Κυριακή 22.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δεκαπενταύγουστος: Δεκάδες Λιτανείες στην Κέρκυρα για την Κοίμηση της Θεοτόκου (video)

Δεκαπενταύγουστος
15 Αυγούστου 2023 / 08:10

Η Παναγιά της Κέρκυρας, τιμάται σε δεκάδες εκκλησίες και μοναστήρια του νησιού, που φέρουν το όνομα της ως «Ελεούσα» και «Οδηγήτρια»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου στην Κέρκυρα δεκάδες είναι οι λιτανείες των επιταφίων της Παναγιάς, που το ιδιαίτερο και μοναδικό χαρακτηριστικό τους, είναι ο στολισμός τους με χιλιάδες πολύχρωμες κορδέλες που συμβολίζουν την Τίμια Ζώνη που έδωσε η Παναγία στους Αποστόλους. 

Με τις λιτανείες των επιταφίων και παραδοσιακό έδεσμα την «ορφανή» μακαρονάδα, αλλά και το ζωμό από κρέας, γιορτάζεται με μεγάλη  λαμπρότητα ο Δεκαπενταύγουστος στην Κέρκυρα, που από τους ντόπιους,  χαρακτηρίζεται ως «μικρό Πάσχα» του Καλοκαιριού.

Στο Μαντούκι της Κερκύρας, κάθε χρόνο την παραμονή γίνεται η περιφορά του επιταφίου της Θεοτόκου του ιερού ναού της Παναγίας της Ελεούσης. Το απόγευμα τελείται πανηγυρικός εσπερινός και κατόπιν γίνεται η λιτανεία σε όλη την περιοχή, με μία μεγάλη πομπή, με προπομπό φιλαρμονικές της Κέρκυρας, καθώς και τα λάβαρα των ενοριών του Μαντουκίου. 

Πρόκειται για ένα μοναδικό έθιμο που αναβιώνει στην Κέρκυρα κάθε χρόνο, με τις γυναίκες των πολιτιστικών συλλόγων να δένουν, μέρες, τις κορδέλες στους επιταφίους της Παναγίας ώστε να είναι έτοιμοι για την παραμονή της γιορτής, που θα «βγουν» στα καντούνια και στις εκάστοτε γειτονιές του νησιού.

Τους επιταφίους συνοδεύουν φιλαρμονικές, ενώ ακολουθεί μεγάλη πομπή από κληρικούς και λαϊκούς. Πολλοί πιστοί θα σηκώσουν τα πανύψηλα και βαριά λάβαρα των Αγίων της εκκλησίας, για να τιμήσουν την Παναγία αλλά και να εκπληρώσουν το «τάμα» που έκαναν. Οι κορδέλες μοιράζονται στους πιστούς ανήμερα της γιορτής της Παναγιάς μετά τη Θεία Λειτουργία.

«Οι ευλογημένες κορδέλες» που φυλάσσονται στο εικονοστάσι, φέρνουν υγεία και καλοτυχία σε κάθε σπιτικό. 

Γνωστές είναι ακόμα οι λιτανείες της Παναγίας Κασσωπίτρας, των Μαμάλων, του Ποταμού, των Κοινοπιαστών, της Παναγίας της Μανδρακίνας, στο ιστορικό μοναστήρι της Ιεράς Μονής της Παναγίας της Πλατυτέρας όπου μέχρι και σήμερα σώζονται οι τάφοι του Αντωνίου-Μαρία Καποδίστρια, πατέρα του Ιωάννη Καποδίστρια, του Αυγουστίνου Καποδίστρια, αδελφού του Ιωάννη και του ιδίου του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια.

Επιτάφιος Παναγίας Κασσωπίτρας

Την τιμητική της έχει και η Παναγία των Βλαχερνών. Το μοναστήρι που δεσπόζει πάνω σε μία λωρίδα γης μέσα στη θάλασσα, χρονολογείται από τον 17ο αιώνα και έχει γνωρίσει πολλές δόξες, ενώ η γεωγραφική του θέση απέναντι από το Ποντικονήσι, είναι το σήμα κατατεθέν της Κέρκυρας. Από το 1747 γιορτάζει και η Μονή της Υπεραγίας Θεοτόκου Ευαγγελίστριας, στο χωριό Ευρωπούλοι της Κέρκυρας, ενώ με λαμπρότητα τιμούνται όλα τα μοναστήρια, όπως η Υψηλή και η Μυρτιώτισσα.

Τη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου στην Κέρκυρα την υποδέχονται οι πιστοί με δεκαπενθήμερη νηστεία. Στο ορεινό χωριό του Σταυρού, 13 χλμ μακριά από την Κέρκυρα, στον Ιερό Ναό της Kοιμήσεως της Θεοτόκου Παναγιάς Μαρίας, οι προετοιμασίες του τοπικού συλλόγου ξεκινούν από νωρίς το πρωί της παραμονής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Τα μέλη του συλλόγου θα μαγειρέψουν υπαίθρια την «ορφανή» μακαρονάδα, αυτή δηλαδή που είναι χωρίς κρέας, που θα προσφερθεί δωρεάν στους προσκυνητές το βράδυ μετά την περιφορά του Επιταφίου της Παναγίας.

Στη δυτική Κέρκυρα γιορτάζει η Ιερά Μονή της Παναγίας της Παλαιοκαστρίτισσας. Το μοναστήρι κτίστηκε, όπως αναφέρει η θρησκευτική παράδοση, μετά την εύρεση της εικόνας με τη μορφή της Υπεραγίας Θεοτόκου. 

Στη Νότια Κέρκυρα στη Λευκίμμη γιορτάζει η Παναγία της Κυράς των Αγγέλων. Σύμφωνα με την εκκλησιαστική βιογραφία ο Ιερός Ναός της Υπεραγίας Θεοτόκου «Κυράς των Αγγέλων» κτίστηκε το 1696 μ.Χ. από την οικογένεια του Βαρλαάμ Καποδίστρια, ενώ στη βόρεια Κέρκυρα στους Μαγουλάδες γιορτάζει η Ιερά Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Υψηλής Μαγουλάδων. Η αρχή της ανάγεται στο πρώτο τέταρτο του 10ου αι.

Στους Παξούς

Στους Παξούς, ανήμερα της εορτής του Δεκαπενταύγουστου, μέσα στο λιμάνι του Γάιου που είναι και η πρωτεύουσα των Παξών, βρίσκονται δύο νησάκια, ο Άγιος Νικόλαος και η Παναγιά. Στο νησάκι της Παναγιάς, το οποίο οι ντόπιοι αποκαλούν και νησάκι της Μαντόνα, δεσπόζει το Μοναστήρι της Παναγιάς των Βελλιανιτών. Εκεί ανήμερα της μεγάλης εκκλησιαστικής εορτής, οι Παξινοί βράζουν το λεγόμενο «ζωμό», από ένα μοσχάρι, ο οποίος μοιράζεται σε όλους τους προσκυνητές, ντόπιους και επισκέπτες, για να τιμηθεί η Παναγία. Στην Κέρκυρα γιόρταζαν πάντα πολύ περισσότερο την Κοίμησή της Παναγίας και λιγότερο όλες τις άλλες γιορτές της, γιατί το καλοκαίρι όλοι οι ξενιτεμένοι επιστρέφουν στο νησί και στα πατρογονικά τους.

Στους Οθωνούς η γιορτή διαρκεί περισσότερες ημέρες ενώ το γλέντι γίνεται στις 16 Αυγούστου. Την Παναγία την τιμούν στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας που βρίσκεται στον Άμμο, καθώς όλες οι λοιπές εκκλησίες δε λειτουργούν.

Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν στην Κέρκυρα, στα Εννιάμερα της Παναγίας, στις 23 Αυγούστου Παραδοσιακά πανηγύρια κάνουν ο Πέλεκας, το Γαστούρι, οι Άγιοι Δέκα, το Τεμπλόνι, οι Αγραφοί, οι Αυλιώτες, η Λευκίμμη κ.α.

ΑΠΕ