Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Φιλόδοξες οι προτάσεις του ΕΟΤ για επιμήκυνση της σεζόν, «αγκάθι» οι υποδομές (video)

Άντζελα Γκερέκου
17 Αυγούστου 2023 / 20:50
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Άντζελα Γκερέκου: «Η επόμενη μέρα του τουρισμού είναι σήμερα και τώρα»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μια μεγάλη «βεντάλια» προοπτικών άνοιξε η Πρόεδρος του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου σε συνάντηση που είχε χθες το απόγευμα με τους τουριστικούς και παραγωγικούς φορείς, μιλώντας για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, έναν «ευσεβή πόθο» της Κέρκυρας εδώ και πολλά χρόνια. Αναπόφευκτα στη συζήτηση αυτή αναδείχθηκε από τους επαγγελματίες το εμπόδιο της έλλειψης υποδομών, το οποίο είναι πολύπλοκο, δυσεπίλυτο και απαιτεί χρηματοδοτήσεις και οργάνωση.

Σπάσιμο της εποχικότητας

«Η επόμενη μέρα του τουρισμού του νησιού μας είναι σήμερα και είναι τώρα. δεν μπορεί να περιμένει. Κλειδί για την επόμενη μέρα είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Η διασπορά των τουριστικών ροών στον χώρο και στο χρόνο. Μόνο σπάζοντας την εποχικότητα θα εξασφαλίσουμε μακροπρόθεσμα βιώσιμες επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας. Επίσης η επιμήκυνση συνεπάγεται λογικά λιγότερα πλήθη άρα λιγότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις κι εδω θα πουμε τη μαγική φράση φέρουσα ικανότητα την οποία θα πρεπει με τόλμη να την αντιμετωπίσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Γκερέκου, τονίζοντας την αναγκαιότητα σύστασης DMO, για τη διαχείριση των τουριστικών ροών. 

Αμέτρητες δυνατότητες

Η Πρόεδρος του ΕΟΤ παρουσίασε μια σειρά από δυνατότητες σε διαφορετικές θεματικές κατευθύνσεις: Την προώθηση του νησιού ως city break, τον συνεδριακό τουρισμό, τις επισκέψεις με επίκεντρο την αρχιτεκτονική κληρονομιά του νησιού, τον silver tourism, το yachting, τη γαστροστρονομία, την αγροδιατροφή, τον βιωματικό τουρισμό, τον πολιτιστικό τουρισμό. Όπως μάλιστα επεσήμανε, η Κέρκυρα με την τεράστια μουσική της παράδοση αξίζει να κατοχυρωθεί ως το «Νησί της Μουσικής». 

Ανάμεσα στα πολύ φιλόδοξα σχέδια του ΕΟΤ, η Άντζελα Γκερέκου συμπεριέλαβε ακόμα και προώθηση της Κέρκυρας ως ορμητήριο των digital nomads (ψηφιακών νομάδων). Είναι η νέα «καυτή» τάση στον χώρο της εργασίας, στην εποχή του διαδικτύου, όπου κάποιος μπορεί να επιλέξει τον τόπο κατοικίας του ανεξάρτητα από την έδρα του εργοδότη του, αρκεί να έχει έναν υπολογιστή και βέβαια ταχύτατο ίντερνετ!

Παράλληλα έριξε μεγάλο βάρος στη ενίσχυση του Film Office της Περιφέρειας, με στόχο έναν ακόμα πιο φιλικό προορισμό για τις μεγάλες διεθνείς παραγωγές. Όπως τόνισε,  η ακτινοβολία που χαρίζει στον τόπο η κινηματογραφική του προβολή δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη διαφημιστική καμπάνια.

Η Αντζελα Γκερέκου επισήμανε επίσης την απόλυτη ανάγκη να υλοποιηθεί επιτέλους μετά από πάρα πολλά χρόνια το δίκτυο των υδατοδρομείων, απαραίτητη προϋπόθεση για την επιμήκυνση της σεζόν. 

Το αγκάθι των υποδομών

Ωστόσο τα μεγαλεπίβολα σχέδια του ΕΟΤ ήταν λογικό να γεννήσουν μια σειρά από προβληματισμούς που ξεδιπλώθηκαν στις τοποθετήσεις των παραγωγικών φορέων, οι οποίοι τόνισαν τη δυσκολία του εγχειρήματος δεδομένων των τεράστιων προβλημάτων υποδομών.

Υγεία, οδικό δίκτυο, υδροδότηση, γερασμένες τουριστικές υποδομές, έλλειψη αθλητικών και πολιτιστικών χώρων, κυκλοφοριακό πρόβλημα ήταν κάποια μόνο από τα σημεία που έθιξαν οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων, ενώ ο Κώστας Τσουμάνης προϊστάμενος της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού, άνεδειξε την "γραφειογραφική τρέλα"  που δημιουργεί η συναρμοδιότητα έως και 10 υπουργείων σε ορισμένες περιπτώσεις. Ο κ. Τσουμάνης χαρακτήρισε το οργανωτικό ζήτημα ως το νούμερο ένα πρόβλημα για την επίτευξη οποιοδήποτε στόχου. Παράλληλα  επεσήμανε ότι η ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος είναι κυρίως αντικείμενο των επαγγελματιών και όχι της πολιτικής».    

Από τη μεριά της η πρόεδρος του ΕΟΤ ζήτησε από τους παραγωγικούς φορείς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, να ενώσουν δυνάμεις για τον κοινό στόχο και συγκέντρωσε υπομνήματα, ώστε να τα προωθήσει στα αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες. 

ΦΩΤΟ- VIDEO@ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

 

 

 

 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.