Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πέθανε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Μπερλουσκόνι
12 Ιουνίου 2023 / 12:56
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Μπερλουσκόνι έπασχε από λευχαιμία, ενώ το τελευταίο διάστημα είχε εμφανίσει και λοίμωξη στους πνεύμονες

ΜΙΛΑΝΟ. Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών ο μεγιστάνας των ΜΜΕ, άλλοτε πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας AK Milan Σίλβιο Μπερλουσκόνι μετά από σκληρή μάχη με τον καρκίνο.

Ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Γκίντο Κροζέτο δήλωσε πως ο θάνατος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι αφήνει ένα «τεράστιο κενό» επειδή ήταν ένας σπουδαίος άνθρωπος.

«Τον αγαπούσα πάρα πολύ. Αντίο Σίλβιο», έγραψε ο Κροζέτο στο Twitter.

Λίγα λόγια για τη ζωή του

Ο Cavaliere (σ.σ. τιμητικός τίτλος του Ιππότη της Ιταλικής Δημοκρατίας) γεννήθηκε στο Μιλάνο στις 29/9/1936. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Νομική την δεκαετία του 1960, ξεκίνησε την επαγγελματική του δραστηριότητα στον τομέα των οικοδομικών έργων. Από τα τέλη της δεκαετίας (1969) μέχρι το 1976 οι εταιρείες του ανέλαβαν το χτίσιμο σειράς οικοδομικών συγκροτημάτων στην πόλη του Ιταλικού Βορρά.

Τον Νοέμβριο του 1980 ίδρυσε την πρώτη μεγάλη, ιταλική ιδιωτική τηλεόραση (Canale 5), η οποία άρχισε αμέσως να ανταγωνίζεται την δημόσια ραδιοτηλεόραση της Rai. Το 1982 στον τηλεοπτικό του όμιλο προστέθηκε το κανάλι Italia Uno και το 1984 το Rete 4.

Το 1991 κατάφερε να ελέγξει την πλειοψηφία του πακέτου μετοχών του εκδοτικού οίκου Arnoldo Mondadori ενώ στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες συγκαταλέγονταν τα πολυκαταστήματα Standa και οι ασφάλειες Mediolanum. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, απέκτησε τηλεοπτικά κανάλια στην Ισπανία, τη Γερμανία και, για σύντομο χρονικό διάστημα, στη Γαλλία.

Ο Μπερλουσκόνι κατείχε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών μίας εκ των δύο μεγάλων ομάδων του Μιλάνου, της Μίλαν από το 1986 έως το 2017, η οποία υπό τον έλεγχο του έζησε ημέρες δόξας τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ευρώπη.

Τον Ιανουάριο του 1994 κατεβαίνει στον πολιτικό στίβο ιδρύοντας το κόμμα Forca Italia. Ορκίστηκε πρωθυπουργός τέσσερεις φορές, κερδίζοντας τις εκλογές του 1994, 2001 (όπου παραιτήθηκε και του δόθηκε νέα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης) και του 2008.

Σε ό,τι αφορά τις δικαστικές του περιπέτειες, ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός καταδικάσθηκε οριστικά τον Αύγουστο του 2013 σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης (τα τρία «σβήστηκαν», χάρη σε αμνηστία) λόγω φορολογικής απάτης στα πλαίσια αγοραπωλησίας τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Το κοινοβούλιο της Ρώμης, τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, ψήφισε υπέρ της καθαίρεσής του από το αξίωμα του γερουσιαστή. Ο «μίστερ τιβί» εξέτισε «εναλλακτική ποινή» δέκα μηνών, εργαζόμενος σε υπηρεσίες του δήμου του Μιλάνου, οι οποίες στηρίζουν τις ασθενέστερες κατηγορίες πολιτών.

Ο Μπερλουσκόνι απέκτησε πέντε παιδιά και παντρεύτηκε δυο φορές: το 1965 με την Κάρλα Ελβίρα Νταλ’ Όλιο και το 1990 την Βερόνικα Λάριο. Η προσωπική του περιουσία, σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Forbes, ξεπέρασε τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ertnews.gr

 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Βασίλης Πανταζόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος), με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις. Επιπλέον, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Reading στις Στρατηγικές Σπουδές.