Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τραγικός επίλογος για το καναντέρ που συνετρίβη στην Κάρυστο

Καναντέρ
25 Ιουλίου 2023 / 18:26

Το ΓΕΑ ανακοίνωσε το θάνατο του πιλότου και του συγκυβερνήτη του αεροσκάφους

ΚΑΡΥΣΤΟΣ. Oι φόβοι όλων επιβεβαιώθηκαν καθώς γύρω στις 6 μμ ανασύρθηκαν νεκροί οι δύο πιλότοι του Canadair που κατέπεσε στον Πλατανιστό Εύβοιας επιχειρώντας να σβήσει την πυρκαγιά.

Πρόκειται για τον κυβερνήτη, Σμηναγό Χρήστο Μουλά, 34 ετών και τον συγκυβερνήτη, ανθυποσμηναγό Περικλή Στεφανίδη, 27 ετών.
 

  ΦΩΤΟ: iefimerida.gr

Το αεροσκάφος, τύπου CL 215, κατέπεσε σε ρεματιά, καθώς προσπαθούσε να πραγματοποιήσει ανύψωση, βρήκε ο πλωτήρας σε δέντρο και αποκολλήθηκε από το δεξί φτερό.

Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από την Νέα Αγχίαλο Βόλου λίγο πριν από τις 12:00 και επιχειρούσε στην πυρκαγιά της Καρύστου και συγκεκριμένα στην περιοχή Πλατανιστός.

Το αεροπλάνο από την απώλεια στήριξης πήρε κλίση δεξιά, καρφώθηκε σε ρέμα και ανεφλέγη. Τη στιγμή τη συντριβής του Καναντέρ αποτύπωσε ο φακός της ΕΡΤ.

Από την πρώτη στιγμή ξεκίνησε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, ενώ στο σημείο βρέθηκαν και πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούσαν στη δύσβατη περιοχή. Παράλληλα, έσπευσαν ελικόπτερο Super Puma και ελικόπτερο ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και ένα ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού.

Κατέβασαν διασώστη με γάντζο

Νωρίτερα, κατά την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, ελικόπτερο αποβίβασε από αέρος με γάντζο, διασώστη στο σημείο, όπου υπήρχε μεγάλη επικινδυνότητα λόγω των καυσίμων (κηροζίνης) του αεροσκάφους που κατέπεσε. Μαζί με τα πυροσβεστικά οχήματα, είχαν σπεύσει και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ τα οποία βρίσκονταν σε αναμονή.

Τριήμερο εθνικό πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

Mε απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις (από 25 έως 27 Ιουλίου 2023) για την απώλεια της ζωής, εν ώρα καθήκοντος, των Αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας και χειριστών του πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-215, το οποίο επιχειρούσε στην Εύβοια.