Παρασκευή 10.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Απάντηση Συμβούλου Μαθηματικών προς ΕΛΜΕ Κέρκυρας

Σύμβουλος Μαθηματικών
09 Ιουνίου 2023 / 16:28

«Αποκυήματα της φαντασίας της ΕΛΜΕ οι προθέσεις που αποδίδονται»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε κείμενο τις ΕΛΜΕ Κέρκυρας προς τους καθηγητές το οποίο είναι δημοσιευμένο και στον ιστότοπό της αλλά και στον τοπικό τύπο, η ΕΛΜΕ Κέρκυρας αναφέρεται στο πρόσωπό μου.

Απαντώ εδώ στην κεντρική κατηγορία της ΕΛΜΕ Κέρκυρας εναντίον μου η οποία σχετίζεται με γεγονότα και όχι με αξιολογήσεις γεγονότων και άρα υπάρχει μόνο μια αλήθεια. Όταν και αν το κρίνω απαραίτητο επιφυλάσσομαι να απαντήσω και σε άλλα σημεία του κειμένου.

Η ΕΚΔΟΧΗ ΤΗΕ ΕΛΜΕ

Ζητάει - σύμφωνα με πληροφορίες μας - να ελέγξει, όχι τα θέματα των εξετάσεων που έβαλαν οι συνάδελφοι, αλλά τον τρόπο που διόρθωσαν. Δηλαδή, ζητάει, τα γραπτά των μαθητών, για να δει αν οι εκπαιδευτικοί έκαναν καλά τη δουλειά τους!
Τώρα ο σύμβουλος των Μαθηματικών, ζητάει να δει διορθωμένα γραπτά των συναδέλφων. Αλήθεια αναρωτιόμαστε τι σκοπό έχει αυτή η κίνηση, εκτός από τον εκφοβισμό των συναδέλφων; Να δει αν οι εκπαιδευτικοί, που δουλεύουν για χρόνια στο σχολείο, ξέρουν να διορθώνουν; Να δει αν ξέρουν τα μαθηματικά του λυκείου; Να δει αν βαθμολόγησαν σωστά; Ειλικρινά, δεν υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος για να γίνει κάτι τέτοιο. Άλλωστε υπάρχει και η διαδικασία της αναβαθμολόγησης γραπτών -η οποία προβλέπεται από το νόμο- η οποία μπορεί να ελέγξει τον τρόπο βαθμολόγησης των εκπαιδευτικών.

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Κατά το έτος 2013, στο πλαίσιο των διδακτορικών σπουδών μου είχα  εκπονήσει μια εργασία πάνω στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μαθητές της α λυκείου όταν καλούνται να αποδείξουν την ισότητα δυο τριγώνων. (Identifying High School Pupils' Difficulties, Errors and Misconceptions in Proofs by Means of Triangle Congruence).

Σας επισυνάπτω τη συγκεκριμένη εργασία.

Βασιζόμενος στο σφριγηλό και περιεκτικό θεωρητικό πλαίσιο της εργασίας όπως είχε αξιολογηθεί από το Πανεπιστήμιο του Exeter, θέλησα να ανανεώσω τα δεδομένα για να υποβάλω την εργασία προς δημοσίευση σε διεθνές περιοδικό. Προς τούτο επικοινώνησα τηλεφωνικώς (πριν από καιρό) με έναν διευθυντή γυμνασίου, δυο διευθυντές λυκείου και ένα υποδιευθυντή λυκείου ενημερώνοντας τους ότι θα χρειαστώ τα γραπτά γεωμετρίας των εξετάσεων Ιουνίου εξηγώντας σαφώς ότι θα χρησιμοποιηθούν για την έρευνά μου, ζητώντας τους απλώς να μην τα πετάξουν, εφόσον τα γραπτά καταστρέφονται μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Εξυπακούεται ότι για τη χρησιμοποίηση των γραπτών για ερευνητικούς σκοπούς απαιτείται ειδική άδεια από το υπουργείο Παιδείας. Παρόμοια άδεια έχω πάρει στο παρελθόν και για τις παρατηρήσεις 120 ωρών μαθημάτων σε σχολικές μονάδες της Κέρκυρας. Μέχρι να λάβω την άδεια δεν είχα σκοπό να επικοινωνήσω ξανά με τα σκολεία και δεν επικοινώνησα.

Από πού προκύπτει στους συντάκτες του κειμένου της ΕΛΜΕ Κέρκυρας ότι είχα δόλιους σκοπούς; Πώς λειτούργησαν οι συνειρμοί τους και ο λογισμός τους ώστε να συμπεράνουν ότι είχα δόλιο στόχο; Αντί να επιβραβευτώ από τους συναδέλφους μου της ΕΛΜΕ για την εργατικότητά μου στον τομέα που αγαπώ τόσο πολύ (μαθηματική παιδεία) και στο οποίο έχω αφιερώσει ένα τεράστιο μέρος της ζωής μου με ανταμοιβή άπειρες στιγμές χαράς αλλά και αναγνώρισης από τους μαθητές μου, στιγματίζομαι από τους συντάκτες του κειμένου αποδίδοντας σε με προθέσεις που είναι μόνο αποκυήματα της φαντασίας τους.   

Ως υπεύθυνο θεσμικό όργανο που σκοπός του είναι να προασπίζει τα συμφέροντα των συναδέλφων η ΕΛΜΕ Κέρκυρας δεν θα έπρεπε να είχε επικοινωνήσει μαζί μου πρώτα; Πώς δέχτηκε τα λόγια κάποιων χωρίς διασταύρωση; Γιατί θα έπρεπε να πιω το πικρό ποτήρι της διαπόμπευσης στη ηλικία μου (65+) για πρώτη φορά με ψευδείς και αδιασταύρωτες πληροφορίες. Δεν σκέφτηκαν ότι ο πληροφοριοδότης τους ενδέχεται να είναι κακόβουλος; Ή μετά από την ανάληψη των καθηκόντων μου στη θέση του συμβούλου θα πρέπει να δαιμονοποιηθώ πλήρως και χωρίς έλεος και θα κατηγορούμαι ακόμη και ότι αναπνέω;

Η ΕΛΜΕ Κέρκυρας απαιτεί «από το Σύμβουλο των Μαθηματικών να αποσύρει κάθε τέτοια αίτηση που έχει κάνει προς τα σχολεία!». Ουδέποτε έχω κάνει τέτοια αίτηση, εφόσον όπως εξήγησα παραπάνω όταν λάβω την άδεια έγκρισης της έρευνάς μου θα την προσκομίσω στις ενδιαφερόμενες σχολικές μονάδες. Πώς ισχυρίζονται οι συντάκτες του κειμένου ότι έχω κάνει τέτοια αίτηση, εφόσον δεν υπάρχει και ως εκ τούτου είναι εύκολο να διαψευστούν; Θα πρέπει να διαφυλάσσουν σαν κόρη οφθαλμού την αξιοπιστία τους, εφόσον έχουν την τιμή να εκπροσωπούν 1000 συναδέλφους και καλούνται να προστατεύσουν τα συμφέροντα τους.
Ευελπιστώ ότι μετά από τις εξηγήσεις μου, αγαπητοί συντάκτες του κειμένου, θα με αποκαταστήσετε στους συναδέλφους μου πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΜΟΥΖΑΚΙΤΗΣ