Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αύξηση 3%-15% στα νέα συμβόλαια του 2024 πέτυχαν οι ξενοδόχοι της Κέρκυρας από τους tour operators

Τουρισμός
19 Σεπτεμβρίου 2023 / 09:42
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Οι κρατήσεις για τη νέα σεζόν έχουν ξεκινήσει, με την Κέρκυρα να διατηρεί τη δυναμική και τη ζήτηση ως προορισμός διακοπών

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι ξενοδόχοι της Κέρκυρας από τις διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν με τους tour operators του εξωτερικού για τα συμβόλαια της νέας τουριστικής σεζόν, αφού κατάφεραν να «κλείσουν» συμφωνίες με θετικό πρόσημο για εκείνους.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας Μπάμπη Βούλγαρη, οι αυξήσεις κυμαίνονται από 3% - 15%, ανάλογα με το ξενοδοχείο. «Οι περισσότεροι ξενοδόχοι κατάφεραν να πετύχουν αυτό που ήθελαν. Οι αυξήσεις παλιά γίνονταν με δυσκολία. Τώρα λόγω της δυνατότητας που έχουν οι πελάτες να προχωρούν οι ίδιοι σε on line κρατήσεις, οι διαπραγματεύσεις είναι πιο εύκολες», ανέφερε ο ίδιος.

Όπως διευκρίνισε, το ποσοστό αύξησης, ποικίλλει από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο, αφού ο κάθε επιχειρηματίας διαπραγματεύεται λαμβάνοντας υπόψιν, την αναβάθμιση της επιχείρησης του με τις απαιτούμενες ανακαινίσεις, τα λειτουργικά έξοδα, τις αυξήσεις στην ενέργεια, τις προσφερόμενες υπηρεσίες αλλά και το μισθολογικό κόστος των εργαζομένων σε συνδυασμό με την δυστοκία της εύρεσης ανθρωπινού δυναμικού.

Μέσα στο καλοκαίρι

Σε τοπικό επίπεδο πάντως, οι συμφωνίες για τη νέα σεζόν έχουν γίνει και τα περισσότερα συμβόλαια υπογράφηκαν μέσα στο καλοκαίρι. «Συνήθως είναι ετήσια συμβόλαια, αλλά υπάρχουν και άλλα που κλείνονται με διάρκεια έως τρία χρόνια για μια μεγαλύτερη ταμειακή σιγουριά», ανέφερε ο κ. Βούλγαρης.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Τουριστικών Πρακτόρων Κέρκυρας – AOCTA, η Κέρκυρα συγκεντρώνει το ενδιαφέρον τουριστικών πρακτόρων απ’ όλες τις αγορές με πρωταγωνίστρια την αγγλική, και εν συνεχεία τη γερμανική, τη γαλλική, την ιταλική, την ισραηλίτικη αλλά και την πολωνική αγορά που καταγράφει μια δυναμική.

‘Ηδη πάντως οι κρατήσεις για τη νέα σεζόν έχουν ξεκινήσει, με την Κέρκυρα να διατηρεί τη δυναμική και τη ζήτηση ως προορισμός διακοπών. «Μέχρι στιγμής τα νούμερα είναι καλά για το 2024. Καλύτερη εικόνα θα έχουμε το επόμενο διάστημα. Ωστόσο ένα μεγάλο κομμάτι καταλαμβάνουν οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής που κρίνουν την σεζόν πολύ», διευκρίνισε ο κ. Βούλγαρης.

Αυξήσεις

Το κόστος διαμονής πάντως στα ξενοδοχεία της Κέρκυρας θα ανέβει κι άλλο, καθώς αναμένονται αυξήσεις 5%-8% για τη νέα σεζόν. «Οι αυξήσεις που έγιναν για το 2023 ήταν άνω του 10%, ανάλογα με τα κόστη της κάθε επιχείρησης. Για το 2024 θα είναι μικρότερες ποσοστιαία», ανέφερε ο κ. Βούλγαρης. Παράλληλα οι πελάτες θα βρεθούν αντιμέτωποι και με τους νέους φόρους διαμονής, βάσει των εξαγγελιών του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, για αύξηση του φόρου ημερήσιας διαμονής από ένα έως έξι ευρώ, ιδίως στα πολυτελή ξενοδοχεία.

Όπως τόνισε στην «Ε» ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας Σπύρος Ρόκκας, αν και ο φόρος αυτός δεν επιβαρύνει τα ίδια τα ξενοδοχεία, ωστόσο έχει δημιουργήσει μια ανησυχία στον κλάδο. «Δεν έχουμε προλάβει να το συζητήσουμε ως ΔΣ, σίγουρα όμως μας προβληματίζει. Ο πελάτης καλείται να πληρώσει περαιτέρω», επισήμανε ο ίδιος.
 

 

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.