Δευτέρα 06.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Συγκινητικές διασώσεις ζώων από τη φωτιά στη Βόρεια Κέρκυρα

Φιλοζωικά σωματεία
26 Ιουλίου 2023 / 11:14
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Εθελοντές φιλόζωοι, πυροσβέστες, αστυνομικοί έδειξαν την ανθρωπιά τους στις δύσκολες ώρες της μεγάλης πυρκαγιάς

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τον καλό της εαυτό έβγαλε η τοπική κοινωνία στη μεγάλη δοκιμασία της φωτιάς. Εκτός από την πλημμύρα προσφοράς από εθελοντές προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες της βορειοανατολικής Κέρκυρας, άμεση ήταν και η κινητοποίηση φιλόζωων, ενώ πυροσβέστες και αστυνομικοί έδειξαν την ανθρωπιά τους.

Η φωτογραφία που απαθανάτισε τον Διοικητή Πυροσβεστικής Νομού Νεκτάριο Θεοδωρόπουλο να κουβαλάει στα χέρια έναν τρομαγμένο σκύλο για να τον σώσει από τις φλόγες, στο χωριό Λούτσες, έκανε τον γύρο του διαδικτύου. Το ίδιο και οι φωτογραφίες από αστυνομικούς της Τροχαίας και της ΟΠΚΕ.

Άδεια από τη Γενική Γραμματεία

Το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε ήταν πολύ μεγάλο, αλλά οι συνθήκες ήταν εκ των πραγμάτων απαγορευτικές για την παρουσία πολλών ατόμων. Μια ομάδα δέκα περίπου ανθρώπων, που οργανώθηκαν μέσω κοινωνικών δικτύων - είτε ανήκαν σε φιλοζωικά σωματεία, είτε όχι- πήρε την πρωτοβουλία να διασώσει ζώα που ήταν χαμένα, εγκλωβισμένα ή ακόμα και εγκαταλελειμμένα στις περιοχές των Λουτσών και της Περίθειας. 

Λόγω του ότι η κυκλοφορία στις περιοχές που καίγονταν ήταν περιορισμένη και επικίνδυνη, οι εθελοντές ζήτησαν και πήραν άδεια από την νεοσύστατη Γενική Γραμματεία Ζώων Συντροφιάς, η οποία επέτρεψε την κυκλοφορία μόνον τριών οχημάτων μεταφοράς για λόγους ασφαλείας.

Αφιέρωσαν πολλές ώρες από τον προσωπικό τους χρόνο αναζητώντας και διασώζοντας σκύλους, γάτες, γαϊδουράκια, άλογα, κατσίκες, που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή μέρη.

Σκυλιά δεμένα

«Σώσαμε 5 σκύλους, 2 γαϊδουράκια, ένα άλογο, 2 κατσίκες και 2 μεγάλα πουλιά. Υπήρχαν πάρα πολλές γάτες αλλά καταφέραμε να πιάσουμε μόνον μία μεγάλη και δύο μικρά γατάκια. «Η πλειονότητα πάντως των κατοίκων που εκκένωσαν τα σπίτια τους, είχαν φροντίσει να πάρουν μαζί τους τα ζώα συντροφιάς. Υπήρξε όμως και  περίπτωση που βρήκαμε σκυλιά δεμένα» λέει στην "Ε" η Στάμη Τζώρα του Σωματείου "Υιοθετώ".

Πλέον τα ζώα φιλοξενούνται προσωρινά είτε σε σπίτια, είτε σε κτήματα, είτε σε κτηνιατρεία, όπου θα έχουν τη φροντίδα που χρειάζονται μέχρι να επιστρέψουν στις εστίες τους, ή να υιοθετηθούν. 

 

 

 

 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.