Τετάρτη 08.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τι προτείνει ο ΣΕΠΕ στον Κεντρικό Δήμο για το πρόβλημα της στέγασης των εκπαιδευτικών

ΣΕΠΕ
01 Αυγούστου 2023 / 11:00
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Μίσθωση ξενοδοχείων, επιδότηση στέγασης και σίτισης από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, χρηματικό επίδομα, εκπτώσεις στα εισιτήρια πλοίων και ΚΤΕΛ, στις προτάσεις του Συλλόγου

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Θέση απέναντι στο σοβαρό πρόβλημα της στέγασης των εκπαιδευτικών στην Κέρκυρα, παίρνει ο τοπικός Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΕΠΕ), καταθέτοντας πέντε προτάσεις προς το Δήμο Κ. Κέρκυρας για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Το θέμα μάλιστα για τη «στήριξη των εκπαιδευτικών σχετικά με τα προβλήματα στέγασης που αντιμετωπίζουν» εισηγείται στην αποψινή συνεδρίαση του δημοτικού Συμβουλίου, η δημοτική παράταξη ΛΑΣΥ. Τις θέσεις του επικεφαλής της, Γιάννη Μπορμπότη, υποψήφιου δημάρχου Κ. Κέρκυρας, είχε φιλοξενήσει η "Ε" σε εκτενές ρεπορτάζ της για την αντιμετώπιση του στεγαστικού ζητήματος στο νησί.

Τα πέντε σημεία

Όπως επισημαίνει ο ΣΕΠΕ, στην ανακοίνωσή του, με δεδομένο ότι ο νόμος έχει αλλάξει και πλέον δεν υπάρχει ο περιορισμός των 18.000 κατοίκων και επομένως οι νησιωτικοί δήμοι «μπορούν να παρέχουν δωρεάν σίτιση και κατάλυμα διαμονής» στους υπαλλήλους (ν.5003/22),  προτείνουμε άμεσα τα εξής:

1)      Ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων να προχωρήσει άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, στη μίσθωση ξενοδοχείων, ξενώνων, κατοικιών για να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες των συναδέλφων για στέγαση και διαμονή στο νησί μας, είτε δωρεάν, είτε με την οικονομική συμμετοχή των συναδέλφων, στον βαθμό που θα είναι αυτό δυνατόν.

2)      Ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων να αιτηθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών να συμπεριληφθούν οι νεοδιόριστοι και μόνιμοι εκπαιδευτικοί στο δικαίωμα πρόσβασης στην επιδότηση στέγασης και σίτισης από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

3)      Ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων να καταβάλει εγκαίρως το χρηματικό επίδομα στους συναδέλφους που εργάζονται στο νησί τη φετινή χρονιά αλλιώς να αξιοποιήσει άμεσα τη δυνατότητα να καταβληθεί το επίδομα με διαφορετικό τρόπο (σε είδος) είτε μέσα από σύμβαση με εστιατόριο είτε μέσα από καταβολή κουπονιών για αγορά ειδών από σούπερ μάρκετ του νησιού.

4)    Δωρεάν σίτιση ή επίδομα σίτισης για τους συναδέλφους, ιδιαίτερα για όσους δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι. Συνεργασία των δήμων και της Περιφέρειας με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο για τη δωρεάν σίτιση όλων των εκπαιδευτικών, χωρίς τα απαράδεκτα όρια στον αριθμό των σιτιζομένων ή τις υψηλές τιμές.

4)       Επίσης, ζητάμε σε συνεννόηση με τις εφοπλιστικές εταιρείες να εξασφαλιστεί έκπτωση στα ναύλα των πλοίων και των εισιτηρίων των υπεραστικών ΚΤΕΛ κατά 50% για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων.

5)  Να υπάρχει δυνατότητα, όσοι από τους συναδέλφους έχουν παιδιά δικά τους, εδώ στην Κέρκυρα, να μπορούν ακόμα και με εκπρόθεσμη εγγραφή σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, να γράφουν τα παιδιά τους, ανεξάρτητα από τον χρόνο πρόσληψης.

«Ως εκπαιδευτικό σωματείο, ο ΣΕΠΕ Κέρκυρας ήδη από το 2018 έχει επανειλημμένα εκθέσει την κατάσταση στο νησί σχετικά με τη στέγαση των εκπαιδευτικών και όλων των υπόλοιπων εργαζόμενων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ το 2019 ο ΣΕΠΕ έστειλε αίτημα για το επίδομα στέγασης των εκπαιδευτικών, και κάθε χρόνο πραγματοποιεί συναντήσεις με όλους τους φορείς (Δήμους και ΠΙΝ) για την ικανοποίηση των αιτημάτων αυτών.  Ωστόσο αυτό που αντιμετωπίσαμε ως εκπαιδευτικοί φέτος, δεν έχει προηγούμενο. Περισσότεροι από πεντακόσιοι (500) συνάδελφοι, νεοδιόριστοι και αναπληρωτές την προηγούμενη σχολική χρονιά βρέθηκαν μπροστά σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Ελάχιστα σπίτια παραχωρούνταν σε εκπαιδευτικούς μέχρι τον Ιούνιο και αυτά που παραχωρούνταν δίνονταν σε τιμές που έφταναν τα 400 – 450 ευρώ (κατά μέσο όρο) για μια γκαρσονιέρα 20-25 τ.μ. ή 500-600 ευρώ για ένα δίχωρο δωμάτιο», επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του ΣΕΠΕ.

 

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.