Κυριακή 12.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Λα.Συ. Βόρειας Κέρκυρας: Θέατρο βίας και υποκρισίας το δημοτικό συμβούλιο

Λαϊκή Συσπείρωση
20 Ιουνίου 2023 / 14:58

«Πυξ Λαξ και αντιλαϊκή πολιτική» ανακοίνωση για τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βόρειας Κέρκυρας που σημαδεύτηκε από έκτροπα

Με αφορμή τις ελλείψεις νερού στη Δ.Ε. Κασσωπαίων και την απειλή της ΔΕΗ για διακοπή του ρεύματος στα αντλιοστάσια εξαιτίας χρέους της «ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ» το κύριο θέμα στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Βόρειας Κέρκυρας υπήρξε η ύδρευση. Ενημερώνουμε για τα διαδραματιζόμενα σε αυτήν.

Προπηλακισμός της ΛΑ. ΣΥ. από Αντιδήμαρχο με τις ευλογίες του Προέδρου

Η έναρξη της συνεδρίασης σημαδεύτηκε από τον προπηλακισμό της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» από τον αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών. Ο εν λόγω κύριος όρμησε μαινόμενος στα έδρανα της ΛΑ.ΣΥ. επειδή ενοχλήθηκε από το αίτημα της παράταξής μας να συζητηθούν κατά προτεραιότητα το πρόβλημα ύδρευσης σε Γιμάρι - Σινιές και η αποκατάσταση του δρόμου «ΣΑΟΥΛΙ» που έχει καταπατηθεί από τον δήμαρχο! Το περιστατικό αυτό έληξε με την αποδοκιμασία του αντιδημάρχου από τους δεκάδες παρευρισκόμενους δημότες και την τραγική στάση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου που επιδοκίμασε τον αντιδήμαρχο λέγοντας “να τους ρίξει δύο χαστούκια”!

Συζήτηση για το νερό με μπόλικο "νερό" πολιτικής μούγκας

Η δημοτική αρχή στην εισήγηση της περηφανεύτηκε για το έργο της, μίλησε για έλλειψη χρημάτων και ενοχοποίησε για τα προβλήματα την πρόεδρο της «ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ». Σε ό,τι αφορά τις τρέχουσες δυσκολίες πρότεινε να ενισχυθεί ο κωδικός της ύδρευσης από αυτόν της πολιτικής προστασίας ενώ για το ζήτημα της ΔΕΗ δεν είπε τίποτα συγκεκριμένο.

Η κοινή παράταξη των ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - Ανεξάρτητων είπε ότι δεν μπορούν να δοθούν χρήματα από την πολιτική προστασία για τη ύδρευση ενώ για το θέμα της ΔΕΗ πρότεινε να συζητηθεί με την παρουσία της Υδραίου.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» έκανε αναλυτική τοποθέτηση. Στο πλαίσιο αυτό:

Επισημάναμε ότι τα προβλήματα στην ύδρευση δεν είναι φυσική “κατάρα” αφού η Κέρκυρα είναι πρώτη σε βροχοπτώσεις σε όλη την Ελλάδα και η Βόρεια Κέρκυρα διαθέτει νερά ικανά να υδροδοτήσουν όλο το νησί.

Αναφέραμε ακόμη πως η απαράδεκτη κατάσταση είναι το αποτέλεσμα μιας διαχρονικής πολιτικής που έχει την υπογραφή όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών αλλά και νομαρχών, περιφερειαρχών  και δημάρχων  όπως οι Μαχειμάρης, Βάρελης και Ασπιώτης. Το “έργο” όλων των παραπάνω είναι: οι ανεπαρκείς και μη λειτουργικές υποδομές, το πεπαλαιωμένο δίκτυο με τις τεράστιες διαρροές, η έλλειψη προσωπικού, η μη αξιοποίηση των φυσικών αποθεμάτων νερού.

Τονίσαμε επίσης ότι ομάδες συμφερόντων (εταιρείες εμπορίας νερού, κατασκευαστικοί όμιλοι και διαχειριστές έργων ύδρευσης) με το πολιτικό προσωπικό τους σχετίζονται με  την “αδυναμία”  εξασφάλισης του αγαθού του νερού από το κράτος.

Καταγγείλαμε επιπλέον τη δημοτική αρχή για αέρα κοπανιστό υποσχέσεων, για τη μη δημιουργία υποδομής αντιμετώπισης των έκτακτων προβλημάτων (αντλίες, υδροφόρες κλπ) και για τη μη διεκδίκηση χρημάτων από την κυβέρνηση για το νερό και για την κάλυψη του κόστους μεταφοράς των σκουπιδιών εκτός Κέρκυρας που απορροφά όλο τον προϋπολογισμού του δήμου.

Παρατηρήσαμε παράλληλα πως δυστυχώς η πολιτική που προκαλεί τα προβλήματα σε περιοχές όπως αυτή της Δ.Ε. Κασσωπαίων στις πρόσφατες εκλογές πήρε 95%.

Καταθέσαμε τέλος πρόταση για να ψηφιστεί από το ΔΣ που προέβλεπε:

Α. Για τα έκτακτα προβλήματα (όπως στο Γιμάρι – Σινιές ή όπου αλλού παρουσιαστούν) να υπάρξει άμεσα ουσιαστική  χρηματοδότηση της ύδρευσης.

Β. Για τις απειλές της ΔΕΗ και τα χρέη στην ύδρευση να εκδοθεί απόφαση που:

- να καταγγέλλει την κυβέρνηση για την εκβιαστική και αντικοινωνική απειλή της ΔΕΗ και να απαιτεί τη δέσμευσής της ότι δεν θα κόψει το ρεύμα αντλιοστασίων.

- να καταδικάζει τις διοικήσεις που δημιούργησαν το ζήτημα και να αποδοκιμάζει τις πολιτικές ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της ενέργειας.

- να κάνει διαγραφή του χρέους προς την «ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ» στις οικογένειες ανέργων, ΑΜΕΑ και πολυτέκνων.

- να διαγράφει το χρέος μέχρι και για ένα έτος στα λαϊκά νοικοκυριά και τους μικρούς επαγγελματίες σε μέρη όπου υπάρχουν συχνές διακοπές νερού.

- να ρυθμίζει το χρέος για όλα τα λαϊκά νοικοκυριά και τους μικρούς επαγγελματίες με μεγάλο αριθμό δόσεων ώστε το ποσό να είναι πολύ μικρό.

- να διεκδικεί την κατάργηση του ΦΠΑ στην ενέργεια και τη μείωση της τιμής του ρεύματος στα υδραγωγεία.

- να απαιτεί την άμεση καταβολή του χρέους από τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις.        

   

Ψηφοφορία με ανάταση των ...γροθιών

Στη διαδικασία πριν την ψηφοφορία ο πρόεδρος όφειλε να συνοψίσει την κουβέντα και να αναφέρει τις δύο προτάσεις που είχαν κατατεθεί, δηλαδή της δημοτικής αρχής και της «ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ». Αντί αυτού όμως ξεκίνησε την ψηφοφορία βάζοντας προς ψήφιση μόνο την πρόταση του δημάρχου και εξαφανίζοντας αυτή της «ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ». Η παράταξη των ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - Ανεξάρτητων ζήτησε τότε να καταθέσει πρόταση αλλά ο πρόεδρος δεν το δέχτηκε.  Το αποτέλεσμα ήταν το Δημοτικό Συμβούλιο να μετατραπεί σε… ρινγκ! Τελικά μετά από διάλλειμα αποφάσισαν ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ την αναβολή του θέματος. Η «ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» διαφώνησε επιμένοντας στη λήψη απόφασης. 

Ανάγκη να τρέξει ορμητικό πολιτικό "νερό"      

 Άποψή μας είναι πως η συζήτηση για το νερό ανέδειξε για μια ακόμη φορά την ανάγκη αλλαγής της πολιτικής κατάστασης. Είναι σαφές πως δεν πρόκειται να “πιούμε νερό” όσο “ποτίζεται” η αντιλαϊκή πολιτική. Κανένα πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί εάν η αγανάκτηση δεν γίνει ένα ορμητικό “ποτάμι” διεκδίκησης και ανατροπής. Ένα βήμα μπορεί να γίνει στις 25 Ιούνη ψηφίζοντας ΚΚΕ και ένα δεύτερο τον Οκτώβριο στηρίζοντας πολύμορφα τη «ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ».

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

 

ΔΗΜΟΥ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ