Κυριακή 05.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Έρχονται από κάθε γωνιά της γης για να παντρευτούν στην Κέρκυρα

Γάμοι
06 Ιουλίου 2023 / 10:52
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Σύμφωνα με τα στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών του δήμου Κεντρικής Κέρκυρας, το 2022 τελέστηκαν 76 γάμοι αλλοδαπών ζευγαριών, ενώ φέτος έχουν γίνει ήδη 29

ΚΕΡΚΥΡΑ. Δεκάδες ζευγάρια από την Ευρώπη και την Αμερική επιλέγουν τα τελευταία χρόνια την Κέρκυρα για να παντρευτούν, βάζοντας το νησί των Φαιάκων, στον χάρτη του γαμήλιου τουριστικού προορισμού ως μια δημοφιλή επιλογή.

Άγγλοι, Γερμανοί, Σουηδοί, Ρώσοι, Σκωτζέζοι, Πολωνοί, Ιταλοί αλλά και Αμερικάνοι, διανύουν χιλιάδες μίλια για να τελέσουν το γάμο τους (είτε θρησκευτικό είτε πολιτικό), στην Κέρκυρα, ανταλλάσοντας όρκους αιώνιας πίστης και αγάπης, με φόντο τις ομορφιές του νησιού.

Ανοδικά

Η τάση είναι ανοδική τα τελευταία πέντε χρόνια, όπως επισημαίνουν στην «Ε» επαγγελματίες του κλάδου. «Από το 2018 η Κέρκυρα έχει μια ανοδική πορεία ως προορισμός για τέλεση γάμου. Αυτό οφείλεται στην αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχουμε, δηλαδή στην ποιότητα της τροφοδοσίας και του εξοπλισμού μας. Επιπλέον η Κέρκυρα επιλέγεται ως προορισμός, καθώς διαθέτει ένα ιταλικό προφίλ. Η Ιταλία είναι ένας πολύ δυνατός προορισμός για γάμους και το πλεονέκτημα αυτό της Κέρκυρας, την καθιστά δημοφιλή. Επίσης βοηθούν και οι πολλές απευθείας πτήσεις που υπάρχουν με το αεροδρόμιο μας από το εξωτερικό», τόνισε στην «Ε» ο Άρης Παπαχρήστου, διοργανωτής εκδηλώσεων.

Καταλύτης το Instagram

Όπως είπε, η διαδραστικότητα και η προβολή που υπάρχει πλέον στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιδιαίτερα η επιρροή του Instagram, με φωτογραφίες του προορισμού που δείχνουν ευτυχισμένα ζευγάρια να παντρεύονται, σε ειδυλλιακές τοποθεσίες, λειτουργεί καταλυτικά για την επιλογή της Κέρκυρας. Ενδεικτικό της ζήτησης που υπάρχει, είναι πως στους 30 - 35 γάμους που έχει στην ευθύνη του για φέτος ο κ. Παπαχρήστου, το 90% αυτών, αφορούν σε αλλοδαπούς. Πρόκειται κυρίως για Άγγλους και Αμερικανούς.

Τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που είναι καταχωρημένα στο Δημοτολόγιο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας, το 2022 τελέστηκαν 50 πολιτικοί γάμοι ζευγαριών ξένης υπηκοότητας, ενώ φέτος έχουν πραγματοποιηθεί ήδη 20, χωρίς η χρονιά να έχει ολοκληρωθεί. Για την τέλεση του πολιτικού γάμου καταβάλλεται παράβολο 100 ευρώ, ενώ τα έγγραφα που απαιτούνται, στέλνονται ως αντίγραφα μέσω e-mail από τους ενδιαφερόμενους στην Υπηρεσία του Δήμου και λίγες ημέρες πριν την τέλεση του μυστηρίου κατατίθενται τα πρωτότυπα.

Οι πολιτικοί γάμοι τελούνται κάθε Πέμπτη και το τελευταίο Σάββατο κάθε μήνα σε δημοτικούς χώρους. Αυτοί είναι ο Κήπος του Λαού, το Σαν Τζιάκομο, το Μαράσλειο και η πλαζ του Μον Ρεπό (βασιλικά λουτρά). Το μυστήριο τελείται είτε από τη Δήμαρχο Μ. Υδραίου, είτε από τους έξι αρμόδιους Αντιδημάρχους (Θ. Γιώτης, Π. Τζάννε, Ν. Καλόγερος, Γ. Παντελιός, Χρ. Τόμπρου, Μ. Κατέχης).

«Ακόμη ένας πολιτικός γάμος ζευγαριού από το εξωτερικό έγινε πρόσφατα στο Μαράσλειο. Το καλοκαίρι η Κέρκυρα έχει ζήτηση στον τομέα αυτό. Αλλοδαποί επιλέγουν για τον γάμο τους το όμορφο νησί μας και την πόλη μας. Τους αρέσει η Κέρκυρα και παράλληλα το συνδυάζουν και με διακοπές. Άλλοι έχουν μαζί τους και συγγενείς, άλλοι όχι», επισήμανε στην «Ε» ο Αντιδήμαρχος Χάρης Γιώτης.

Πέρα όμως από τους πολιτικούς γάμους, αρκετά είναι και τα ξένα ζευγάρια που επιλέγουν τον θρησκευτικό γάμο για να ενωθούν με τα ιερά δεσμά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ληξιαρχείου του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας, το 2022 ανέβηκαν τα σκαλιά της εκκλησίας 26 ζευγάρια ξένης καταγωγής, ενώ τη φετινή χρονιά 9.

 

 

 

 

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.