Σάββατο 04.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αφόρητη η κατάσταση με τα κουνούπια στην Κέρκυρα

Κουνουποκτονία
06 Ιουλίου 2023 / 09:51
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Σε εκκρεμότητα παραμένει ακόμη η προκήρυξη του διαγωνισμού κι ενώ βρισκόμαστε στα μέσα του καλοκαιριού

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αφόρητη εξακολουθεί και παραμένει η κατάσταση με τα κουνούπια στην Κέρκυρα, αφού ακόμη δεν έχουν γίνει οι απαιτούμενοι ψεκασμοί από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, παρότι μπήκαμε και στον Ιούλιο, με αποτέλεσμα μόλις σουρουπώσει τα ενοχλητικά τσιμπήματα να πέφτουν «βροχή».

Εάν και είχε δρομολογηθεί να εισαχθεί ως θέμα στην πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής (πραγματοποιήθηκε την Τρίτη  4 Ιουλίου) η έγκριση όρων για τον διαγωνισμό της κουνουποκτονίας, που έχει καθυστερήσει σημαντικά, ωστόσο αυτό δεν κατέστη τελικά εφικτό.

Όπως τόνισε στην «Ε» ο Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας Κώστας Ζορμπάς, η διακήρυξη του διαγωνισμού δεν πρόλαβε να βγει μέχρι τη συνεδρίαση του συλλογικού οργάνου, το οποίο, όπως διευκρίνισε, θα συνέλθει εκτάκτως τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να προκειμένου να εισαχθεί και πάλι ως θέμα για να προχωρήσει η διαδικασία.

Πολλά τα παράπονα

Στο μεταξύ όμως τα παράπονα κατοίκων και επισκεπτών πληθαίνουν μέρα με τη μέρα, καθώς τα κουνούπια έχουν αναπτυχθεί και εξαπλωθεί, με την κατάσταση να είναι πιο δύσκολη για ηλικιωμένους και μικρά παιδιά.

Μάλιστα προ ημερών, παρέμβαση για το θέμα έκαναν με κοινή τους επιστολή έξι τουριστικοί φορείς του νησιού (Σύνδεσμος Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κέρκυρας AOCTA, Ομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Κέρκυρας, Ένωση Ξενοδόχων Κέρκυρας, Ιόνιος Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Ένωση Διπλωματούχων Ξεναγών Ιονίων Νήσων και Δυτικής Ελλάδας, Ένωση Εστίασης Κέρκυρας) ζητώντας την άμεση παρέμβαση της Περιφέρειας για την επίλυση του προβλήματος που δημιουργεί αρνητικά σχόλια από τους επισκέπτες και ταυτόχρονα αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Υποστελέχωση, πανελλήνιες και εκλογές

Σύμφωνα με τον κ. Ζορμπά το πρόγραμμα της κουνουποκτονίας καθυστέρησε, λόγω της σοβαρής υποστελέχωσης του Τμήματος Προμηθειών (λειτουργεί με έναν μόνο υπάλληλο) και των προτεραιοτήτων που δόθηκαν για την ομαλή διεξαγωγή των πανελληνίων εξετάσεων και των εθνικών εκλογών.

Το τεχνικό δελτίο πάντως είχε κατατεθεί εγκαίρως από την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας στις 15 Μαρτίου, με το συνολικό ποσό για το 2023 και το 2024 να ανέρχεται στις 140.000 ευρώ. 

Δεδομένου πάντως ότι ο διαγωνισμός της κουνουποκτονίας είναι άνω των 30.000 ευρώ, η διαδικασία μέχρι τη συμβασιοποίηση του έργου απαιτεί το δικό της χρόνο. Κάτοικοι και επισκέπτες απ’ ότι φαίνεται θα πρέπει αναγκαστικά να συμβιώσουν το φετινό καλοκαίρι με τα κουνούπια, επιστρατεύοντας εντομοαπωθητικά, φιδάκια και ό,τι άλλο χρειαστεί.

Υπενθυμίζεται ότι οι απαιτούμενοι ψεκασμοί πραγματοποιούνται σε δυο φάσεις και σε διαφορετικούς χρόνους. Η πρώτη με την μέθοδο της προνυμφοκτονίας, ώστε να μην προλάβουν να αναπτυχθούν τα κουνούπια χάθηκε, καθώς η διαδικασία αυτή γίνεται μέσα στην Άνοιξη. Η β’ φάση έπεται και αφορά σε ψεκασμούς στο κουνούπι.
 

 

 

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.