Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Διαρροές από νέους φοιτητές στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο φέρνει η έλλειψη στέγης

Φοιτητική στέγη
30 Ιουνίου 2023 / 09:49

Ξεκινά εμπεριστατωμένη καταγραφή του ζητήματος από το ακαδημαϊκό ίδρυμα. Αρχαιολογικά ευρήματα στο οικόπεδο που προορίζεται για την ανέγερση του νέου κτιρίου του Τμήματος Μουσικών Σπουδών στην Παλλάδα

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τα απόνερα του σοβαρού προβλήματος με την έλλειψη στέγης στην Κέρκυρα δέχεται τα τελευταία χρόνια το Ιόνιο Πανεπιστήμιο ως προς την ελκυστικότητα πρωτοετών φοιτητών. To τοπίο μάλιστα που έχει διαμορφωθεί σε συνδυασμό με τα τσουχτερά ενοίκια, λειτουργούν αρκετές φορές ως αντικίνητρο για τις νέες φουρνιές σπουδαστών να επιλέξουν Τμήματα και Σχολές του.

Το πρόβλημα είναι ορατό και έχει δυο πτυχές επισημαίνει στην «Ε» ο Πρύτανης Ανδρέας Φλώρος. Καταρχάς την υπαρκτή διαθεσιμότητα σπιτιών και κατά πόσο αυτή ανταποκρίνεται στο διάστημα σπουδών, καθώς παρατηρείται φοιτητές και καθηγητές να υποχρεώνονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια που νοικιάζουν πολύ πριν από την έναρξη της εξεταστικής περιόδου, προκειμένου τα καταλύματα που διαμένουν, να διατεθούν στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης για τη σεζόν.

Καταγραφή με ερωτηματολόγιο

Για το σκοπό αυτό μάλιστα το Πανεπιστήμιο πρόκειται να προχωρήσει σε πλήρη καταγραφή του ζητήματος, μέσω ερωτηματολογίου που θα αναρτηθεί στον ιστότοπό του και θα απευθύνεται στους φοιτητές, προκειμένου να αποτυπωθεί με τεκμηρίωση, το όποιο πρόβλημα υπάρχει με τη στέγαση στο φοιτητικό πληθυσμό.

«Το ερωτηματολόγιο είναι δομημένο με τέτοιον τρόπο, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αποτυπώσουμε την πραγματικότητα με πλήρως τεκμηριωμένο τρόπο. Οι φοιτητές σε όλα τα νησιά θα μπορούν να απαντήσουν ανώνυμα. Την επόμενη εβδομάδα ενδεχομένως να είναι στον αέρα. Το πρόβλημα της στέγασης είναι ορατό και το ξέρουμε όλοι», ανέφερε ο ίδιος.

Η άλλη πτυχή του ζητήματος, όπως είπε, αφορά στην οικονομική διάσταση, καθώς σε πολλές περιπτώσεις ακόμα κι αν βρεθεί σπίτι, οι φοιτητές δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα υψηλά ενοίκια. «Εδώ και ενάμιση χρόνο το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα έχει αυξηθεί. Μέσα από το ερωτηματολόγιο θέλουμε να αποδείξουμε κατά πόσο τελικά η αύξηση του ποσού μετατράπηκε σε αύξηση ενοικίου. Είναι κάτι που πρέπει να το αποτυπώσουμε για να το δώσουμε και ως ανατροφοδότηση και στο Υπουργείο Παιδείας. Είναι μια σημαντική πτυχή που φτάνει μεμονωμένα στα αυτιά μας όλο αυτό το διάστημα, αλλά θέλουμε να δούμε κατά πόσο είναι μια γενικευμένη καταγραφή», ανέφερε ο κ. Φλώρος.

Δεν επαρκεί

Δωρεάν στέγαση αυτή τη στιγμή προσφέρεται μόνο στους φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα. Ωστόσο οι 290 κλίνες (ποσοστό κάλυψης 7%-8% του ενεργού φοιτητικού πληθυσμού που ανέρχεται στις 4.000 στην Κέρκυρα) που προσφέρει η φοιτητική εστία του Ιονίου Πανεπιστημίου μαζί με τα ενοικιαζόμενα δωμάτια των ξενοδοχείων, μοιάζουν με σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στο οξυμένο ζήτημα που υπάρχει.

Σημειώνεται ότι η συνεπαγόμενη δαπάνη αντιστοιχεί σε ποσοστό 23% του ετήσιου τακτικού προϋπολογισμού του ιδρύματος και σε καμία περίπτωση, λόγω του σημαντικά μειωμένου ύψους αυτού, δεν επαρκεί για την επέκταση της κάλυψης και στα υπόλοιπα νησιά.

Ζάκυνθο πάντως, εν αναμονή των διαδικασιών για την ανέγερση φοιτητικής εστίας, ξενοδόχοι, όπως τόνισε ο Πρύτανης, ανταποκρίθηκαν θετικά στο να διαθέσουν δωμάτια για τις ανάγκες στέγασης των φοιτητών και το χειμώνα σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές που θα καλύπτουν όχι μόνο το ενοίκιο αλλά και λογαριασμούς ΔΕΚΟ και διαδίκτυο. Η εξέλιξη αυτή θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς στο νησί εδρεύει το Τμήμα Περιβάλλοντος, το οποίο δεν έχει μεγάλο αριθμό εισακτέων, καθώς ως αντικίνητρο λειτουργεί μεταξύ άλλων και το σοβαρό πρόβλημα στέγης.

«Κάποια παιδιά αποφεύγουν να δηλώσουν Τμήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου, λόγω του προβλήματος με τη στέγη. Το ίδιο ζήτημα αντιμετωπίζει και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Είναι παιδιά που θέλουν να σπουδάσουν εδώ, λόγω της μοναδικότητας του προγράμματος σπουδών, όταν όμως έρθουν και μπουν στη διαδικασία αναζήτησης φοιτητικής στέγης, εκεί υπάρχει το ενδεχόμενο να απογοητευθούν. Είτε από τη μη διαθεσιμότητα σπιτιών είτε από τα οικονομικά μεγέθη των ενοικίων και τελικά να αποφασίσουν να μην έρθουν. Εγγράφονται αλλά δεν είναι ενεργοί στις σπουδές τους και επιδιώκουν μετά την εισαγωγή τους σε άλλο Τμήμα. Έχουμε αυτού του είδους τις διαρροές. Αυτοί όμως οι φοιτητές που εγγράφονται σε εμάς προσμετρούνται στους εισακτέους, δεν προσμετρούνται όμως ποτέ στους αποφοίτους. Αποτέλεσμα να αλλοιώνεται ο λόγος αποφοίτων προς εισακτέων και να μας φέρνει σε δυσμενή θέση ως Πανεπιστήμιο», ανέφερε ο κ. Φλώρος, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούν οι τοπικές κοινωνίες και να βοηθήσουν στο κομμάτι αυτό.

 

Αρχαιολογικά ευρήματα στο οικόπεδο στην Παλλάδα

Όπως ανέφερε, προφανώς η ανέγερση των φοιτητικών εστιών μπορεί να ανακουφίσει το ζήτημα και ήδη η σχετική αρμοδιότητα έχει παραχωρηθεί στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Ωστόσο πρόσφατα στην Κέρκυρα πρόεκυψε ένα νέο δεδομένο που ενδεχομένως να πάει πίσω την διαδικασία. «Η εξέλιξη που είχαμε πρόσφατο με το κτίριο Μουσικών Σπουδών και τα αρχαιολογικά ευρήματα που βρέθηκαν στο οικόπεδο στην Παλλάδα θα επιφέρει νέα καθυστέρηση στην κατασκευή του κτιρίου. Δεδομένου όμως ότι τα δυο οικόπεδα, του Τμήματος Μουσικών Σπουδών και αυτό όπου θα ανεγερθεί η νέα φοιτητική εστία είναι διπλανά, θεωρούμε ότι αντίστοιχα προβλήματα θα έχουμε και εκεί.  Άμεση εκτόνωση του προβλήματος δεν διαβλέπεται», σχολίασε ο κ. Φλώρος.

Όπως είπε, η υπόθεση ανέγερσης του κτιρίου του Τμήματος Μουσικών Σπουδών παραπέμπεται εκ νέου στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και στην περίπτωση που χρειαστεί να γίνει αλλαγή της χωροταξίας του κτιρίου πάνω στο οικόπεδο, θα υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση. «Σε κάθε περίπτωση εκτιμώ ότι θα υπάρξει καθυστέρηση τουλάχιστον τριών ετών. Ο διαγωνισμός για το έργο έγινε. Είχαμε τρεις υποψήφιους αναδόχους αλλά τώρα ακυρώσαμε τη διαγωνιστική διαδικασία και περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει. Από τη στιγμή που το ένα οικόπεδο είναι δίπλα στο άλλο περιμένουμε ότι τα ίδια ευρήματα θα βρεθούν και σε εκείνο. Οι εκσκαφές ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει εκεί», διευκρίνισε ο κ. Φλώρος.