Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Περιορισμός στα νέα τμήματα ένταξης στα δημοτικά σχολεία παρά την αύξηση των αναγκών

Τμήματα ένταξης
27 Απριλίου 2023 / 11:38

Μόνο ένα νέο τμήμα από τα έξι που ζητήθηκαν ιδρύεται σε όλη την Κέρκυρα από τη νέα σχολική χρονιά

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε δεύτερη μοίρα φαίνεται να μπαίνει η ειδική αγωγή στην Κέρκυρα την ώρα ωστόσο που οι ανάγκες βαίνουν αυξανόμενες. Τελικά μόνο ένα τμήμα ένταξης ιδρύεται σε όλη την Κέρκυρα από τη νέα σχολική χρονιά από τα έξι που είχαν ζητηθεί στα δημοτικά σχολεία, ενώ στο συρτάρι του Υπουργείου Παιδείας εξακολουθεί και παραμένει ο φάκελος για την ίδρυση του Ειδικού Σχολείου Νότιας Κέρκυρας.

Αποτέλεσμα μαθητές της περιοχής να αναγκάζονται καθημερινά να διανύουν χιλιόμετρα για να παρακολουθήσουν στο 1ο Ειδικό Σχολείο της πόλης την εκπαιδευτική διαδικασία. Η εικόνα που καταγράφεται στην Κέρκυρα αποτυπώνει το γενικότερο κλίμα που αφορά στη δημιουργία νέων τμημάτων ένταξης στα δημοτικά από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Από τα 360 συνολικά αιτήματα που κατατέθηκαν πανελλαδικά, το Υπουργείο Παιδείας άναψε το «πράσινο φως» μόνο για 49.

Απορρίφθηκαν

Στην Κέρκυρα ιδρύεται τμήμα ένταξης μόνο στο Δημοτικό Σχολείο Κυνοπιαστών, ενώ απορρίφθηκαν τα αντίστοιχα αιτήματα που κατατέθηκαν για τα Δημοτικά Σχολεία 9ο, 14ο, Κοντοκαλίου, 2ο Θιναλίων και Σιναράδων.

Εντούτοις οι ανάγκες παραμένουν. Στο 2ο Σχολικό Κέντρο Θιναλίων για παράδειγμα εφτά παιδιά χρήζουν υποστήριξης, ενώ ακόμη δυο περιπτώσεις μαθητών βρίσκονται υπό εξέταση. Παρότι μάλιστα το σχολείο υπέβαλε αίτημα προ καιρού λαμβάνοντας την έγκριση για τη δημιουργία του από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων, ωστόσο τελικά το Υπουργείο Παιδείας το άφησε εκτός, τη στιγμή ωστόσο που οι ανάγκες υποστήριξης μαθητών του σχολείου αυξάνονται αντί να μειώνονται.

Η υποστήριξή τους επιχειρείται, μέσω της εξατομικευμένης διδασκαλίας από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου όταν είναι εφικτό, υπό την προϋπόθεση δηλαδή ότι δεν έχουν συμπληρώσει το ωράριό τους. Όπως τόνισε στην «Ε» ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων Πέτρος Αγγελόπουλος η λειτουργία τους είναι πολύ σημαντική, καθώς υπάρχουν διαγνώσεις μαθητών που χρήζουν υποστήριξης.

«Ζητήθηκαν περισσότερα τμήματα ένταξης από αυτά που ανακοινώθηκαν. Έχουμε περιοχές που δεν υπάρχουν καθόλου», επισήμανε ο ίδιος.

734 αιτήματα στο ΚΕΔΑΣΥ

Είναι ενδεικτικό ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί στο Κέντρο Διάγνωσης Αξιολόγησης Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕΔΑΣΥ) που λειτουργεί στην Κέρκυρα 734 αιτήματα για διάγνωση, ενώ εκτιμάται ότι πάνω από 600 παιδιά ( προνήπια – 18 ετών και άνω) περνούν κάθε χρόνο το κατώφλι του.

Ωστόσο όπως διευκρίνισε η προϊσταμένη του ΚΕΔΑΣΥ Κέρκυρας, Ελένη Μαλαχά δεν σημαίνει ότι όλα αυτά τα παιδιά χρήζουν απαραίτητα υποστήριξης. «Πολλοί γονείς είναι ευαισθητοποιημένοι και απευθύνονται σε εμάς. Δεν σημαίνει όμως ότι όλοι αυτοί θα πάρουν διάγνωση για μαθησιακές δυσκολίες», διευκρίνισε η ίδια, επισημαίνοντας ωστόσο ότι τα τμήματα ένταξης είναι απολύτως αναγκαία και κανονικά θα έπρεπε να υπάρχουν σε κάθε σχολείο.

Στο μεταξύ εκκρεμεί και η ίδρυση τμημάτων ένταξης στα νηπιαγωγεία. Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος του ΣΕΠΕ Κέρκυρας Αντώνης Κουρσάρης στην πόλη της Κέρκυρας λειτουργεί μόνο ένα τμήμα ένταξης σε όλα τα Νηπιαγωγεία αφού το δεύτερο ουσιαστικά καταργήθηκε με τον χαρακτηρισμό του 14ου Νηπιαγωγείου ως δήθεν πειραματικό.

Υποστηρικτική δομή

Το τμήμα ένταξης είναι μια εξειδικευμένη υποστηρικτική δομή Ειδικής Αγωγής που λειτουργεί σαν χωριστό τμήμα μέσα στο σχολείο με δικό του εκπαιδευτικό. Σκοπός της λειτουργίας του είναι η πλήρης ένταξη των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και δυσκολίες στο σχολικό περιβάλλον μέσω εκπαιδευτικών παρεμβάσεων και προγραμμάτων με εξειδικευμένη υποστήριξη.

Στην αναμονή

Στην αναμονή όμως βρίσκεται και η υπόθεση του Ειδικού Σχολείου στη Νότια Κέρκυρα, για το οποίο έχει λάβει ομόφωνη απόφαση για την ίδρυσή του το Δημοτικό Συμβούλιο Ν. Κέρκυρας. Μάλιστα παρότι έγιναν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων έχοντας και την εισήγηση του ΚΕΔΑΣΥ ωστόσο το αίτημα ακόμη δεν έχει απαντηθεί από το Υπουργείο Παιδείας.

«Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αρνείται την ίδρυση του Ειδικού Σχολείου Νότιας Κέρκυρας, παρόλο που υπάρχει το νέο κτίριο στα Βραγκανιώτικα. 12 μαθητές από την περιοχή αναγκάζονται καθημερινά να έρχονται στην πόλη για να πάνε στο 1ο Ειδικό Σχολείο. Αποτελεί ντροπή για το πώς αντιμετωπίζει η ΝΔ τις σημαντικές και καθοριστικές δομές της Ειδικής Αγωγής στον νομό Κέρκυρας και πανελλαδικά», ανέφερε ο κ. Κουρσάρης.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ