Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ερώτηση Αυλωνίτη προς το Υπ. Οικονομικών για το κλείσιμο της μοναδικής τράπεζας στους Παξούς

Τράπεζα Πειραιώς
13 Nov 2023 / 17:30

Η διοίκηση της Τράπεζας παραπέμπει στην Κέρκυρα, αδιαφορώντας για τους κατοίκους που πρέπει να κάνουν ολόκληρο ταξίδι με αναγκαστική διανυκτέρευση!

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Κέρκυρας και Τομεάρχης Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Αυλωνίτης για το κλείσιμο του μοναδικού υποκαταστηματος Τράπεζας στους Παξούς.

Ο βουλευτής τόνισε πως το  κλείσιμο του υποκαταστήματος θα προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην καθημερινή εμπορική δραστηριότητα των κατοίκων των Παξών και θα οδηγήσει στην υποβάθμιση και τη συρρίκνωση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής επιχειρήσεων και ιδιωτών. Μετά το κλείσιμο του υποκαταστήματος της Πειραιώς, η διοίκηση της Τράπεζας παραπέμπει για εξυπηρέτηση στο Υποκατάστημα Κέρκυρας, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι οι κάτοικοι των Παξών πρέπει να κάνουν ολόκληρο ταξίδι με αναγκαστική διανυκτέρευση στην Κέρκυρα, καθώς το νησί στερείται (συν των άλλων) και τακτικής ακτοπλοϊκής σύνδεσης!!! Αυτή είναι η Ελλάδα του 2023 κι αυτά είναι μερικά από τα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους όσοι επιλέξουν να κατοικήσουν σε νησιωτικές και μικρές νησιωτικές περιοχές.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να μεριμνήσει για την αποφυγή αυτής της εξέλιξης που θα ζημιώσει την οικονομική ζωή των Παξινών.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης :

Ερώτηση προς: τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών

ΘΕΜΑ: Κλείνει το μοναδικό Υποκατάστημα Τράπεζας στους Παξούς – Καμία πρόνοια του Κράτους για την ενίσχυση της νησιωτικότητας 

Η πρακτική των συστημικών Τραπεζών να ενεργούν χωρίς το ελάχιστο ενδιαφέρον για τους κατοίκους της ελληνικής περιφέρειας, ειδικά όταν πρόκειται για νησιώτες, ηλικιωμένους και μη δυνάμενους να μετακινηθούν συμπολίτες μας, έχει την πλήρη εφαρμογή της στην περίπτωση των Παξών.  Ανάστατη είναι η τοπική κοινωνία από την ανακοίνωση του κλεισίματος του Υποκαταστήματος της Πειραιώς, του μοναδικού Υποκαταστήματος Τράπεζας που λειτουργεί στο νησί, εξυπηρετώντας τις ανάγκες των μονίμων κατοίκων. Κραυγή αγωνίας το ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Παξών (αριθμ. 26-131/ 2023) με αίτημα τη διατήρηση της λειτουργίας του, λαμβάνοντας υπόψη τα θετικά οικονομικά στοιχεία του κύκλου εργασιών και την κοινωνική διάσταση του ζητήματος.

Προηγήθηκε το κλείσιμο του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στον πεζόδρομο της Κέρκυρας, το οποίο εξυπηρετούσε την πλειοψηφία των συνταξιούχων του νησιού, το κλείσιμο του υποκαταστήματος της ALPHA BANK στην Αχαράβη (για το οποίο καταθέσαμε ερώτηση στη Βουλή α.π. 2556/20-1-2022) ) και η σημαντική συρρίκνωση των τραπεζικών υποκαταστημάτων σε όλη την Περιφέρεια.  Η Κυβέρνηση εμφανίζεται να μην γνωρίζει την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στα νησιά, ειδικά στα μικρά νησιά της χώρας μας και τις δυσκολίες πολλών, κυρίως ηλικιωμένων, συνανθρώπων μας για χρήση νέων τεχνολογιών και παραπέμπουν στις αυτόματες συναλλαγές και στα εργαλεία ψηφιακής τραπεζικής.

Στην περίπτωση των Παξών, μετά το κλείσιμο του υποκαταστήματος της Πειραιώς, η διοίκηση της Τράπεζας παραπέμπει για εξυπηρέτηση στο Υποκατάστημα Κέρκυρας, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι οι κάτοικοι των Παξών πρέπει να κάνουν ολόκληρο ταξίδι με αναγκαστική διανυκτέρευση στην Κέρκυρα, καθώς το νησί στερείται (συν των άλλων) και τακτικής ακτοπλοϊκής σύνδεσης!!! Αυτή είναι η Ελλάδα του 2023 κι αυτά είναι μερικά από τα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους όσοι επιλέξουν να κατοικήσουν σε νησιωτικές και μικρές νησιωτικές περιοχές.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Επειδή οι συστημικές Τράπεζες έχουν λάβει γενναία οικονομική στήριξη από το Κράτος, με χρήματα των Ελλήνων πολιτών, μέσω των ανακεφαλαιοποιήσεων, προτίθεστε να παρέμβετε ώστε να αρθεί η απόφαση της Τράπεζας Πειραιώς για κλείσιμο του μοναδικού Τραπεζικού Υποκαταστήματος στους Παξούς;

2. Έχετε προνοήσει για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων ενίσχυσης της νησιωτικής επιχειρηματικότητας, ως αντίβαρο στις σοβαρότατες ελλείψεις που δημιουργούνται στις καθημερινές οικονομικές ανάγκες και συναλλαγές των μικρών και μεσαίων επαγγελματιών και επιχειρηματιών στα μικρά νησιά;