Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Πυρά» Καλούδη και Σαρλή κατά του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ

Γιώργος Καλούδης
18 Ιουλίου 2023 / 09:42

Μετά την απόφαση να στηριχθεί ο Γιώργος Καρύδης ως υποψήφιος για τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τα βέλη τους κατά του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ ρίχνουν οι συνεργαζόμενες παρατάξεις "Πρώτα η Κέρκυρα" και "Κερκυραϊκή Αναγέννηση", μετά την απόρριψη στήριξης του Γιώργου Καλούδη ως υποψηφίου δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας. 

Υπενθυμίζεται ότι η Ομάδα Μελών του ΣΥΡΙΖΑ, αποφάσισε με ψηφοφορία το βράδυ της Παρασκευής να στηρίξει τον Γιώργο Καρύδη.  

Οι επικεφαλής των δύο δημοτικών παρατάξεων, Γιώργος Καλούδης και Χρύσανθος Σαρλής ασκούν κριτική στην τοπική συντονιστική του ΣΥΡΙΖΑ για την «αποτροπή ενωτικών πρωτοβουλιών και εμμονή στη διάσπαση της Κεντροαριστεράς που θα οδηγήσει σε παντοκρατορία της συντήρησης στην Κέρκυρα».  

Η δήλωση των δημοτικών συμβούλων των παρατάξεων

«ΠΡΩΤΑ Η ΚΕΡΚΥΡΑ» και «ΚΕΡΚΥΡΑΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ».

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ προώθησε νομοθετικά ως κυβέρνηση την απλή αναλογική τόσο στις βουλευτικές εκλογές, όσο και στις δημοτικές εκλογές (εκλογές 2019), αποβλέποντας στην πολιτική σύγκλιση και σύμπλευση πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων της Κεντροαριστεράς, με στόχο, ιδιαίτερα στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενωτικών προοδευτικών κινημάτων.

Η δεξιά, αντιλήφθηκε τον κίνδυνο που αντιπροσώπευε γι’ αυτήν η απλή αναλογική ιδιαίτερα στο χώρο της αυτοδιοίκησης και όταν έγινε κυβέρνηση το 2019 με το νόμο Θεοδωρικάκου «περί κυβερνησιμότητας» δημιούργησε τεχνητή πλειοψηφία στις επιτροπές και τα διοικητικά συμβούλια των νομικών προσώπων της αυτοδιοίκησης. Μετέφερε τις βασικές αρμοδιότητες στις επιτροπές και περιθωριοποίησε την λειτουργία των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων.

Οι νόμοι αυτοί ακυρώθηκαν από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Στη συνέχεια ψήφισε νόμο που κατάργησε την απλή αναλογική στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και πριμοδοτεί με το 3/5 των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων των συνδυασμό που θα έρθει πρώτος, εφ’ όσον υπερβεί το 43% των ψήφων.

Οι εξελίξεις αυτές καθιστούν πλέον επιτακτική την συγκρότηση ενωτικών προοδευτικών ψηφοδελτίων της κεντροαριστεράς και ιδιαίτερα ενός τέτοιου ψηφοδελτίου στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, που αποτελεί τον μακράν μεγαλύτερο αυτοδιοικητικό φορέα της Κέρκυρας και του Ιονίου.

Η τοπική (συντονιστική) καθοδήγηση του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ της Κέρκυρας, όπως καταδεικνύουν τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, κινείται προς την κατεύθυνση της αποτροπής τέτοιων ενωτικών προοδευτικών κινημάτων, τουλάχιστον στην περίπτωση του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και καταβάλλει δραστήριες προσπάθειες για την αποδιάρθρωση και ματαίωση τέτοιων πρωτοβουλιών.

Η εμμονή στη πολυδιάσπαση της Κεντροαριστεράς θα οδηγήσει σε παντοκρατορία της συντήρησης στην αυτοδιοίκηση της Κέρκυρας και σε θεσμικό μονόλογο της δεξιάς, την ώρα που μεγάλα και οξυμένα προβλήματα του τόπου μας απαιτούν προοδευτικές αποφάσεις υπέρ του άμεσου αλλά και του μακροπρόθεσμου συμφέροντος της Κερκυραϊκής Κοινωνίας.

Κέρκυρα 17 Ιουλίου 2023

Για τις Συμπορευόμενες εκλογικά παρατάξεις

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι


«ΠΡΩΤΑ Η ΚΕΡΚΥΡΑ»

Επικ. ΚΑΛΟΥΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ - ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ

ΚΑΡΔΑΚΑΡΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ (ΑΝΤΖΥ)


«ΚΕΡΚΥΡΑΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ»

Επικ. ΣΑΡΛΗΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ

ΜΠΟΥΚΑΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ