Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δεν θα συμμετάσχει στις Περιφερειακές Εκλογές η Αντικαπιταλιστική Αριστερά στα Ιόνια

Αντικαπιταλιστική Αριστερά στα Ιόνια
28 Αυγούστου 2023 / 09:50

«Συνεχίζουμε να παρεμβαίνουμε ως ενεργή, μαχητική συλλογικότητα και εντείνουμε την πάλη μας σε όλα τα νησιά του Ιονίου»

Η λεγόμενη τοπική αυτοδιοίκηση είναι, πλέον, τοπικό κράτος, μακρύ χέρι της κερδοφορίας του κεφαλαίου, φορομπηχτικός μηχανισμός και κανάλι αναδιανομής του πλούτου προς τα πάνω. Αντί να εξυπηρετεί τις κοινωνικές και τοπικές ανάγκες, προωθεί λυσσαλέα ιδιωτικοποιήσεις, κερδοσκοπικές εργολαβίες και μπαλώματα ντροπής, μέσω ΣΔΙΤ και ΕΣΠΑ, καθιερώνοντας  τα τρύπια καλάθια του νοικοκυριού σε τοπικό επίπεδο.

Οι κυβερνήσεις θωρακίζουν το τοπικό κράτος με αντιδημοκρατικούς νόμους και κανονισμούς  λειτουργίας των περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων, εκλογικούς νόμους  - κόφτες και απαγορευτικό κόστος συμμετοχής στις εκλογές, προκειμένου να το «απολυμάνουν»  από κάθε ενοχλητική διεκδικητική παρουσία και να στραγγαλίσουν κάθε ανατρεπτική και  αντικαπιταλιστική φωνή που βασίζεται μόνο στις δικές της δυνάμεις.

Ειδικά στις φετινές εκλογές, που διεξάγονται με βάση τον άκρως αντιδημοκρατικό και καλπονοθευτικό νόμο Βορίδη, ισχύουν εξοντωτικά παράβολα συμμετοχής (500 ευρώ για τον υποψήφιο περιφερειάρχη, 150 ευρώ για τον υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο) , με αποτέλεσμα το κόστος της εκλογικής καθόδου στα Ιόνια να ανεβαίνει στα 3900 ευρώ, ενώ παράλληλα είναι πολύ μεγάλο και το κόστος εκτύπωσης των ψηφοδελτίων.

Επίσης, τίθεται όριο 3% για την εκλογή των παρατάξεων στα συμβούλια, μειώνεται ο αριθμός των εκλεγόμενων συμβούλων και το όριο εκλογής περιφερειάρχη από τον πρώτο γύρο κατεβαίνει στο 43% αντί του 50% που ίσχυε, με αποτέλεσμα να κατοχυρώνεται η εκλογή των 3/5 των μελών του συμβουλίου από τον νικητή των εκλογών, ανεξαρτήτως ποσοστού. Αντίστοιχοι όροι διαμορφώνονται και σε δημοτικό επίπεδο.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στα δεκατρία χρόνια της πορείας μας, ως ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ ΙΟΝΙΑ, βρεθήκαμε και συνεχίζουμε να βρισκόμαστε στο πλάι των εργαζομένων και του λαού σε όλους τους αγώνες για μια αξιοβίωτη ζωή. Οι εκπρόσωποί  μας  έδωσαν βήμα στη φωνή των μαχητικών κινημάτων, τόσο μέσα στο περιφερειακό συμβούλιο όσο και γενικότερα στη δημόσια συζήτηση.

Επιδίωξή μας ήταν και είναι να παραμένουμε σάρκα από τη σάρκα των διεκδικητικών κινημάτων και όχι να  «καθοδηγούμε» τους αγώνες από τα έξω κι από τα πάνω, εξαργυρώνοντας ψηφοθηρικά την όποια συμμετοχή μας σε αυτούς, με στόχο τη διαχείριση του υπάρχοντος συστήματος. Παρεμβαίνουμε στους θεσμούς του αστικού κράτους κοιτάζοντας πάντα προς τα έξω, προς τις εργατικές και λαϊκές ανάγκες, λειτουργώντας εντός, εκτός και εναντίον.

Λάθη και αστοχίες στην πορεία μας σίγουρα υπάρχουν, αδυναμίες στη μαζική και αμεσοδημοκρατική λειτουργία μας εντοπίζουμε πρώτα και κύρια εμείς οι ίδιοι/ες και προσπαθούμε να τις διορθώνουμε. Το βασικότερο κριτήριο συμμετοχής μας στις εκλογικές αναμετρήσεις παραμένει η δυνατότητα:

α) να ανοίγουμε τη συζήτηση πάνω σε όλα τα τρέχοντα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα με τρόπο που να δυναμώνει την αντίσταση, τη διεκδίκηση,  την ελπίδα  και την προοπτική για την άλλη κοινωνία, την κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση
β) να στελεχώνουμε τα ψηφοδέλτιά μας με μάχιμους ανθρώπους των κινημάτων και της ανατρεπτικής αριστεράς
γ) να εφαρμόζουμε πιστά τη δημοκρατία των συνελεύσεων και την αρχή της εναλλαγής και ανακλητότητας των αντιπροσώπων.

Μετά τη δημοσιοποίηση της φετινής εκλογικής διακήρυξής μας και την προσπάθεια για δημόσια και ανοιχτή συζήτησή της, διαπιστώσαμε ότι δεν τηρείται, στο βαθμό που θα θέλαμε, η δεύτερη από τις παραπάνω προϋποθέσεις. Επιπλέον, εκτιμήσαμε ότι στην παρούσα φάση δεν έγινε δυνατή η συγκρότηση μιας πλατύτερης συμμαχίας δυνάμεων με ανατρεπτική και αντικαπιταλιστική στόχευση στα Ιόνια, μολονότι αυτή είναι απόλυτα αναγκαία υπό τις παρούσες συνθήκες. Μια τέτοια συμμαχία,  ακόμα και όταν έχει τον περιορισμένο χαρακτήρα μιας εκλογικής συμπόρευσης, πρέπει, κατά την άποψή μας, να βασίζεται  σε κρυστάλλινες αρχές, πολιτικές και οργανωτικές, και να γεννιέται  μέσα από μαζικές, αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες.

Με την  παραπάνω πολιτική εκτίμηση τιμάμε τη βασική μας αρχή να μη λειτουργούμε ποτέ ευκαιριακά και ψηφοθηρικά και δεν προσπαθούμε, με κανένα τρόπο, να ανοίξουμε παιχνίδια επίρριψης ευθυνών με οποιονδήποτε πολιτικό χώρο.

Τονίζουμε ότι, για εμάς, η διατήρηση της διακριτής ταυτότητας και της πολιτικής αυτοτέλειας του χώρου της αντικαπιταλιστικής και επαναστατικής αριστεράς, σε κεντρικό αλλά και τοπικό επίπεδο, δεν πηγάζει από ομφαλοσκοπήσεις,  τάσεις αναχωρητισμού και πολιτική αλαζονεία. Θεωρούμε ότι η επιλογή αυτή ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής και υπηρετεί την ύπαρξη και τη συνέχιση του αδιαπραγμάτευτου αγώνα για την κοινωνία των ελεύθερων και ίσων ανθρώπων.

Αποφασίζουμε, λοιπόν, να μη συμμετάσχουμε στις φετινές περιφερειακές εκλογές. Συνεχίζουμε να παρεμβαίνουμε ως ενεργή, μαχητική συλλογικότητα και εντείνουμε την πάλη μας σε όλα τα νησιά του Ιονίου, δίπλα στους/στις συντρόφους /ισσες και συναγωνιστές/ ίστριές μας των μαχητικών σχημάτων πόλης του Ιονίου και των αντικαπιταλιστικών περιφερειακών και δημοτικών κινήσεων ολόκληρης της χώρας.

Εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε για την Αριστερά της Ρήξης και της Ανατροπής, παρούσα σε κάθε μάχη, όπου και όποτε η εργατική τάξη και ο λαός διεκδικούν να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους. Σε όλα τα μεγάλα μέτωπα που ανοίγουν καθημερινά, εξαιτίας της αντεργατικής και αντιλαϊκής θανατοπολιτικής του κεφαλαίου και των πάσης φύσεως υπηρετών του, θα βρεθούμε μπροστά, με τις ίδιες πάντα σημαίες: τις λαϊκές ανάγκες, την ενότητα των καταπιεσμένων και την εργατική δημοκρατία.

ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ ΙΟΝΙΑ