Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εκδηλώσεις του Εργατικού Κέντρου για την Εργατική Πρωτομαγιά

Εργατικό Κέντρο
26 Απριλίου 2023 / 11:46

Κυριακή 30 Απριλίου εκδήλωση μνήμης στους Κουραμάδες για τον Κώστα Χυτήρη - Συγκέντρωση τη Δευτέρα 1η Μαη στις 11:00 στο Εργατικό Κέντρο

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ). Στο πλαίσιο εκδηλώσεων για την Εργατική Πρωτομαγιά, την Κυριακή 30 Απριλίου στις 19:00, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση μνήμης και τιμής στους Κουραμάδες για τον Κώστα Χυτήρη, τον Κερκυραίο δάσκαλο που εκτελέστηκε με τους 200 της Καισαριανής την Πρωτομαγιά του 1944.

Τη Δευτέρα 1η Μάη, ημέρα γενικής παγκόσμιας απεργίας, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 11:00 στο Εργατικό Κέντρο.

Η ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου

Πρώτη του Μάη, μία μέρα ορόσημο για τους εργάτες όλου του κόσμου, ημέρα ελπίδας, τιμής και μνήμης, μέρα κατακόκκινη από το αίμα των νεκρών της εργατικής τάξης. Ημέρα υπόσχεσης συνέχισης του ανυποχώρητου αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες μας στη δουλειά και τη ζωή. Στον ίδιο δρόμο που χάραξαν οι ήρωες εργάτες απεργοί του Σικάγο, την Πρωτομαγιά του 1886, για την καθιέρωση του οχτάωρου, οι καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης το 1936, οι 200 εκτελεσμένοι της Καισαριανής την Πρωτομαγιά του 1944.

Οι αμέτρητοι αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για το δίκιο της τάξης μας. Σηκώνουμε το λάβαρο του αγώνα μαζί με εκατομμύρια εργάτες σε όλο τον κόσμο, μαζί με τους πρωτοπόρους αγωνιστές που μάχονται απέναντι στο σύστημα που γεννά την εκμετάλλευση, την καταπίεση και την αδικία. Παίρνουμε θάρρος και κουράγιο από τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των εργατών στην Γαλλία και σε όλο τον κόσμο, εκεί που χτυπά δυνατά η καρδιά της αγωνιζόμενης εργατικής τάξης κόντρα στην καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Κόντρα στο συμβιβασμό και τον ρεαλισμό της υποταγής που απαιτεί να μην διεκδικούμε όλα όσα έχουμε ανάγκη, κόντρα στην προσπάθεια των κυβερνήσεων να σκύψουμε το κεφάλι και να αρκεστούμε στα ψίχουλα και τη χαμοζωή, να επιλέξουμε μεταξύ κυβερνητικών εναλλαγών και του μικρότερου κακού, που είναι πάντα αυτό που οδηγεί από το κακό στο χειρότερο και να σιωπήσουμε μπροστά στο ασφυκτικό πλαίσιο που έχουν επιβάλει στις ζωές μας.

Με αφορμή μάλιστα το προδιαγεγραμμένο έγκλημα των Τεμπών έχει γίνει ξεκάθαρο σε ακόμη μεγαλύτερο μέρος του λαού ότι η γενεσιουργός αιτία που παράγει τραγωδίες, που θεωρεί τις ζωές μας αναλώσιμες δεν είναι άλλη από τη δίψα για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κέρδος. Οι ζωές μας, τα κέρδη τους! Αυτό το σύνθημα που κατέκλυσε τη χώρα και φώναξαν δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές για να βρουν δικαίωση τα θύματα της τραγωδίας τρόμαξε το σύστημα και τους κολαούζους του γιατί έβαλε στο επίκεντρο αυτό που έχουν για θεό. Το κέρδη των λίγων εις βάρος των πολλών.

Αυτή η αχόρταγη διάθεση του κεφαλαίου για μεγαλύτερα κέρδη είναι που δημιουργεί εργασιακά κάτεργα, που τσακίζει τους εργαζόμενους στην εντατικοποίηση και τις υπερωρίες. Που δεν παίρνει ούτε τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας και μετράμε δεκάδες σακατεμένους συναδέλφους, που θρηνούμε έναν νεκρό εργάτη κάθε τρεις εργάσιμες μέρες.

Οι εργατικοί αγώνες που αναπτύσσονται σε κάθε κλάδο, σε χώρους εργασίας στον Ιδιωτικό και Δημόσιο τομέα, είναι οδηγός και ελπίδα, είναι η σπίθα που μπορεί να φουντώσει και να κάψει με τη φλόγα της όλα όσα μας καταδικάζουν στη φτώχεια, στην ανεργία, στην εργασιακή ανασφάλεια και τους μισθούς που φτάνουν μέχρι τη μέση του μήνα. Ξέρουμε καλά ότι μόνο λαός μπορεί να σώσει το λαό. Καμία εμπιστοσύνη στο σύστημα και τους υπερασπιστές του. Μπορούμε να τους ανατρέψουμε με πίστη στο δίκιο του αγώνα μας, με αλληλεγγύη, με το κεφάλι ψηλά να σπάσουμε τα δεσμά της εκμετάλλευσης.

Με ορμή και έμπνευση από την Ιστορία μας, συνεχίζουμε! Συμμετέχουμε μαζικά στην απεργιακή συγκεντρώση της 1ης Μάη. Τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας, τους ηρωικούς αγώνες και τις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος στην ασίγαστη πάλη με τους εκμεταλλευτές και το Κεφάλαιο.