Κέρκυρα: Αλλοδαπός μεγιστάνας κατεδαφίζει τις αυθαιρεσίες στην παραλία υπό την απειλή κυρώσεων
Μετά από βροχή καταγγελιών και βεβαιώσεις προστίμων, η υπόθεση εφθασε στο ακροατήριο
ΚΕΡΚΥΡΑ. Από το "Go back" μέχρι το ...«Ηλία ριχ'το!» μεσολάβησαν δεκατρία ολόκληρα χρόνια, πρόστιμα και τακτική δικάσιμος σε βάρος του αλλοδαπού μεγιστάνα που αναγκάστηκε τελικά να καθαιρέσει ο ίδιος τις αυθαίρετες κατασκευές του στην παραλία "Γούντουλα" στο Κοντόκαλι - Νησί Γκερέκου.
Ήδη από το 2010 και το 2012 το Λιμενικό και η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, βεβαιώνουν τις παραβάσεις, καταλογίζοντας του υψηλά πρόστιμα.
Πατώντας ωστόσο στην αδράνεια που χαρακτηρίζει τον διοικητικό και πολιτικό μηχανισμό, ο αλλοδαπός συνέχισε απτόητος να αγοράζει ...θάλασσα, αποτρέποντας με διάφορους τρόπους τους επισκέπτες της παραλίας, μολονότι ο νόμος προβλέπει ρητά ότι οι ακτές και ο αιγιαλός ανήκουν στην κυριότητα του Δημοσίου.
Παρ' ολα αυτά, τα άπειρα παραδείγματα καταπάτησης στην Κέρκυρα αλλά και όλη τη χώρα, δίνουν το καλύτερο άλλοθι σε όποιον επιθυμεί να κλείσει την πρόσβαση στην ακτή. Η εκατόμβη νεκρών από την πύρινη λαίλαπα στο Μάτι το 2018, ήταν η τραγική επιβεβαίωση του καθεστώτος ανομίας.
Μία από τις αυθαίρετες κατασκευές στη θάλασσα, το 2011
Πρωτόκολλα κατεδάφισης
Όπως αναφέρουν και οι βεβαιώσεις καταπάτησης αιγιαλού, ο ιδιοκτήτης προχώρησε σε εργασίες αλλοίωσης της παραλίας, με βράχους, λιθοδομές, κατασκευές μέσα στη θάλασσα και πάνω στην αιγιαλίτιδα ζώνη, ξύλινες σταθερές εξέδρες, πλακόστρωση ακόμα και τσιμεντένια αποβάθρα με ηλεκτρολογική εγκατάσταση.
Εκδόθηκαν τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία διοικητικά μέτρα σε βάρος του, όπως πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής, αποζημίωσης αυθαίρετης χρήσης και κατεδάφισης, το οποίο εστάλη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτ. Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίου, ως αρμόδια για την εκτέλεση. Ωστόσο τα αμετάκλητα πρωτόκολλα κατεδάφισης από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου το 2011 και το 2013 «δεν εγκρίθηκαν από τις σχετικές πιστώσεις», σύμφωνα με έγγραφο της Αποκεντρωμένης.
Η παραλία πριν και μετά την κατεδάφιση της εξέδρας
Δικαστήριο
Δεκατρία χρόνια μετά την πρώτη βεβαίωση καταπάτησης αιγιαλού, η υπόθεση έφθασε στο ακροατήριο. Λίγα 24ωρα πριν τη δίκη, άρχισαν με ταχύτατους ρυθμούς οι εργασίες καθαίρεσης των αυθαιρέτων. Πέτρινες κατασκευές μέσα στη θάλασσα και δύο εξέδρες εξαφανίστηκαν και η ακτογραμμή θυμίζει (σχεδόν) την πρότερη εικόνα της. Η εκδίκαση της υπόθεσης την Πέμπτη, αναβλήθηκε.