Σάββατο 04.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Βραβείο στον Δήμο Κεντρ. Κέρκυρας για τους ιστοτόπους σχετικά με την ανακύκλωση

Smart Cities
19 Ιουνίου 2023 / 16:09

Στο πλαίσιο της 1ης Ετήσιας Έκθεσης Smart Cities για τις Έξυπνες Πόλεις, το περασμένο Σάββατο στο Ζάππειο Μέγαρο

ΚΕΡΚΥΡΑ (Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας). Η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Μερόπη Υδραίου, παρέλαβε το βραβείο του Δήμου που βραβεύτηκε στα πλαίσια της 1ης Ετήσιας Έκθεσης Smart Cities για τις Έξυπνες Πόλεις, το περασμένο Σάββατο στο Ζάππειο μέγαρο.

Η βράβευση του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων αφορά στη δημιουργία ιστότοπων σχετικών με τις νέες υποδομές και δράσεις ανακύκλωσης και κυκλικής οικονομίας.

Ξεκινώντας κυριολεκτικά από το μηδέν, ο Δήμος έχει να παρουσιάσει ένα πλούσιο έργο στον τομέα της ανακύκλωσης, δημιούργησε τις βάσεις και τις προϋποθέσεις για να «τρέξει» με ακόμα πιο γρήγορους ρυθμούς η ανακύκλωση στη νέα τετραετία:

- Δημιουργήθηκαν 8 νέα ρεύματα χωριστής συλλογής απορριμμάτων. Μέσα από τα 8 αυτά ρεύματα έχουν συγκεντρωθεί  πάνω από 3000 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών.

-Δημιουργήθηκαν επίσης: 51 σημεία για μπαταρίες, 40 σημεία για αποτσίγαρα, 25 σημεία για ρούχα και υποδήματα, 20 σημεία για λαμπτήρες, 10 σημεία για ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές,10 σημεία για μελανοδοχεία και ένα σημείο δωρεάν συλλογής μη ληγμένων φαρμάκων

-Δημιουργήθηκε ο πρώτος σταθμός συλλογής Θαλάσσιων Απορριμμάτων

-Υλοποιήθηκε το πρόγραμμα ‘’Πάμε Ανακύκλωση’’ στο πλαίσιο του προγράμματος Followgreen σε όλα τα σχολεία του Δήμου.

-Τοποθετήθηκαν  κομποστοποιητές στα δημοτικά σχολεία του Δήμου.

-Eνεργοποιήθηκε το recycle.corfu.gr, μια πρωτοποριακή δράση ενημέρωση και ευαισθητοποίησης αλλά και σταθερής πληροφόρησης των δημοτών, στα αγγλικά και τα ελληνικά, για τις διαθέσιμες λύσεις χωριστής συλλογής των ρευμάτων αποβλήτων που προσφέρονται ήδη εντός των ορίων του Δήμου.

Μέχρι το τέλος του 2023, ο Δήμος θα αναπτύξει για πρώτη φορά, δημοτικά δίκτυα χωριστής συλλογής για ειδικά ρεύματα αποβλήτων όπως τα χρησιμοποιημένα μαγειρικά λάδια και λίπη, χαρτί και χαρτόνι με 1.100 κίτρινους κάδους,  και τα πλαστικά και μεταλλικά αντικείμενα, με περισσότερους από 150 κόκκινους κάδους.

Επίσης για τα οργανικά απόβλητα ή βιοαπόβλητα, βρίσκονται σε φάση παραλαβής 1.000 καφέ κάδοι, 2.000 κομποστοποιητές και 20 κοντέινερ για τα πράσινα απόβλητα και την χωριστή συλλογή τους.

Ταυτόχρονα  έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για τη δημιουργία δημόσιων εγκαταστάσεων που θα υποστηρίξουν την αποτελεσματική χωριστή συλλογή και διαχείριση των απορριμμάτων, όπως: τουλάχιστον 2 Πράσινων Σημείων, 5 Κινητών Πράσινων Σημείων και 15«έξυπνων» Γωνιών Ανακύκλωσης με σύστημα επιστροφής χρημάτων.

«Το φθινόπωρο του 2019, όταν αναλάβαμε είχαμε βάλει δύο βασικούς στόχους:

1ον) Να προχωρήσει η λύση της μεταφοράς των απορριμμάτων, που κάποιοι μας έλεγαν ότι δεν μπορεί να γίνει.

2ον) Να διαμορφώσουμε, από σχεδόν μηδενική βάση,  υποδομές, προγράμματα και δράσεις ανακύκλωσης.

Τους στόχους αυτούς τους πετύχαμε. Ο καθένας μπορεί να συγκρίνει τι υπάρχει τώρα και τι υπήρχε πριν από 4 χρόνια.

Το βραβείο αυτό ανήκει σε όλους τους δημότες μας, την επιτυχία αυτή την μοιραζόμαστε όλοι μαζί» τόνισε μιλώντας, αμέσως μετά τη βράβευση του Δήμου, η Δήμαρχος Μερόπη Υδραίου.

Η βράβευση αυτή του Δήμου είναι η δεύτερη μέσα στο 2023. Προηγήθηκε η βράβευση του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας στα «GREEK GREEN AWARDS 2023» για τις δράσεις του στην προστασία του περιβάλλοντος.