Τετάρτη 08.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εξώδικο του Δήμου Νότιας Κέρκυρας για να μαζευτούν τα σκουπίδια από τους δρόμους

Απορρίμματα
06 Nov 2023 / 10:49
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

300 τόνοι απορριμμάτων στους δρόμους - Διαφορετικά τα στοιχεία των υπηρεσιών από τα ζυγολόγια που έχει στα χέρια της η εταιρεία

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στο δρόμους της Νότιας Κέρκυρας - άγνωστο για πόσο- θα μείνουν τα απορρίμματα, με τη διαμάχη Δήμου και εργολάβου που κάνει τη μεταφορά τους, να οδεύει προς τη Δικαιοσύνη. 

Η αποκομιδή έχει σταματήσει εδώ και κάποιες μέρες, ενώ την Κυριακή ο Δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας Κώστας Λέσσης ενημέρωσε τους δημότες να μην κατεβάζουν τα απορρίμματά τους, αποδίδοντας την ευθύνη σε «αδυναμία της εταιρείας». Σύμφωνα  με τα στοιχεία των υπηρεσιών, ο εργολάβος έχει μεταφέρει λίγότερους τόνους από τα προβλεπόμενα στη σύμβαση των 19.900 τόνων, δηλαδή υπολείπονται ακόμα 2.687 τόνοι τόνοι προς μεταφόρτωση και μεταφορά.

Από τη μεριά της η εταιρεία Recycling Works ΙΚΕ κάνει λόγο για συκοφαντικούς ισχυρισμούς του Δήμου και επιφυλάσσεται παντός νόμιμου δικαιώματός της.

Μιλώντας στην "Ε" ο εκπρόσωπος της εταιρείας Γιώργος Λαβράνος βεβαιώνει ότι τα στοιχεία που διαθέτει,  δείχνουν ότι όχι μόνο έχει ολοκληρώσει, αλλά έχει ξεπεράσει το τονάζ κατά 500 τόνους Εχουμε στα χέρια μας και τα ζυγολόγια του ΧΥΤΑ Παλαίρου που το αποδεικνύουν».

«Tο ΚΔΑΥ Κερκυρας λειτουργεί απρόσκοπτα και ομαλά σε καθημερινή βάση 6 ημέρες την εβδομάδα. Ουδέν πρόβλημα αντιμετωπίζει και εξυπηρετεί κανονικά τους δήμους Βόρειας και Κεντρικής Κέρκυρας καθώς και τον Δήμο Παξών. 

Από τις 26.10.2023 έληξε η σύμβαση μας λόγω εξάντλησης της προβλεπόμενης από την σύμβαση ποσότητας ΑΣΑ. Για τον λογο αυτό στις 20.10.2023 η εταιρεία μας απέστειλε εξώδικη δήλωση-πρόσκληση στον Δήμο Νότιας Κέρκυρας με την οποία του γνωστοποιούσε ότι οι συμβατικοί τόνοι προς μεταφορά εξαντλούνται εντός των επομένων 15 ημερών.
Συνεπώς η εταιρεία μας έχει ολοκληρώσει το έργο της και ήδη κατόπιν διαγωνισμού ο Δήμος Νότιας Κέρκυρας έχει αναθέσει σε άλλον ανάδοχο το έργο της μεταφόρτωσης» 

300 τόνοι στους δρόμους   

Σύμφωνα με την εκτίμηση του Αντιδημάρχου Καθαριότητας Νίκου Μπόγδου, στους δρόμους πρέπει μέχρι τώρα να έχουν συγκεντρωθεί συνολικά περί τους 300 τόνους απορριμμάτων, σύμμεικτα, ογκώδη και οργανικά. 

«Ο Δήμαρχος έχει δεσμευτεί και έχει αποδείξει ότι μέχρι την τελευταία μέρα της θητείας του θα κάνει τα πάντα για το ζήτημα των απορριμμάτων» αναφέρει στην "Ε". «Αυτήν τη ώρα, τα λιγοστά απορριμματοφόρα που διαθέτει ο Δήμος είναι γεμάτα και από τη στιγμή που εργολάβος, μάς κατέβασε τα "ρολά", δεν μπορούμε ούτε καν να τα αδειάσουμε. 

Τέλος Φεβρουαρίου αναμένονται δύο μεγάλα απορριμματοφόρα για ανακύκλωση από το πρόγραμμα "Φιλόδημος" και εύχομαι ο νέος Δήμαρχος Βασίλης Χειμαριώτης να διαχειριστεί το ζήτημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο»

Εξώδικο

«Είμαστε σε αναμονή. Σήμερα ο Δήμαρχος καταθέτει εξώδικο στον Εισαγγελέα, ζητώντας να γίνει αποδεκτό το αίτημα της Υπηρεσίας και να συνεχιστεί η εργολαβία μέχρι την εξάντληση του αντικειμένου. Παράλληλα έχουμε καλέσει τον νέο προσωρινό ανάδοχο να προσέλθει μέχρι την Παρασκευή για να συνάψουμε την επόμενη σύμβαση. Από τη στιγμή που καταθέσει την εγγυητική επιστολή και υπογράψει, οφείλει εντός τριών ημερών να ξεκινήσει τις εργασίες».

«Δυστυχώς αυτά είναι τα αποτελέσματα που πληρώνουμε οι Κερκυραίοι, αφού δεν έχει γίνει ακόμα δυνατό να κατασκευαστεί το Εργοστάσιο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης και πρέπει να είμαστε δέσμιοι των εργολαβιών» προσθέτει ο Νίκος Μπόγδος.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.