Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πολλοί με ρωτάνε «Γιατί με την Έφη Αχτσιόγλου;»

Περικλής Ραράκος
20 Σεπτεμβρίου 2023 / 11:05

Άρθρο του Περικλή Ραράκου, για τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ

Η εβδομάδα που θα έρθει θα βρει τον ΣΥΡΙΖΑ με καινούριο αρχηγό. Διαδικασίες που λίγοι θα περίμεναν μετά την ήττα και το υψηλό ποσοστό του κόμματος ύστερα από μία δύσκολη περίοδο μνημονιακών υποχρεώσεων και επιβολών το μακρινό 2019.

Περισσότεροι όμως μετά την πρωτοφανή αποτυχία του 2023 συνειδητοποίησαν ότι η ώρα για την αλλαγή ηγεσίας ήταν πιο κοντά από ποτέ. Ποιος να το έλεγε ότι δύο εβδομάδες πριν τον πρώτο αυτοδιοικητικό αγώνα η αξιωματική αντιπολίτευση θα πορευόταν χωρίς ουσιαστική ηγεσία σε μάχες όπου οι υποψήφιοι της οδηγούνται μουδιασμένα και χωρίς παρουσία στελεχών σε περιοδείες ανά Περιφέρεια και Δήμο.

Όπου υπάρχουν βέβαια αυτοδιοικητικά σχήματα που στηρίζονται από την Κουμουνδούρου και που κατάφεραν να περάσουν την πόρτα του Πρωτοδικείου.

Οι δύο διεκδικητές του θρόνου Έφη Αχτσιόγλου και Στέφανος Κασσελάκης αναμετρώνται σε ένα τερέν ομίχλης και εσωκομματικών μαχαιρωμάτων. Μαχαιρώματα που υπήρχαν ανέκαθεν αλλά εν τη απουσία Αλέξη Τσίπρα βγήκαν στην επιφάνεια.

Η περίπτωση Κασσελάκη εξυπηρετεί πολλές οικογένειες Βρούτων. Η απουσία του από κάθε είδος εσωκομματικής διαδικασίας παράλληλα με την παντελή έλλειψη πολιτικής θέσης τα προηγούμενα χρόνια δίνουν την αίσθηση του νέου. Του άφθαρτου. Της νέας αρχής χωρίς τα βαρίδια του παρελθόντος. Της σύγχρονης Αριστεράς, της Αριστεράς χωρίς αγκυλώσεις. Χωρίς ταμπού για τον πλούτο, για την καταγωγή, για την διαδρομή για την ανέλιξη και την αυταρέσκεια.

Είναι η πολιτική του ΕΓΩ. Εύστοχα όμως κανείς διακρίνει αναντιστοιχία πράξεων και θέσεων. Είναι άραγε πιθανό 21 ετών να καταφέρει κάποιος να προσληφθεί σε τέτοια μεγάλη πολυεθνική βάσει βιογραφικού και όχι οικογένειας; Μπορεί κάποιος να αντιμετωπίσει τις ελληνικές συνθήκες όταν δεν έχει μείνει ποτέ σαν ενήλικας
στην Χώρα;

Μπορεί ένας κομήτης να αλλάξει την πορεία μιας ιδεολογίας/μιας παράταξης που λαξεύτηκε στους δρόμους και τις πλατείες;

Από την άλλη η Έφη Αχτσιόγλου σφυρηλατήθηκε σε εποχές που ο αντίπαλος της ίσως να κατάφερνε επιχειρηματικά άλλη μια προσωπική επιτυχία γιορτάζοντας σε κάποιο πολυσύχναστο κλαμπ των ΗΠΑ ανεβάζοντας ξέγνοιαστες φωτογραφίες.

Η Έφη Αχτσιόγλου το 2016 ανέλαβε το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Ήταν εκείνη που υπέγραφε την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, την δημιουργία του ΟΠΕΚΑ, που ανέλαβε υπερχρεωμένα ασφαλιστικά ταμεία και συναντήθηκε και στάθηκε με αξιοπρέπεια σε επίθεση του ΠΑΜΕ. Δεν υποχώρησε ποτέ σε εκβιασμούς, σεξιστικές επιθέσεις και ήταν παρούσα σε αγώνες ακόμα και ύστερα από μεγάλες εκλογικές ήττες. Δεν αξίωσε θέση βάσει βιογραφικού.

Ίσως σε πολλούς να μην αρέσει ότι η κοπέλα από τα Γιαννιτσά κατάφερε να αριστεύσει σε ότι καταπιάστηκε.
Να μην αρέσει ότι πρώτευσε σε ψήφους σε μια εκλογική περιφέρεια που δεν είχε καμία ιστορική/οικογενειακή σχέση.

Πολλοί με ρωτάνε γιατί με την Έφη Αχτσιόγλου ;

Γιατί ότι εκεί που άλλοι λιγοψύχησαν και αποχώρησαν η Έφη Αχτσίογλου πρωτοστάτησε.
Γιατί ανέλαβε να καθαρίσει του στάβλους του Αυγεία.
Γιατί ανέλαβε την εξυγίανση πολιτικών που οδήγησαν την χώρα σε πρωτοφανείς
δανεισμούς και εξαθλίωση.
Γιατί παρόλο που ανέλαβε το δυσκολότερο Υπουργείο, παίρνοντας σκληρές αποφάσεις, και παρέδωσε οικονομικά αποτελέσματα που οικειοποιήθηκαν μεταγενέστεροι.
Γιατί έδειξε ότι δεν την νοιάζει η εικόνα, το πολιτικό κόστος και η το εγώ. Την νοιάζει το αποτέλεσμα.

Με την Έφη λοιπόν γιατί οι ηγέτες φτιάχνονται στα δύσκολα.

*αντί επιλόγου επισυνάπτω τα αποτελέσματα των δύο Κυριακών των τελευταίων
εσωκομματικών εκλογών της ΝΔ .

Περικλής Ραράκος, Φαρμακοποιός,

MsC Δημόσιας Πολιτικής,

Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Κέρκυρα