Δευτέρα 06.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ταραχές στη Γαλλία- Ένας νεκρός

Γαλλία
30 Ιουνίου 2023 / 21:37
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ο αστυνομικός που κατηγορείται για την δολοφονία έχει συλληφθεί και του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για ανθρωποκτονία από πρόθεση

ΠΑΡΙΣΙ. Ο θάνατος ενός ανήλικου στο Παρίσι από σφαίρες αστυνομικού, έχει δημιουργήσει ένα κύμα διαμαρτυρίας σε ολόκληρη τη χώρα, με συγκεντρώσεις και ταραχές να ξεσπούν σε μεγάλα αστικά κέντρα. Ο πρόεδρος Μακρόν επιστράτευσε 40.000 αστυνομικούς και τεθωρακισμένα οχήματα ώστε να καταστείλει τις ταραχές οι οποίες συνεχίζονται για τρίτη μέρα.

Η αιτία των ταραχών

Οι αντιδράσεις και τα επεισόδια ήρθαν ως απάντηση στη δολοφονία του δεκαεπτάχρονου Nahel M. σε προάστιο του Παρισιού την Τρίτη 27/06 από αστυνομικό. Πηγές της αστυνομίας μετά το συμβάν ανέφεραν ότι το όχημα που οδηγούσε ο ανήλικος εμβόλισε δύο αστυνομικούς, αργότερα όμως βίντεο το οποίο αναρτήθηκε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και επιβεβαιώθηκε από την Le Monde έδειξε ότι το όχημα που οδηγούσε ο Nahel δεν απειλούσε τους αστυνομικούς.

Έκτοτε, το Παρίσι αρχικά και άλλες γαλλικές πόλεις στη συνέχεια δοκιμάζονται από μαζικές διαμαρτυρίες. Στη Ρουέν, κατά τη διάρκεια των ταραχών ένας άνδρας 21 ετών έχασε τη ζωή του.

 Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν επέστρεψε εσπευσμένα στην χώρα, ώστε να προεδρεύσει της δεύτερης συνεδρίασης της επιτροπής κρίσεων μέσα σε λίγες μέρες.

Ο αστυνομικός που κατηγορείται για την δολοφονία έχει συλληφθεί και του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

ΠΗΓΗ: LE Monde, ertnews

ΦΩΤΟ@AP Photo/Aurelien Morissard

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Βασίλης Πανταζόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος), με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις. Επιπλέον, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Reading στις Στρατηγικές Σπουδές.