Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

30 καθαρίστριες του Νοσοκομείου χάνουν την δουλειά τους - Στάσεις εργασίας

Καθαρίστριες Νοσοκομείου Κέρκυρας
08 Σεπτεμβρίου 2023 / 09:16
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Κυβερνητική επιλογή η επάνοδος του καθεστώτος των εργολαβικών συνεργείων

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τετράωρες στάσεις εργασίας θα πραγματοποιήσουν οι συμβασιούχες καθαρίστριες του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας για την απώλεια των θέσεων εργασίας τους, καθώς η απόφαση του Υπουργείου Υγείας προβλέπει την ανάθεση των υπηρεσιών σε εργολαβικά συνεργεία.

Υπενθυμίζεται ότι οι 30 περίπου καθαρίστριες παραμένουν τα τελευταία χρόνια σε μόνιμο καθεστώς ανασφάλειας, με παρατάσεις στις τρίμηνες συμβάσεις τους, μέχρις ότου κηρυχθεί ο τελικός ανάδοχος του έργου της καθαριότητας.

Με απόφαση της Γεν. Συνέλευσης της 29/8 θα πραγματοποιηθούν τετράωρες στάσεις εργασίας από 12 έως και 14 Σεπτεμβρίου ως εξής:

7.00 - 11.00 (για την πρωινή βάρδια)

15.00 - 19.00 (για την απογευματινή βάρδια)

Στην αναοίνωσή του το Σωματείου τονίζει: «Οι τριήμερες στάσεις εργασίας ξεκινούν με αφορμή την κατάσταση που έχει δημιουργεί και αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, όπου στο πλάνο της είναι η ιδιωτικοποίηση των υποστηριστικών υπηρεσιών των δημόσιων νοσοκομείων (καθαριότητα - σίτιση - φύλαξη).

Με απόφαση του ΔΣ του Νοσοκομείου Κέρκυρας και με ψήφους 4 υπέρ και 1 κατά, αποφασίστηκε να διεξαχθεί ηλεκτρονικός διαγωνισμός για ανάθεση έργου εξ ολοκλήρου σε ιδιώτη εργολάβο.

Να τονίσουμε ότι η επιλογή αυτή θα οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας 30 εργαζομένων, άνθρωποι οι οποίοι δουλεύουν με συμβάσεις ΙΔΟΧ από το 2017 με συνεχιζόμενες παρατάσεις.

Πέραν αυτού όπως έχουμε τονίσει και στο παρελθόν, σύμφωνα με τις οικονομοτεχνικές μελέτες που έχουν γίνει στα νοσοκομεία, το κόστος των συμβάσεων ΙΔΟΧ είναι πολύ μικρότερο από το καθεστώς των εργολαβικών συνεργείων.

Η επιλογή αυτή θα κοστίσει αφενός σημαντικές επιβαρύνσεις στους κρατικούς πόρους, εφετέρου θα σημάνει το τέλος σε ένα έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό που εργάστηκε αποτελεσματικά και με αυτάπάρνηση ακόμα και με έλλειψη προσωπικού κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Επίσης να επισημάνουμε πως τα εργολαβικά συνεργεία δεν προσλαμβάνουν έμπειρο προσωπικό αλλά εργαζόμενους που παρέχουν αμφιβόλου ποιότητας εργασία, με χαμηλή αμοιβή και χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα.

Το πάγιο αίτημα του Σωματείου μας είναι η κατάργηση της εργασιακής ομηρίας με τρίμηνες συμβάσεις, η κατάργηση των ηλεκτρονικών διαγωνισμώνκαι η μετατροπή των συμβάσεώ μας σε Αορίστου Χρόνου, καθώς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς λειτουργικές ανάγκες». 

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

 

   

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.