Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Έρχονται κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε παραλίες της Κέρκυρας

Αυθαίρετα
08 Οκτωβρίου 2020 / 13:01

Οι δαπάνες της κατεδάφισης βαρύνουν τους ιδιοκτήτες

ΚΕΡΚΥΡΑ. Εργολαβία κατεδάφισης αυθαιρέτων κατασκευών σε αιγιαλό-παραλίες και δασικές περιοχές, προκηρύχθηκε την Τρίτη 6 Οκτωβρίου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και δημοσιεύθηκε αναλυτικά στο φύλλο της 7/7/2020 της Καθ. Ενημέρωσης.
Πρόκειται για την εκτέλεση 30 τελεσίδικων πρωτοκόλλων κατεδάφισης, όπως αυτά έχουν εκδοθεί από την Κτηματική Υπηρεσία και τη Διεύθυνση Δασών Κέρκυρας, με προϋπολογισμό 300.000€.

Δείτε αναλυτικά τη διακήρυξη

Οι πρόσφατες τραγωδίες στο Μάτι και στη Μάνδρα πίεσαν την πολιτική εξουσία να δρομολογήσει την εκτέλεση των πρωτοκόλλων κατεδάφισης που εκδίδουν μαζικά κάθε χρόνο οι κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες

Η πολιτική απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος ελήφθη στα τέλη του προηγούμενου έτους και ακολούθησε η ένταξη στο Πράσινο Ταμείο με χρηματοδότηση 4 εκατ. ευρώ, για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων κατασκευών σε 6 αποκεντρωμένες διοικήσεις, (Αττικής, Μακεδονίας-Θράκης, Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας, Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας-Ιονίου και Κρήτης), οι οποίες καλύπτουν γεωγραφικά 11 Περιφέρειες και το μεγαλύτερο μέρος των περιοχών αυθαιρέτων της επικράτειας.

Τα πρόστιμα

Τα πρόστιμα, βεβαίως δεν έχουν αποτελέσει ποτέ ουσιαστικό ανασταλτικό παράγοντα. Για να μιλήσουμε για την Κέρκυρα, οι περισσότερες αυθαίρετες κατασκευές, αφορούν παραθαλάσσιες ιδιοκτησίες ανθρώπων μεγάλης οικονομικής επιφάνειας. Εάν και εφόσον γίνει καταγγελία και βεβαιωθεί η παρανομία, οι ιδιοκτήτες πληρώνουν ένα πρόστιμο ετησίως. Ο νόμος ωστόσο ορίζει ότι η ευθύνη καθαίρεσης των αυθαίρετων κατασκευών είναι αρμοδιότητα της Αποκεντρωμένης. Κι εδώ κάπου έρχεται το «δει δη χρημάτων», οπότε τα πρωτόκολλα κατεδαφίσεων παραμένουν στα συρτάρια για δεκαετίες.

Κ. Χατζηδάκης: Κατεδαφίστε άμεσα 

Σε κατηγορηματικό τόνο ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, είχε καλέσει με επιστολή του τις 7 Αποκεντρωμένες Διοικήσεις να υλοποιήσουν άμεσα τις κατεδαφίσεις τελεσίδικα αυθαίρετων κατασκευών.
Πρόκειται για αυθαίρετα σε δάση, δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις, περιοχές αιγιαλού παραλίας, ρέματα και εν γένει σε προστατευόμενες περιοχές.

Στην επιστολή του, τον περασμένο Μάΐο, διεμήνυε στους Συντονιστές των Αποκεντρωμένων:
«Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για καθυστερήσεις. Δεν είμαστε εδώ για να αναπαράγουμε παθογένειες του παρελθόντος. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες που του αντιστοιχούν για να προστατέψουμε το περιβάλλον μας με πράξεις, όχι με λόγια. Είμαι σίγουρος πως όλοι μοιραζόμαστε την πεποίθηση ότι οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα για να διαφυλάξουμε τον φυσικό πλούτο της πατρίδας μας, ο οποίος αποτελεί την πιο πλούσια κληρονομιά που αφήνουμε τα παιδιά μας».

Πού πάει ο "λογαριασμός"

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τα έξοδα κατεδάφισης βαρύνουν τον αυθαιρετούντα. Σε επικοινωνία του με το enimerosi.com, ο Γενικός Διευθυντής Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής Αποκεντρωμένης, Διονύσης Παναγιωτόπουλος τόνισε κατηγορηματικά, ότι το ίδιο θα γίνει και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Το κράτος βγάζει από το ταμείο του τις δαπάνες της κατεδάφισης, οι οποίες στη συνέχεια θα βεβαιωθούν στους παραβάτες, που θα κληθούν να πληρώσουν τη "ζημιά".