Πέμπτη 02.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μνημόσυνο τον τάφο του Ιωάννη Καποδίστρια, στη Μονή Πλατυτέρας (video)

Μονή Πλατυτέρας
27 Σεπτεμβρίου 2023 / 11:18
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Σαν σήμερα, στις 27 Σεπτεμβρίου του 1831 δολοφονήθηκε στο Ναύπλιο ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδος

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το ετήσιο μνημόσυνο στον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια, στη επέτειο συμπλήρωσης 192 χρόνων από τη δολοφονία του, τελέστηκε σήμερα στον τάφο του στην Ιερά Μονή Πλατυτέρας.

Σαν σήμερα, στις 27 Σεπτεμβρίου του 1831 δολοφονήθηκε στο Ναύπλιο ο  Ιωάννης Καποδίστριας, μια από τις σημαντικότερες πολιτικές προσωπικότητες του 19ου αιώνα.

Το μνημόσυνο τέλεσε ο Μητροπολίτης Κερκύρας Νεκτάριος και σε αυτό παρευρέθηκαν οι τοπικές Αρχές, οι Διευθυντές Εκπαίδευσης, ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου καθώς και τμήμα μαθητών.  

Ο κόμης Ιωάννης Καποδίστριας υπήρξε Α’  Κυβερνήτης της Ελλάδας, Υπουργός Εξωτερικών της Αυτοκρατορικής Ρωσίας και ένα πρόσωπο με ξεχωριστή βαρύτητα για την ευρωπαϊκή ιστορία των αρχών του 19ου αιώνα.

Ο Ιωάννης Καποδίστριας γεννήθηκε στην Κέρκυρα, όπου και ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία στην Επτάνησο Πολιτεία. Εισήλθε στη ρωσική διπλωματία, συνέβαλε προσωπικά στη διαμόρφωση της σύγχρονης Ελβετίας και διετέλεσε δεύτερος υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας, μαζί με τον Κ. Β. Νέσσελροντ.

Ορκίστηκε Α’ Κυβερνήτης της Ελλάδας το 1828 και αφιερώθηκε στην θεμελίωση ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους. Οι αντιδράσεις που συνάντησε στο κυβερνητικό του έργο ήταν πολλές, οι οποίες τελικά οδήγησαν στην δολοφονία του, ενόσω ήταν εν ενεργεία Κυβερνήτης, στο Ναύπλιο το 1831. Ο τάφος του βρίσκεται στην ιδιαίτερή του πατρίδα, την Κέρκυρα, στην Ι.Μ. Πλατυτέρας.

ΦΩΤΟ/ VIDEO@ΕΝΗΕΜΡΩΣΗ

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.