Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αντικαπιταλιστική Αριστερά στα Ιόνια: «Θέλουμε ζωή στα Ιόνια»

Αντικαπιταλιστική Αριστερά στα Ιόνια
14 Σεπτεμβρίου 2023 / 11:25

«Με το ρεαλισμό των αναγκών μας, ανατρέπουμε την πολιτική του κεφαλαίου»

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ). Σε πρόσφατη ανακοίνωσή μας (27-8-23), εξηγώντας με ειλικρίνεια και εντιμότητα τους λόγους της μη καθόδου μας στις φετινές περιφερειακές εκλογές, δηλώσαμε ότι παραμένουμε ως ενεργή συλλογικότητα στο δημόσιο χώρο. Για την επίσημη, λοιπόν, έναρξη της προεκλογικής περιόδου, αφενός δηλώνουμε ότι δεν στηρίζουμε κανένα από τα υπάρχοντα ψηφοδέλτια και αφετέρου θα κάνουμε ένα σύντομο σχόλιο.

Οι καθεστωτικοί συνδυασμοί, κυβερνώντες και " αντιπολιτευόμενοι", κρατούν αναμμένες στο φουλ τις μηχανές προεκλογικής προβολής τους.   Δεν τους περισσεύει ούτε χρόνος ούτε διάθεση να ασχοληθούν με τις πραγματικές λαϊκές και κοινωνικές ανάγκες, ούτε καν για το θεαθήναι. Στη σκιά των πρόσφατων δολοφονιών και καταστροφών που ρημάζουν τη χώρα, προς δόξα των κερδών του κεφαλαίου, οι καθημερινές ανάγκες εργαζομένων, ανέργων, λαού και νεολαίας τείνουν να περνάνε σε δεύτερο πλάνο. Και όμως, υπάρχουν και είναι πιεστικές!

Σταχυολογούμε ενδεικτικά για τα Ιόνια ( η σειρά δεν είναι αξιολογική):

  • Αγιασμοί στα σχολεία με τις μεταφορές των μαθητών στον αέρα και την πλειοψηφία των σχολικών κτιρίων σε μετριότατη έως άθλια κατάσταση, με μπαλώματα ίσα ίσα για να δικαιολογηθούν οι αντίστοιχες εργολαβίες
  • Συνθήκες γαλέρας για τους εργαζόμενους στην ατμομηχανή του καπιταλιστικού κέρδους, τον τουρισμό
  • Πλήρης εγκατάλειψη δημόσιων υποδομών και συστηματική υποστελέχωση δημόσιου τομέα, προς διευκόλυνση των επερχόμενων ιδιωτικοποιήσεων
  • Σχέδια ιδιωτικοποιήσεων/ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου σε πλήρη εξέλιξη ή σε πονηρή αναμονή ( Ερημίτης, κάστρο Λευκάδας, λιμάνι Λευκίμμης, λιμάνι Ηγουμενίτσας, εξορύξεις...) 
  • Τρομακτική ακρίβεια σε είδη πρώτης ανάγκης, ενέργεια, νερό, τηλεπικοινωνίες, ενοίκια
  • Ανυπέρβλητα προβλήματα στέγασης για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού γενικότερα και συγκεκριμένες ομάδες ειδικότερα ( πχ φοιτητές...)
  • Απόγνωση αυτοαπασχολούμενων, που αγωνιούν για το αν θα βγει κι αυτή η χρονιά χωρίς την απειλή νέων δυσβάσταχτων χρεών 
  • Συνεχής συρρίκνωση των αγαθών της μόρφωσης και του πολιτισμού για τη μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού

Να βάλουμε καλά στο μυαλό μας ότι η αντεργατική και αντιλαϊκή επίθεση θα ενταθεί, γιατί οι νόμοι του κέρδους και της αγοράς δεν καταλαβαίνουν από όρια και ανθρωπιά. Η καταστολή, επίσης, θα ενταθεί,  όπως δείχνει και η πρόσφατη αντιμετώπιση των διαμαρτυρόμενων πλημμυροπαθών στη Λάρισα, προκειμένου να μη διαταράξουν την επικοινωνιακή φιέστα του Μητσοτάκη. Στον ταξικό πόλεμο δεν υπάρχει ανακωχή. Παίζεται καθημερινά η ίδια η επιβίωσή μας κι όχι κάποια (με τα λόγια της αστικής υποκρισίας) «ποιότητα ζωής». Όταν η ένταση της αστυνόμευσης και του ασφυκτικού ελέγχου βαφτίζεται ψηφιακή μετάβαση (σε ερείπια...) και οι νέοι δρόμοι καπιταλιστικής κερδοφορίας πράσινη ανάπτυξη (και πράσινα άλογα...), είναι καιρός να λέμε τα πράγματα με τ΄ όνομά τους. Καμιά ανοχή και επανάπαυση, λοιπόν, στα ψέματα και στις προεκλογικές αερολογίες κεντρικού και τοπικού κράτους!

Μόνον ο λαός μπορεί να σώσει το λαό. Αυτό δεν το λέμε εμείς, το δείχνει και η ιστορική πείρα και η καθημερινή εμπειρία. Οι αγωνιζόμενοι πλημμυροπαθείς στη Λάρισα και στην Καρδίτσα, στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων και της λαϊκής αλληλεγγύης μάς δείχνουν το δρόμο.

Η ύπαρξη, η ανασύνταξη  και το δυνάμωμα περιφερειακών αγωνιστικών σχημάτων και μαχητικών κινήσεων πόλης είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα από τον κόσμο του αγώνα.

Δρούμε τοπικά, αλλά σκεφτόμαστε συνολικά. Αντλούμε κουράγιο και δύναμη από τη συλλογική δράση κι από το δίκιο των πολλών. Συσπειρωνόμαστε  για την ικανοποίηση των αναγκών μας, για την υπεράσπιση και διεύρυνση των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων. Παλεύουμε μεθοδικά και ανυποχώρητα εντός, εκτός και εναντίον.

ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ ΙΟΝΙΑ