Τρίτη 30.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στη μάχη των Πανελληνίων 879 υποψήφιοι από την Κέρκυρα και τους Παξούς

Πανελλήνιες
19 Μαΐου 2023 / 10:15

Αντίστροφη μέτρηση για τις πανελλήνιες εξετάσεις. Πυρετώδεις οι προετοιμασίες στην Κέρκυρα για την ομαλή διεξαγωγή τους

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την έναρξη των φετινών πανελληνίων εξετάσεων με τους υποψηφίους να πέφτουν σε δυο εβδομάδες από σήμερα στη μάχη της διεκδίκησης για τις 68.574 θέσεις στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Στην Κέρκυρα οι προετοιμασίες για την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων είναι πυρετώδεις. Μάλιστα την Τετάρτη 24 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη μεταξύ όλων των αρμόδιων φορέων, ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη διενέργειά τους. Στη σύσκεψη θα λάβουν μέρος ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων Πέτρος Αγγελόπουλος, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας Χαρίλαος Αλαμάνος και εκπρόσωποι από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, το Λιμεναρχείο, την Πυροσβεστική, τον ΔΕΔΔΗΕ, τον ΟΤΕ, τα ΕΛΤΑ, το Νοσοκομείο, την Αστυνομία.

Οι φετινοί υποψήφιοι από την Κέρκυρα και τους Παξούς ανέρχονται συνολικά στους 879 εκ των οποίων οι 704 προέρχονται από τα Γενικά Λύκεια, οι 132 από τα ΕΠΑΛ, ενώ προφορικά θα εξεταστούν 15 άτομα και άλλα 28 στο ειδικό εξεταστικό κέντρο.

Ο αριθμός πάντως των υποψηφίων τόσο από τα ΓΕΛ όσο και από τα ΕΠΑΛ εμφανίζεται φέτος ελαφρώς αυξημένος σε σχέση με πέρσι, όπου έλαβαν μέρος 806 υποψήφιοι.

Στην ΠΕ Κέρκυρας τα εξεταστικά κέντρα είναι συνολικά 9. Ειδικότερα έχουν οριστεί για να λειτουργήσουν με αυτόν τον τρόπο τα: 1ο, 2ο, 3ο, 4ο ΓΕΛ, Λύκειο Αγρού, Λύκειο Λευκίμμης, Γυμνάσιο Παξών, 1ο ΕΠΑΛ Κέρκυρας, ενώ ως ειδικό εξεταστικό κέντρο έχει οριστεί το 7ο Γυμνάσιο Κέρκυρας για τους 28 υποψηφίους. Την ευθύνη διεξαγωγής των πανελληνίων έχει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας.

Όπως τόνισε στην «Ε» ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Χαρίλαος Αλαμάνος υπάρχει πλήρης ετοιμότητα για την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων, καθώς έχουν γίνει όλες οι απαιτούμενες ενέργειες, όπως προβλέπονται από το νόμο.

Ήδη τα μαθήματα στα γενικά λύκεια όλης της χώρας έληξαν χθες, ώστε να διεξαχθούν από τις 23 – 30 Μαΐου οι απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών της γ΄ τάξης Ημερησίων και Εσπερινών ΓΕΛ.

Αυλαία

Αμέσως μετά ανοίγει η αυλαία των πανελληνίων εξετάσεων. Η εκκίνηση για τους υποψηφίους από τα ημερήσια και εσπερινά ΓΕΛ δίνεται την Παρασκευή 2 Ιουνίου με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, ενώ μια ημέρα νωρίτερα, την Πέμπτη 1 Ιουνίου, θα διαγωνιστούν στο ίδιο μάθημα οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ.

Ειδικότερα, οι πανελλήνιες εξετάσεις για τα ΓΕΛ θα διεξαχθούν το διάστημα 2-12 Ιουνίου και για τα ΕΠΑΛ από 1-16 Ιουνίου. Εν συνεχεία θα ακολουθήσουν οι εξετάσεις για τα ειδικά μαθήματα, από 17 - 29 Ιουνίου, ενώ η υγειονομική εξέταση και τα αγωνίσματα των υποψηφίων για τα ΤΕΦΑΑ, θα διεξαχθούν από τις 14 – 27 Ιουνίου.

Βαθμολογίες

Οι βαθμολογίες για τα γενικά μαθήματα θα ανακοινωθούν τέλος Ιουνίου, ενώ για τα ειδικά μαθήματα αρχές Ιουλίου, σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κόπτσης. Οι υποψήφιοι θα έχουν και πάλι τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις βαθμολογίες τους, μέσω της σχετικής ηλεκτρονικής εφαρμογής του Υπουργείου Παιδείας, αλλά και με γραπτό μήνυμα στο κινητό τους (SMS).

Στη συνέχεια, οι υποψήφιοι θα χρειαστεί να υποβάλουν ηλεκτρονικά το μηχανογραφικό τους Δελτίο, όπου και πάλι θα υπάρχει η δυνατότητα υποβολής διπλού, παράλληλου μηχανογραφικού και για τα Δημόσια ΙΕΚ. Αυτό που αλλάζει φέτος, είναι ότι η υποβολή δεν θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις, αλλά σε μία. Όσον αφορά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής, πρόθεση του Υπουργείου είναι να γίνει μέχρι τα τέλη Ιουλίου - αρχές Αυγούστου το αργότερο, ώστε μαθητές και γονείς να έχουν τον κατάλληλο χρόνο για τον απαιτούμενο προγραμματισμό.

Μηχανογραφικό

Ήδη πάντως η ηλεκτρονική υποβολή μηχανογραφικού με τις προτιμήσεις Τμημάτων και Σχολών σε ποσοστό 5% επιπλέον των θέσεων εισακτέων για το νέο ακαδημαϊκό έτος, ξεκίνησε χθες για τους υποψηφίους που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα (https://exams-severeillness.it.minedu.gov.gr/) για την συγκεκριμένη κατηγορία υποψηφίων θα είναι προσβάσιμη όλο το 24ωρο μέχρι και την Πέμπτη 25 Μαΐου.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ