Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εισαγγελική παρέμβαση για την «κατάρρευση» της Τράπεζας Θεμάτων

Τράπεζα Θεμάτων
30 Μαΐου 2023 / 11:40

Κέρκυρα - Αγγελόπουλος: «Αποκαταστάθηκαν τα προβλήματα στην Κέρκυρα. Είμαστε πανέτοιμοι για τις πανελλήνιες. Διαφορετικό το σύστημα μετάδοσης των θεμάτων»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αποκαταστάθηκαν γύρω στις 9.30 π.μ. τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν νωρίς το πρωί και σε σχολεία της Κέρκυρας μετά την νέα κυβερνοεπίθεση που δέχθηκε η Τράπεζα Θεμάτων. Η δεύτερη διαδοχική κατάρρευση του συστήματος της Τράπεζας Θεμάτων κατά την διάρκεια των προαγωγικών εξετάσεων στα σχολεία της χώρας, προκάλεσε μάλιστα την εισαγγελική παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισιδώρου Ντογιάκου.

Όπως τόνισε στην «Ε» ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων Πέτρος Αγγελόπουλος, οι ενδοσχολικές εξετάσεις για όλες τις τάξεις του λυκείου πραγματοποιούνται κανονικά στα σχολεία της Περιφέρειάς μας, με εξαίρεση δυο σχολικές μονάδες της Κεφαλονιάς.

Στην Κέρκυρα προβλήματα παρατηρήθηκαν γύρω στις 6 το πρωί, όταν εκπαιδευτικοί σχολείων προσπάθησαν να έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα , όμως το σύστημα είχε «πέσει» και δεν τους επέτρεπε να προχωρήσουν στην κλήρωση των θεμάτων των σημερινών εξετάσεων. Οι εκπαιδευτικοί ενημέρωσαν άμεσα για τα νέα προβλήματα και τελικά τρεις ώρες μετά, οι ενδοσχολικές εξετάσεις κατάφεραν να γίνουν μετά την σταδιακή αποκατάσταση.

«Αυτή τη στιγμή στην Κέρκυρα, υπάρχει πλήρης αποκατάσταση. Τα προβλήματα σήμερα ήταν λιγότερα από χθες. Όπου υπήρχε καθυστέρηση, υπήρξε αναστάτωση πρωτίστως από τους μαθητές που τους δημιούργησε πίεση και άγχος. Πρόκειται για μια κακόβουλη ενέργεια που δέχεται η πλατφόρμα θεμάτων», τόνισε ο κ. Αγγελόπουλος.

Πλήρης ετοιμότητα για τις Πανελλήνιες

Οι ενδοσχολικές εξετάσεις ολοκληρώνονται σήμερα για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, όπως και η βαθμολόγηση των γραπτών τους, ενόψει των πανελληνίων που ξεκινούν την Παρασκευή 2 Ιουνίου για τους υποψηφίους από τα Γενικά Λύκεια, ενώ μια ημέρα νωρίτερα εξετάζονται οι απόφοιτοι από τα ΕΠΑΛ.

Όπως διευκρίνισε πάντως ο κ. Αγγελόπουλος οι υποψήφιοι δεν θα πρέπει να αγωνιούν για ανάλογα προβλήματα στις Πανελλήνιες, καθώς η μετάδοση των θεμάτων γίνεται με εντελώς διαφορετικό τρόπο από την Τράπεζα Θεμάτων, ο οποίος διασφαλίζει την διαδικασία.

«Είμαστε πανέτοιμοι για τις πανελλήνιες εξετάσεις. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στους μαθητές που θα λάβουν μέρος», επισήμανε ο ίδιος εκφράζοντας παράλληλα τις ευχαριστίες τους προς τους εκπαιδευτικούς που δίνουν κι αυτοί τον αγώνα τους. Σημειώνεται ότι οι προαγωγικές εξετάσεις για τους μαθητές της α’ και β’ λυκείου θα διαρκέσουν έως και τις 15 Ιουνίου.

Εισαγγελική παρέμβαση

Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισιδώρος Ντογιάκος διαβίβασε ήδη την παραγγελία του στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Αντώνη Ελευθεριάνο, ζητώντας τη συνδρομή του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και τη σε βάθος έρευνα.

Σύμφωνα με την εντολή, για τον εντοπισμό των δραστών οι αρμόδιες αρχές μπορούν να προχωρήσουν ακόμα και σε κατασχέσεις ευρημάτων και άλλων στοιχείων που μπορούν να οδηγήσουν στον εντοπισμό των υπαιτίων.

Αλ. Κόπτσης: Κακόβουλη επίθεση

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κόπτσης, μιλώντας σήμερα το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή για την επίθεση χάκερ στην Τράπεζα Θεμάτων, έκανε λόγο για επίθεση εναντίον της εκπαίδευσης, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα που παρουσιάστηκε αφορά τις προαγωγικές και τις απολυτήριες εξετάσεις που γίνονται στα λύκεια αυτές τις μέρες και όχι τις πανελλαδικές. Όπως είπε, η πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων δέχθηκε μια κακόβουλη επίθεση, ωστόσο υπήρξε άμεση αντιμετώπιση.

«Ανταποκριθήκαμε άμεσα, με ταχύτητα και συνέπεια απέναντι στους μαθητές μας. Δεν υπήρξε παραβίαση του συστήματος. Υπήρξε απλά μια προσπάθεια έντονης ροής προσβασιμότητας. Στήθηκε ένα "τείχος" με 280.000 ψεύτικους χρήστες ανά δευτερόλεπτο. Το λύσαμε σε άριστη συνεργασία του υπουργείου Παιδείας με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Διαχειριστήκαμε άμεσα το πρόβλημα αυτό», τόνισε ο ίδιος.



ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ