κατάληψη του σχολείου τους, διαμαρτυρόμενοι για την πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουν φέτος. Η κινητοποίηση έληξε ωστόσο το πρωί της Τετάρτης, αφού η πλειοψηφία των μαθητών αποφάσισε το άνοιγμα του σχολείου.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων από τον Αντιπεριφερειάρχη Κέρκυρας Κώστα Ζορμπά, μόνο για το ένα από τα τρία δρομολόγια δεν υπήρξε ανάδοχος. Το δρομολόγιο αυτό αφορά στην μεταφορά τριών μαθητών.

Ωστόσο, όπως τόνισε στην «Ε» η γραμματέας του Συλλόγου Κατερίνα Στογιάννου, για τα δρομολόγια που κρίθηκαν έγκυρα, δεν τους έχει δοθεί ακόμη ημερομηνία έναρξης, με αποτέλεσμα οι γονείς να συνεχίζουν να επωμίζονται την μεταφορά των παιδιών τους προς το σχολείο τους.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.