Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ξεκάθαρο «όχι» του δημοτικού συμβουλίου στο χαράτσι της Αλύπας (videos)

Αλύπα
25 Απριλίου 2023 / 00:29

Δυναμική παρουσία στην αίθουσα των συνεδριάσεων είχαν όλοι οι επαγγελματίες ανάστατοι για την επόμενη μέρα στο λιμάνι της Αλύπας, όπου δραστηριοποιούνται 30 χρόνια

ΚΕΡΚΥΡΑ. Πέντε ολόκληρες ώρες κράτησε η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για το χαράτσι των 5 ευρώ ανά πελάτη στους επαγγελματίες της Αλύπας που προέβαλε εκβιαστικά η επενδύτρια εταιρεία στο τουριστικό λιμάνι της Παλαιοκαστρίτσας.

Εξάλλου όπως επεσήμανε τόσο η Δήμαρχος Μερόπη Υδραίου, όσο και ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Πάνος Βαρούχας, η χρέωση είναι αναμφισβήτητα παράνομη και δεν προβλέπεται πουθενά στη σύμβαση.

Δυναμική παρουσία στην αίθουσα των συνεδριάσεων είχαν όλοι οι επαγγελματίες καθώς και οι πρόεδροι των κοινοτήτων, ανάστατοι για την επόμενη μέρα της επαγγελματικής τους απασχόλησης στο λιμάνι της Αλύπας, όπου δραστηριοποιούνται 30 χρόνια. 

Μολονότι όλοι ανεξαιρέτως οι δημοτικοί σύμβουλοι ήταν αντίθετοι στην πολιτική της εταιρείας, η συζήτηση στάθηκε αφορμή για να ξεδιπλωθούν πολλές πτυχές της υπόθεσης που πυροδότησαν αντιπαραθέσεις σχετικά με την διαδικασία παραχώρησης του λιμανιού. 



Στην κριτική που ασκήθηκε στη Δημοτική Αρχή για την παραχώρηση του λιμανιού, η Μερόπη Υδραίου τόνισε ότι επρόκειτο για μονόδρομο, με την ασφυκτική πίεση του ΤΑΙΠΕΔ για μίσθωση των εγκατάσεων Αλύπας και Μπενιτσών και κίνδυνο να χαθεί για πάντα η κυριότητα του Δήμου. Θέση που επιβεβαίωσε και ο Γιώργος Καρύδης, που συμμετείχε στην προηγούμενη δημοτική Νικολούζου.



Κοινή γραμμή της αντιπολίτευσης πάντως ήταν η άμεση καταγγελία της σύμβασης εκμίσθωσης με την εταιρεία, σε περίπτωση που αυτή μείνει αμετακίνητη στην απόφασή για αυξημένη τιμολόγηση.

Η απόφαση που ενέκρινε τελικά το δημοτικό συμβούλιο κατά πλειοψηφία με 27 ψήφους προβλέπει:    

- Να διατηρηθεί ο περσινός τιμοκατάλογος στις αφιξοαναχωρήσεις σκαφών
- Να οριστεί τιμοκατάλογος για τη γλύστρα
- Να οριστεί τιμοκατάλογος για το "touch and go" που θα εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο
- Κανένας κεφαλικός φόρος ή χρέωση οποιασδήποτε μορφής
- Να διερευνηθεί με κάθε τρόπο και μέσο κάθε καταχρηστικός όρος στον τιμοκατάλογο ελλιμενισμού καθώς και να να εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο
- Σε περίπτωση παραβίασης των όρων της σύμβασης να ληφθεί κάθε νομικό μέσο.

Η πολιτική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ωστόσο αφήνει θολό το άμεσο μέλλον των επαγγελματιών για τη σεζόν που έχει ήδη ξεκινήσει.

Ο φόβος που εκφράζεται τώρα από τους επαγγελματίες, ότι ακόμα και χωρίς τη χρέωση των 5 ευρώ, η εταιρεία θα επιχειρήσει να αποκομίσει κέρδη "δια της πλαγίας".

Αναλυτικό ρεπορτάζ στο αυριανό φύλλο της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ