Σάββατο 04.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Χωρίς μαθητικά δρομολόγια ξεκινάει και φέτος η σχολική χρονιά

ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ
09 Σεπτεμβρίου 2023 / 12:55
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Σε εξέλιξη ο διαγωνισμός της Περιφέρειας για την ανάθεση του μεταφορικού έργου. Υπό δυο μόνο προϋποθέσεις θα ξεκινήσουν τα δρομολόγια, διαμηνύουν οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στο ίδιο έργο θεατές και φέτος, γονείς και μαθητές της Κέρκυρας, καθώς η επιστροφή στις σχολικές αίθουσες, την Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου, θα γίνει για ακόμη μια χρονιά χωρίς μαθητικά δρομολόγια. Οι γονείς τουλάχιστον για το πρώτο χρονικό διάστημα θα πρέπει να βάλουν «πλάτη» και να φροντίσουν οι ίδιοι για τις μετακινήσεις των παιδιών τους προς και από τα σχολεία τους μέχρι να αναδειχθούν οι ανάδοχοι που θα εκτελέσουν το μεταφορικό έργο, μέσω του διαγωνισμού της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Η προθεσμία για την υποβολή προσφορών στην πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμμετοχή σε διαπραγμάτευση για την ανάθεση υπηρεσιών μεταφοράς 3.217 μαθητών, έληξε την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Ε» ενδιαφέρον τελικώς εκδηλώθηκε από 35 μεταφορείς με πολλούς μάλιστα να δηλώνουν την εκτέλεση άνω του ενός δρομολογίου. Ήδη η αξιολόγηση των φακέλων τους βρίσκεται σε εξέλιξη, από την αρμόδια Τριμελή Επιτροπή. Μέχρι χθες πάντως το μεσημέρι είχαν ελεγχθεί τουλάχιστον οι μισοί φάκελοι, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις έχουν διαπιστωθεί ελλείψεις στα δικαιολογητικά. Τα μαθητικά δρομολόγια της φετινής σχολικής χρονιάς ανέρχονται στα 162 από 156 που ήταν πέρσι, καθώς το μαθητικό δυναμικό που χρήζει μεταφοράς, έχει αυξηθεί κατά 244 παιδιά.

Έχει δρόμο…

 Η διαδικασία πάντως έχει δρόμο ακόμη μέχρι να πέσουν οι υπογραφές με τους αναδόχους. Όταν προκύψει το αποτέλεσμα της Επιτροπής του Διαγωνισμού θα πρέπει να αποσταλεί στο Τμήμα Προμηθειών της Περιφέρειας και εν συνεχεία θα πρέπει να συνεδριάσει η Οικονομική Επιτροπή για την κατακύρωσή του αποτελέσματος, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει από το Προμηθειών η συμβασιοποίηση των δρομολογίων, για τα οποία εκδηλώθηκε ενδιαφέρον και να προκηρυχθούν, όσα προκύψουν άγονα.

Εν αναμονή

Στο μεταξύ οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων, που έμειναν απλήρωτοι την περσινή χρονιά, διαμηνύουν ότι θα ξεκινήσουν τα μαθητικά δρομολόγια, υπό δυο μόνο προϋποθέσεις. Την άμεση αποπληρωμή του συνολικού ποσού των οφειλών του 2023 και την υπογραφή της σχετικής σύμβασης για την εκτέλεση των φετινών δρομολογίων. «Για να ξεκινήσουμε τις μαθητικές μεταφορές θα πρέπει να εξοφληθεί όλο το ποσό και όχι να γίνει τμηματική καταβολή. Κάποιοι συνάδελφοι είναι πολύ πιεσμένοι από την κατάσταση που δημιουργήθηκε πέρσι. Επίσης θα πρέπει να υπογράψουμε για τη νέα ανάθεση. Δύσκολο να έχουμε μεταφορές από εβδομάδα. Αν κάποιοι μεταφορείς κάνουν δρομολόγια, αυτοί θα είναι ελάχιστοι και με προσωπική τους ευθύνη», ανέφερε στην «Ε» ο Παναγιώτης Μαυρόπουλος, μέλος του Σωματείου Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων Κέρκυρας. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουν από τον Αντιπεριφερειάρχη Κέρκυρας Κώστα Ζορμπά έχει υπογραφεί ένταλμα πληρωμής μόνο για το α’ τρίμηνο της περσινής χρονιάς. Ο κ. Ζορμπάς τόνισε στην «Ε» ότι αναμένει να υπογράψει το ένταλμα και για το β΄ τρίμηνο.

Ανησυχούν οι γονείς

 Την ανησυχία τους πάντως δεν κρύβουν οι γονείς που παρακολουθούν την υπόθεση στενά. «Είμαστε ανάστατοι. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει πρόβλημα. Κάθε χρόνο φαίνεται στην αρχή τουλάχιστον της σχολικής χρονιάς ότι υπάρχει ζήτημα. Η οριστική λύση στο μεγάλο και πολύπλοκο πρόβλημα των σχολικών μεταφορών βρίσκεται στην δημιουργία ενός αποκλειστικά δημόσιου φορέα που θα έχει την ευθύνη για τις ασφαλείς μεταφορές των μαθητών», επισήμανε στην «Ε» ο Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Κέρκυρας Λεωνίδας Τράντος.

ΦΩΤΟ@ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΡΧΕΙΟ

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.