Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ομόφωνο «ναι» στην αγορά οικοπέδου για την κατασκευή νέου Σχολικού Κέντρου στην Αλεπού

Δημοτικό συμβούλιο
03 Nov 2023 / 10:24
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Προαπαιτούμενο για να ενταχθεί το έργο στο νέο ΕΣΠΑ είναι να υπάρχει ήδη το οικόπεδο που θα ανεγερθεί το σχολικό συγκρότημα για το Δημοτικό και το Νηπιαγωγείο

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το «πράσινο» φως για την αγορά οικοπέδου με σκοπό την ανέγερση νέου σχολικού συγκροτήματος στην Αλεπού έδωσε το βράδυ της Πέμπτης το Δημοτικό Συμβούλιο Κεντρικής Κέρκυρας με ομόφωνη απόφασή του.

Το θέμα έφερε προς έγκριση η απερχόμενη Δήμαρχος Μερόπη Υδραίου ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ και της δυνατότητας που υπάρχει μέσω αυτού για χρηματοδότηση του έργου.

Ωστόσο προαπαιτούμενο για να ενταχθεί στο χρηματοδοτικό εργαλείο είναι να υπάρχει ήδη το οικόπεδο στο οποίο θα κατασκευαστεί το νέο σχολικό συγκρότημα για το δημοτικό και το νηπιαγωγείο της περιοχής.

Με την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έγινε επί της ουσίας το πρώτο επίσημο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή.

Επιτακτική ανάγκη

Όπως τόνισε η Μερόπη Υδραίου αν και στο υφιστάμενο κτίριο που λειτουργεί το Δημοτικό Σχολείο έχουν γίνει αρκετές επισκευαστικές εργασίες, ωστόσο το σχολείο είναι παλιό και δεν πληροί πλέον τις προϋποθέσεις για τον αυξανόμενο μαθητικό πληθυσμό. Από την άλλη το νηπιαγωγείο λειτουργεί σε μισθωμένο χώρο, χωρίς τις κατάλληλες υποδομές στο προαύλιο χώρο αλλά και στην πρόσβασή του.

«Υπάρχει πλέον επιτακτική ανάγκη για να γίνει ένα καινούριο σχολικό κέντρο που θα φιλοξενεί ουσιαστικά όλες τις βαθμίδες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, συγκεντρωμένες σε έναν νέο σύγχρονο κτίριο με τις προδιαγραφές ασφάλειας αλλά και τις υποδομές που πρέπει για τους μαθητές και την εκπαιδευτική κοινότητα», ανέφερε η κ. Υδραίου.

Όπως είπε, μολονότι και στο παρελθόν έγιναν πολλές προσπάθειες για να βρεθεί κατάλληλος χώρος όπως και διερεύνηση για να μισθωθεί άλλο κτίριο, ωστόσο τελικά δεν κατέστη εφικτό. «Τον Φεβρουάριο – Μάρτιο του 2024 θα ανοίξει το νέο ΕΣΠΑ. Εδώ και ενάμιση χρόνο έχει έρθει ο στρατηγικός σχεδιασμός για να δηλώσουμε νέα σχολικά κέντρα για να ενταχθούν. Ένα από αυτά που προτείναμε είναι το Σχολικό Κέντρο Αλεπούς. Το πρώτο βήμα όμως για να ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης είναι να βρούμε κατάλληλο οικόπεδο. Είναι δύσκολο, πρέπει να βρεθεί στην ίδια ακτίνα της εκπαιδευτικής ενότητας που υπάγεται η Αλεπού για να καλύπτει τους μαθητές της εν λόγω περιοχής», διευκρίνισε.

Με ανοιχτή πρόσκληση

Όπως είπε, η ανεύρεση του οικοπέδου θα γίνει με ανοιχτή δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος προς ιδιοκτήτες ακινήτων. Το οικόπεδο εν συνεχεία θα αξιολογηθεί από την αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας, ώστε στη συνέχεια να κινηθεί η διαδικασία για ένταξη του έργου στο νέο ΕΣΠΑ.

«Μετά από πολλές δεκαετίες οι κάτοικοι της περιοχής θα μπορούν να χαρούν ένα σχολικό κέντρο που θα μπορεί να καλύψει όλες τις βαθμίδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, νήπια, προνήπια και μαθητές δημοτικού», συμπλήρωσε η δήμαρχος.

Σύμφωνα με την εντεταλμένη σύμβουλο σε θέματα Παιδείας Μαρία Ζερβού έχουν ήδη γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες από πλευράς των Υπηρεσιών Παιδείας του Δήμου για την αναγκαιότητα του έργου, με βάση συλλογή στοιχείων από την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας. «Η αναγκαιότητα για νέο σχολικό κέντρο στην Αλεπού είναι μεγάλη. Όσα επισκευαστικά κι αν κάναμε στο υφιστάμενο κτίριο, τα προβλήματα είναι τεράστια αλλά και δεν εξυπηρετούνται οι ανάγκες των μαθητών βάσει των σύγχρονων προδιαγραφών», επισήμανε η κ. Ζερβού.

Σε προηγούμενες συνεδριάσεις

Σημειώνεται ότι το θέμα αν και είχε εισαχθεί και σε προηγούμενες συνεδριάσεις του συλλογικού οργάνου, ωστόσο συζητήθηκε μόλις χθες, καθώς τις προηγούμενες φορές δεν υπήρχε απαρτία για να εγκριθεί. Λόγω του αντικειμένου του, η έγκριση για την αγορά ακινήτου για την ανέγερση σχολικού συγκροτήματος στην περιοχή Αλεπού, απαιτούσε απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.