Κυριακή 12.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

13 συνδυασμοί στους τρεις δήμους της Κέρκυρας και έξι στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Αυτοδιοικητικές εκλογές
01 Σεπτεμβρίου 2023 / 12:34
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Μέχρι και την τελευταία στιγμή γίνονταν σε τοπικό επίπεδο προσθήκες στα ψηφοδέλτια ώστε να γίνουν πιο ελκυστικά για το εκλογικό σώμα

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αγώνα δρόμου μέχρι και την τελευταία στιγμή έδιναν χθες υποψήφιοι δήμαρχοι της Κέρκυρας αλλά και οι επικεφαλής για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, προκειμένου να «κλείσουν» τα ψηφοδέλτιά τους.

Η προθεσμία για την υποβολή των υποψήφιων συνδυασμών και συμβούλων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών έληγε στις 23.59 το βράδυ της Πέμπτης.
Από το πρωί της ίδιας ημέρας, τα περισσότερα επιτελεία ξανάβλεπαν τις λίστες που είχαν καταρτίσει, εξετάζοντας τις τελευταίες λεπτομέρειες πριν πατήσουν το τελικό «κλικ», για την οριστική υποβολή των συνδυασμών και την επικύρωση των υποψηφιοτήτων στην Ηλεκτρονική Πύλη Υποψηφιοτήτων Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών.

Ανακοινώσεις νέων υποψήφιων συμβούλων δεν έλειψαν μάλιστα ούτε και χθες με αρκετούς συνδυασμούς να κλείνουν «τρύπες» ή να ενισχύουν τα ψηφοδέλτιά τους στο παρά πέντε της προθεσμίας, στην προσπάθεια να τα κάνουν πιο ελκυστικά για το εν δυνάμει εκλογικό σώμα που θα βρεθεί στις κάλπες πολύ σύντομα.

Δεν τα κατάφεραν

Σε πολλές περιπτώσεις βέβαια ο νέος εκλογικός νόμος με τις προϋποθέσεις της ποσόστωσης που θέτει, αποτέλεσε «πονοκέφαλο» για τους υποψηφίους στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων.

Αυτό φάνηκε στον Κεντρικό Δήμο, όπου τελικά εκτός μάχης έμεινε η «Εκκίνηση», η οποία δεν έπιασε το όριο των 104 υποψηφίων, μένοντας στους 80. Όπως τόνισε στην «Ε» ο επικεφαλής της Κ. Γρηγοριάδης,  δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση στήριξης σε κάποιο συνδυασμό, ενώ μέσα στο Σεπτέμβριο αναμένεται να συγκληθεί το Συντονιστικό και να γίνει η συνέλευση της παράταξης.

H αλλαγή του εκλογικού νόμου επηρέασε αρνητικά και την ανεξάρτητη κίνηση πολιτών Κέρκυρα 180, που τελικά δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό, ώστε να κατέλθει αυτόνομα στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Εκτός αυτοδιοικητικών εκλογών έμεινε τελικά και ο Γιώργος Καλούδης, επικεφαλής των δύο συμπορευόμενων παρατάξεων (Πρώτα η Κέρκυρα και Κερκυραϊκή Αναγέννηση του Χρύσανθου Σαρλή). Οι διεργασίες χθες, καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης υποψηφιοτήτων, συνεχίζονταν μέχρι την τελευταία στιγμή, ωστόσο η σύνθεση που προβλέπει ο ισχύων νόμος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν επετεύχθη.

Οι υποψήφιοι στο Δήμο Κ. Κέρκυρας

Τον δημαρχιακό θώκο της Κ. Κέρκυρας διεκδικούν πλέον και επίσημα πέντε υποψήφιοι συνδυασμοί και συγκεκριμένα οι εξής:

Κερκυραίων Δήμος (Μερόπη Υδραίου), 359 υποψήφιοι

Εξαρχής (Στέφανος Πουλημένος), 352 υποψήφιοι

Αλλάζουμε Ρότα (Τάκης Μεταλληνός) 140 υποψήφιοι

Λαϊκή Συσπείρωση (Γιάννης Μπορμπότης), 210 υποψήφιοι

Κερκυραϊκή Συμμαχία (Γιώργος Καρύδης), 130 υποψήφιοι

Οι υποψήφιοι στη Νότια Κέρκυρα

Στη Νότια Κέρκυρα οι υποψήφιοι Δήμαρχοι μελετούσαν σχεδόν μέχρι την τελευταία στιγμή τα ψηφοδέλτιά τους πριν την οριστικοποίησή τους στο σύστημα. Τελικά κατάφεραν να καταθέσουν και οι πέντε υποψήφιοι συνδυασμοί. Η εικόνα διαμορφώνεται ως εξής:

Ενωτική Κίνηση Νότιας Κέρκυρας (Κώστας Λέσσης), 191 υποψήφιοι

ΔΗΜΟΣΥΝ (Νίκος Γκούσης), 105 υποψήφιοι

Λαϊκή Συσπείρωση (Σταμάτης Πελάης), 168 υποψήφιοι

Ενωμένοι για το Νότο (Βασίλης Χειμαριώτης), 130 υποψήφιοι

Νέα Αρχή για τη Νότια Κέρκυρα, (Αλέξανδρος Αλεξάκης)

Οι υποψήφιοι στη Βόρεια Κέρκυρα

Στη Βόρεια Κέρκυρα οι συνδυασμοί που κατατέθηκαν είναι τρεις.  Του  νυν Δημάρχου  Γιώργου Μαχειμάρη (Αλλάζει η Βόρεια Κέρκυρα -Δύναμη ανάπτυξης) που κατεβαίνει στις εκλογές με 216 υποψηφίους, του Κώστα Ρούσσινου της ΛΑΣΥ με 136 υποψηφίους, 60 δημοτικούς και 75 τοπικούς συμβούλους, εκ των οποίων οι 60 (44%) είναι γυναίκες και οι 76 (56%) άνδρες και του Σπύρου Βάρελη (Συμπαράταξη Ανεξάρτητων Πολιτών για τον δήμο Β. Κέρκυρας) με 178 υποψηφίους.


Για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων οι συνδυασμοί που κατατέθηκαν ήταν έξι. Συγκεκριμένα:

Ιόνιο Δυνατά, κάθε νησί  ψηλά (Ρόδη Κράτσα,) 89 υποψήφιοι
Ιόνια Εποχή (Γιάννης Τρεπεκλής)
ΛΑΣΥ Ιονίων Νήσων  (Αλεξάνδρα Μπαλού) 87 υποψήφιοι
ΑΝΑΣΑ (Θεόδωρος Γαλιατσάτος),  85 υποψήφιοι, εκ των οποίων το 42% γυναίκες
Μένουμε Ιόνιο (Μαρία Δρυ) 62 υποψήφιοι
Αριστερή συνεργασία για τα Ιόνια (Γιώργος Ραιδεστινός)

Στις 10 Σεπτεμβρίου

Η ανακήρυξη των υποψηφίων συνδυασμών θα γίνει από τα κατά τόπους Πρωτοδικεία την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου. Η επίσημη προεκλογική περίοδος, σύμφωνα με εγκύκλιο του ΥΠΕΣ, ξεκινά ένα μήνα πριν από τις εκλογές. Οι νέες αρχές στην αυτοδιοίκηση α’ και β΄βαθμού θα εγκατασταθούν την 1η Ιανουαρίου 2024 και η πενταετής θητεία τους θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2028.

 

 

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.