Παρασκευή 10.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στη Βουλή από τον Δ. Μπιάγκη οι ιστορικές οχυρώσεις της Κέρκυρας που καταρρέουν

Δημήτρης Μπιάγκης
09 Nov 2023 / 10:00

Ερώτηση του βουλευτή Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ στην Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το θέμα των οχυρώσεων της Κέρκυρας φέρνει στη Βουλή με ερώτησή του προς την Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού ο Βουλευτής Κέρκυρας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κίνημα Αλλαγής, Δημήτρης Μπιάγκης, καθώς παρά τη σημαντικότητα και σπουδαιότητά τους βιώνουν την πλήρη απαξίωση και τον μαρασμό και κινδυνεύουν με σταδιακή αποσύνθεση και κατάρρευση.

Στην ερώτησή του, ο Βουλευτής καταδεικνύει, πως η ανεξέλεγκτη βλάστηση και τα τεράστια αυτοφυή δένδρα που υψώνονται πάνω σ’ αυτές δημιουργούν με τις ρίζες τους επικίνδυνα ρήγματα για τη στερεότητά τους, ενώ για δεκαετίες η Πολιτεία δεν έχει επιδείξει το παραμικρό ενδιαφέρον για την πρόληψη της καταστροφής τους.

Η απουσία οποιασδήποτε επέμβασης συντήρησης είχε ως αποτέλεσμα τη σταδιακή τους αποσύνθεση, με τρανταχτό παράδειγμα την κατάρρευση του βόρειου τμήματος της οχύρωσης του Παλαιού Φρουρίου (Καποσίδερο), το οποίο αφού εγκαταλείφθηκε στην τύχη του κατηφόρισε προς τη θάλασσα.

Η πλήρης απαξίωση, η παντελής απουσία της Πολιτείας είναι εμφανής σε όλη την περίμετρό τους καθώς μπορεί κανείς να διακρίνει τη σημαντική φθορά τους η οποία μοιραία οδηγεί σταθερά και αμετάκλητα στην καταστροφή τους.

Αρκεί κανείς να παρατηρήσει την ξηρά τάφρο του Νέου Φρουρίου, εκεί που διαδραματίστηκαν οι καθοριστικές μάχες του 1716, όπου η βάση των πλίθινων πλευρών τους αιωρείται και αν δεν καταστεί δυνατή άμεσα η στήριξή τους θα καταρρεύσουν.

Οι οχυρώσεις της Κέρκυρας αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και πραγματοποιήθηκαν από την αφρόκρεμα των μηχανικών και αρχιτεκτόνων της Βενετίας. Πέρα από την αποτελεσματικότητά τους, που αποδείχθηκε στο πέρασμα της ιστορίας, οι οχυρώσεις της παλιάς πόλης αποπνέουν έμπνευση και ομορφιά στις λεπτομέρειές τους. Σήμερα, από την αδιαφορία της Πολιτείας κινδυνεύουν να καταρρεύσουν.

Δείτε εδώ ολόκληρο το κείμενο της Ερώτησης