Τετάρτη 21.05.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Βιβλίο "Το Δημοτολόγιον της Ενώσεως - Πληθυσμός και οικονομία στην πόλη και τα προάστια της Κέρκυρας μετά την ένωση των Επτανήσων με το Ελληνικό Κράτος"

ΔΗΜΟΤΟΛΟΓΙΟ ΕΝΩΣΕΩΝ ΕΠΤΑΝΗΣΩΝ
19 Μαΐου 2025 / 09:40
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Τα βιβλία του δημοτολογίου βρέθηκαν, τύχη αγαθή, σε υπόγειο, ακατάλληλο για φύλαξη αρχειακού υλικού, χώρο και διασώθηκαν από τους συγγραφείς.

Με αφορμή την εορτή της 21ης Μαΐου, αξίζει να αναφερθούμε στην ερευνητική προσπάθεια της Φωτεινής Καρλάφτη - Μουρατίδη και του Σπύρου Μουρατίδη σχετικά με τα βιβλία του Δημοτολογίου της Ένωσης. Η μελέτη αυτή αποτελεί προϊόν μακροχρόνιας έρευνας στα βιβλία δημοτολογίου του Δήμου Κερκυραίων, που συντάχθηκαν το έτος 1867, όπου καταγράφονται σημαντικότατα στοιχεία των 19.664 δημοτών, όσον αφορά την ονοματοδοτική συμπεριφορά, την καταγωγή, τον τόπο διαμονής, το θρήσκευμα, την επαγγελματική δραστηριότητα, την ηλικιακή δομή, το μέγεθος των οικογενειών των δημοτών κ.ά. Με σκοπό τη μη αποδυνάμωση των εξαγομένων συμπερασμάτων, προτιμήθηκε η μελέτη όλου του πληθυσμού και όχι η έρευνα πεδίου που θα αφορούσε ένα τυπικό δείγμα του.

Η αξία της αναφερθείσας πηγής του δημοτολογίου, το οποίο σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο, συντάχθηκε «όπως θεραπευθεί μία των πρώτων και κατεπειγουσών αναγκών των αρτισυστάτων δήμων της Επτανήσου», έγκειται στο γεγονός της φωτογραφικής απεικόνισης των χαρακτηριστικών τού υπό εξέταση πληθυσμού σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Σημειώνεται ότι τα βιβλία του δημοτολογίου βρέθηκαν, τύχη αγαθή, σε υπόγειο, ακατάλληλο για φύλαξη αρχειακού υλικού, χώρο και διασώθηκαν από τους συγγραφείς.

Ο καθηγητής Δημήτρης Ανωγιάτης – Πελέ, αναφέρει, μεταξύ άλλων, στον πρόλογο:  ¨Το βιβλίο αναδεικνύει με σαφήνεια τη χρησιμότητα των δημοτολογίων ως ιστορικής πηγής προσέγγισης των ιδιαιτεροτήτων των κοινωνικών χαρακτηριστικών ενός πληθυσμού, μετά την ποιοτική και ποσοτική επεξεργασία των πληροφοριών τους. Οι συγγραφείς, στηριζόμενοι σε μία εκτενή βιβλιογραφία, κατόρθωσαν να επεξεργασθούν επιτυχώς και εύστοχα τις πληροφορίες που είχαν στη διάθεσή τους, δίνοντας έτσι την πληθυσμιακή εικόνα της πρωτεύουσας και των περιχώρων της Κέρκυρας σε μία σημαντική γι΄  αυτήν ιστορική στιγμή και εμπλουτίζοντας με τη μελέτη τους τη δημογραφική ιστορία του νησιού, αλλά και του υπόλοιπου ελλαδικού χώρου κατά το χρόνο της προσάρτησης των νέων εδαφών σε αυτόν¨.

Εκδόσεις Θεμέλιο, Αθήνα 2014.

  • Η Φωτεινή Καρλάφτη - Μουρατίδη είναι Διδάκτωρ Ιστορίας του Πανεπιστημίου Paris Σορβόννης και Διδάσκουσα του Ιονίου Πανεπιστημίου.
  • Ο Σπυρίδων Μουρατίδης είναι Διδάκτωρ Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.