Παρασκευή 18.10.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ξεκίνησε η «εξαγωγή» μεταναστών στην Αλβανία

Το ιταλικό πολεμικό πλοίο LIbra άφησε τους μετανάστες και επιστρέφει στην Ιταλία
ΙΤΑΛΙΑ - ΑΛΒΑΝΙΑ
16 Οκτωβρίου 2024 / 19:28
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Όσοι πάρουν άσυλο στην Ιταλία θα επιστρέψουν, οι υπόλοιποι θα απελαθούν.

ΤΙΡΑΝΑ. (ΑΤSH). Το πλοίο «Libra» με 16 μετανάστες έφτασε στις 08.00 το πρωί της Τετάρτης, στο λιμάνι Shengjin, σηματοδοτώντας την έναρξη εφαρμογής του πρωτοκόλλου μεταξύ της Αλβανίας και της Ιταλίας.

Οι μετανάστες, 10 από το Μπαγκλαντές και έξι από την Αίγυπτο, συνοδεύτηκαν υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας κατά την κάθοδο από το «Libra», μαζί με Αλβανούς αξιωματικούς και αστυνομικές δυνάμεις, για να οδηγηθούν στη συνέχεια στο πρώτο κέντρο υποδοχής μέσα στο λιμάνι Shengjin.

Παρέμειναν εκεί για λίγες ώρες ακόμα μέχρι να μεταφερθούν στο στρατόπεδο Gjadri. Εκεί οι μετανάστες που έχουν ζητήσει άσυλο στο ιταλικό κράτος θα παραμείνουν μέχρι να βγουν απαντήσεις.

 

 

 

Το στρατόπεδο Gjadri είναι μια κατασκευή με ψηλούς σιδερένιους τοίχους, ενώ το μόνο άτομο έξω από την περίμετρο ήταν ένας αστυνομικός.

«Εμείς οι Αλβανοί φυλάμε μόνο την περίμετρο έξω, ενώ τα πάντα μέσα, από την αστυνομία, μέχρι τους γιατρούς, τους φρουρούς και κάθε άλλο προσωπικό, είναι ιταλικά», δήλωσε στο αλβανικό Πρακτορείο ειδήσεων, ο μοναδικός Αλβανός, εξωτερικός φρουρός.

 

Ταγιάνι: Παράδειγμα προς μίμηση

 

ΡΩΜΗ. (ΑΝSA, ATSH) Η συμφωνία μεταξύ Ιταλίας και Αλβανίας δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι, «πρέπει να γίνει αντιληπτή ως θετικό παράδειγμα για την αντιμετώπιση του ζητήματος των μεταναστών»! 

«Υπενθυμίζουμε ότι και τα δύο κέντρα θα διοικούνται από τις ιταλικές αρχές. Άρα, είναι μια επένδυση για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης, των εμπόρων ανθρώπων και για την αποστολή στις χώρες προέλευσης όλων όσοι δεν θα έχουν δικαίωμα εισόδου στην Ιταλία».

Με πηγή και φωτογραφίες από το ρεπορτάζ του αλβανικού πρακτορείου Ειδήσεων ATSH, το οποίο  και ευχαριστούμε.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.