Δευτέρα 20.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η τουριστική προβολή μέσα από το μύθο του Οδυσσέα

Τουρισμός
31 Ιανουαρίου 2017 / 13:05

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη συνάντηση του Δημάρχου Κώστα Νικολούζου και του αντιδημάρχου Τουρισμού Βασίλη Καββαδία με το επιτελείο του Υπουργείου Τουρισμού.

Παράλληλα  το πρόγραμμα τουριστικής προβολής του 2017 ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα, χωρίς όμως να συζητηθεί εκτενώς λόγω του προχωρημένου της ώρας.
Μιλώντας στην Κ.Ε για την εισήγησή του ο αντιδήμαρχος τουρισμού Βασίλης Καββαδίας, είπε ότι το πρόγραμμα αυτό ουσιαστικά περιλαμβάνει μόνο τις ετήσια επαναλαμβανόμενες «τυπικές» δραστηριότητες, η χρηματοδότηση των οποίων απαιτεί την έγκριση του ΕΟΤ και του Υπουργείου Τουρισμού, όπως η συμμετοχή σε εκθέσεις τουρισμού, εκτύπωση διαφημιστικών φυλλαδίων κ.λπ. Το μπάτζετ του Δήμου είναι 150.000€ περίπου, λίγο περισσότερο από πέρσι.
 
Ψάχνουν λεφτά αλλού 
 
Αυτό που διαφέρει φέτος, όπως λέει ο αντιδήμαρχος, είναι ότι ανοίγει μια παλέτα χρηματοδότησης, ανεξάρτητη από το Υπουργείο Τουρισμού. Έχουν κατατεθεί ήδη 29 προτάσεις σε διασυνοριακά προγράμματα (INTERREG) των οποίων η αξιολόγηση αναμένεται μέχρι το Μάρτη και μέσα σε κάθε πρόταση περιλαμβάνεται και από ένα κονδύλι της τάξεως των 100 χιλ. για προβολή της Κέρκυρας. Άλλος τομέας εξεύρεσης πόρων είναι το ΠΕΠ 2014-2020 (νέο ΕΣΠΑ) ενώ ο Δήμος φαίνεται επίσης να έχει προσδοκίες από τομεακά προγράμματα, για τα οποία έχουν γίνει συζητήσεις με την Υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και τον ΕΟΤ. Μάλιστα στην πρώτη συνάντηση που είχαν στο Υπουργείο πριν από είκοσι μέρες οι εκπρόσωποι του Δήμου, συμφώνησαν να υπάρχει διακριτή προβολή της Κέρκυρας στις διαφημίσεις του ΕΟΤ στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής.
 
Προβολή με σημαία τον Οδυσσέα
 
Αυτό που δεν περιλαμβάνεται στην εισήγηση για την τουριστική προβολή είναι η νέα πλατφόρμα που βρίσκεται υπό διαμόρφωση. Πρόκειται για το σχέδιο τουριστικής προβολής μέσω του μύθου του Οδυσσέα, το οποίο έχει ήδη παρουσιαστεί στην Επιτροπή Τουριστικής Προβολής που συνεδρίασε τέλη Δεκέμβρη στο Σαν Τζιάκομο και αντιμετωπίστηκε θετικά από το σύνολο των μελών της. Δεν πρόκειται περί ηλεκτρονικής πλατφόρμας, αλλά περί ενός κόνσεπτ, μιας συνολικής στρατηγικής. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, θα αναπτυχθούν θεματικοί άξονες προς τους επιδιωκόμενους στόχους της επιμήκυνσης της περιόδου και του θεματικού τουρισμού, κάτω από την «ομπρέλλα» της Οδύσσειας. 
Ο Β. Καββαδίας παρομοιάζει την πλατφόρμα της τουριστικής στρατηγικής του Δήμου με τα θεμέλια πάνω στα οποία κτίζεται ένα οικοδόμημα. Ο τουρισμός της Κέρκυρας θα εδράζεται πάνω στον Οδυσσέα, και ο συμβολισμός πρέπει να γίνει τόσο ισχυρός που οι λέξεις Όμηρος - Οδύσσεια και Κέρκυρα να ταυτιστούν.
Είναι βέβαια γνωστό ότι ο Οδυσσέας δεν ήταν Κερκυραίος, ωστόσο μέσα στις εννέα από τις εικοσιτέσσερις ραψωδίες του, ο Όμηρος αναφέρεται στη φιλοξενία που παρείχε το νησί των Φαιάκων στον ήρωά του. Μέσα τους περιγράφονται οι τομείς της γαστρονομίας, του αθλητισμού, της ναυτοσύνης κ.λπ. Χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τα ΝΑΟΚ και της διακρίσεις του ο Βασίλης Καββαδίας αναφέρει: «Τα βασικά συστατικά του ναυτικού αθλητισμού δηλαδή το πανί (η ιστιοπλοΐα), το κουπί (η κωπηλασία) και το κολύμπι (η κολύμβηση) περιγράφονται μέσα στην Οδύσσεια. Μπορούμε λοιπόν μέσα από το ΝΑΟΚ, τις διακρίσεις του και τους πρωταθλητές του να αναδείξουμε το ναυτικό αθλητισμό». 
 
Επιλεκτική συμμετοχή σε εκθέσεις
 
Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού έχει περιορίσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια το ετήσιο πρόγραμμα συμμετοχής του στις Διεθνείς Εκθέσεις Τουρισμού, λόγω της ανάπτυξης νέων μεθόδων προσέγγισης της τουριστικής ζήτησης και προβολής του προορισμού, με κορυφαίο εργαλείο το διαδικτυακό marketing. Με βάση το δεδομένο αυτό, ο Δήμος Κέρκυρας προτείνει επιλεκτική συμμετοχή στις τουριστικές εκθέσεις, δηλαδή στις πέντε «βασικές» που είναι αυτές του Βερολίνου, της Μόσχας, του Μιλάνου, της Θεσσαλονίκης και του Λονδίνου.