Σχέδια απομάκρυνσης κατοίκων σε περίπτωση πυρκαγιάς κατάρτισε ο Δήμος Κ. Κέρκυρας
70 πρόστιμα βεβαίωσε μέχρι στιγμής το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας για ακαθάριστα ιδιωτικά οικόπεδα
ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες ο Δήμος Κ. Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων ενόψει των καιρικών συνθηκών που θα επικρατήσουν την ερχόμενη εβδομάδα και που εκτιμάται ότι θα πλήξουν και το νομό μας, με κύρια χαρακτηριστικά τις υψηλές θερμοκρασίες και τους ανέμους.
Η πιθανότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς έχει κινητοποιήσει τους μηχανισμούς του δήμου, ενώ ήδη έχει τεθεί το πλαίσιο συνεργασίας με την Πυροσβεστική για τις επόμενες ημέρες.
Την Τρίτη 25 Ιουλίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί υπηρεσιακή συνάντηση μεταξύ των αρμόδιων τμημάτων του δήμου, ενώ αναμένεται να συγκληθεί και το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ).
Σχέδια απομάκρυνσης
Όπως τόνισε σήμερα στους δημοσιογράφους ο Αντιδήμαρχος Καθημερινότητας και Πολιτικής Προστασίας Χάρης Γιώτης, μετά από απόφαση της δήμαρχου Μ. Υδραίου και σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, έχει συσταθεί στο δήμο ομάδα εργασίας που έχει καταρτίσει σχέδιο απομάκρυνσης για κάθε κοινότητα. Μάλιστα για τις κοινότητες που έχουν οικισμούς καταρτίστηκαν ειδικά σχέδια.
Επικεφαλής της ομάδας είναι ο κ.Γιώτης, ενώ συμμετέχουν η Αστυνομία, η Πυροσβεστική, το Λιμενικό, το ΕΚΑΒ και το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας.
«Στις τελευταίες πυρκαγιές που πλήξανε περιοχές της Αττικής, της Εύβοιας και της Ρόδου δόθηκε μεγάλη βαρύτητα στην προληπτική απομάκρυνση. Γι’ αυτό και δεν είχαμε θύματα. Δώσαμε βαρύτητα ως δήμος στον τομέα αυτό. Όλη η πολιτική εντάσσεται, εφόσον εκδηλωθεί φωτιά, στην απομάκρυνση του πληθυσμού. Είτε στην μερική είτε στην ολική απομάκρυνση. Ως δήμος είμαστε σε αυξημένη ετοιμότητα τις τελευταίες ημέρες και με τα μέσα και με το προσωπικό μας σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και κυρίως την Πυροσβεστική», επισήμανε ο κ. Γιώτης.
Καθαρισμοί
Όπως επισήμανε ωστόσο, το σημαντικότερο είναι η πρόληψη. Σύμφωνα με τον ίδιο στα ταμεία του δήμου εισέρχονται κάθε χρόνο 156.000 ευρώ , προκειμένου να γίνουν οι απαιτούμενοι καθαρισμοί στο οδικό δίκτυο, σε ιδιωτικά οικόπεδα που οι ιδιοκτήτες τους δεν τα καθαρίζουν, σε δημοτικά οικόπεδα και σε εκείνα που ανήκουν σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.
«Γίνονται κάποιοι καθαρισμοί με αυτεπιστασία με δικό μας προσωπικό και μηχανήματα και παράλληλα ως δήμος έχουμε διαθέσει το ποσό των 186.000 ευρώ για καθαρισμούς δεξιά και αριστερά του οδικού δικτύου που αφορά σε χόρτα, θάμνους, αφορά 650 χλμ για όλες τις δημοτικές ενότητες και τα Διαπόντια Νησιά.
Παράλληλα έχουμε εντάξει και συμβασιοποιήσει 33,5 στρέμματα για δημοτικά οικόπεδα και 52 στρέμματα για ιδιωτικά», διευκρίνισε ο ίδιος.
«Βροχή» οι καταγγελίες
Ειδικά για τα ιδιωτικά οικόπεδα τόνισε ότι υπάρχουν πάρα πολλές καταγγελίες για ακαθάριστους χώρους και ήδη το Τμήμα της Πολιτικής Προστασίας έχει προβεί σε αυτοψίες. Μάλιστα έχουν βεβαιωθεί μέχρι τώρα 70 πρόστιμα, τα οποία έχουν αρχίσει να κοινοποιούνται στους παραβάτες.
«Έχουν δικαίωμα μέσα σε 10 ημέρες να υποβάλλουν ένσταση και εφόσον το καθαρίσουν στο διάστημα αυτό να μειωθεί το πρόστιμο κατά το ήμισυ. Αν δεν το καθαρίσουν, ο δήμος υποχρεούται να το καθαρίσει με δικά του μέσα ή μέσω εργολαβίας που υπάρχει ήδη στον δήμο», ανέφερε ο κ. Γιώτης.
Το τέλος καθαρισμού στο Δήμο Κ. Κέρκυρας έχει καθοριστεί στα 496 ευρώ το στρέμμα μετά από πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και της Οικονομικής Επιτροπής.