Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το κερκυραϊκό σκάκι γιόρτασε έναν αιώνα ζωής!

Σκάκι
10 Απριλίου 2023 / 14:38

Η μεγάλη γιορτή των 100 χρόνων του Σ.Π.Ζ. Κέρκυρας

ΚΕΡΚΥΡΑΜε μια εντυπωσιακή γιορτή ο Σύνδεσμος Παικτών Ζατρικίου Κερκύρας τίμησε την επέτειο της ίδρυσης του πριν από 100 χρόνια, στις 9 Απριλίου 1923. Η γιορτή διοργανώθηκε την Κυριακή το απόγευμα στο εντευκτήριο του Συνδέσμου στο Ν. Λιμάνι.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής Κέρκυρας κ. Στέφανος Γκίκας και η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, κ. Μερόπη Υδραίου.

Την εκδήλωση άνοιξε με ομιλία του ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Μάνος Ναθαναήλ, όπου παρέθεσε σημαντικά ιστορικά στοιχεία από την δράση του αρχαιότερου σκακιστικού συλλόγου της χώρας, τόνισε τη μεγάλη ανάπτυξη του σχολικού και του αγωνιστικού σκακιού τα τελευταία χρόνια στην Κέρκυρα και ανέλυσε το πολύπλευρο κοινωνικό έργο του Σ.Π.Ζ. Κερκύρας και την προοπτική του για τον δεύτερο αιώνα της παρουσίας του.





Κατόπιν πήραν το λόγο η Δήμαρχος Κέρκυρας κ. Υδραίου, που τόνισε την απόφαση του Δήμου να ενισχύσει το έργο του συλλόγου και ο κ. Γκίκας, που αποκάλυψε ότι και ο ίδιος είχε ασχοληθεί με το σκάκι.

Ακολούθησε η βράβευση ιστορικών στελεχών και σκακιστών που συνέδεσαν τη ζωή τους με τη λειτουργία και την ανάπτυξη του Συνδέσμου Παικτών Ζατρικίου Κερκύρας, αλλά και νεότερων σκακιστών που έφεραν στο σύλλογο Πανελλήνιες επιτυχίες σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο. Ανάμεσα τους ο Γιάννης Ρεβύθης, ο Νίκος Σκιαδόπουλος, ο Κώστας Σκορδίλης, ο Μιχάλης Αγγιστριώτης, και ο 5 φορές πρωταθλητής Ελλάδας γκρανμαίτρ Σπύρος Σκέμπρης.

Στη συνέχεια τα κεράκια στην εντυπωσιακή σκακιστική τούρτα των 100 κομματιών έσβησαν ο μεγαλύτερος σκακιστής του συλλόγου Μιχάλης Αγγιστριώτης και η μικρότερη σκακίστρια, η τετράχρονη Ελισάβετ, ενώ οι νεαρές σκακίστριες-μουσικοί του συλλόγου έπαιζαν τον γνωστό σκοπό των γενεθλίων.

Μετά το κόψιμο της τούρτας, ακολούθησαν δυο σκακιστικές εκδηλώσεις επίδειξης: δύο μικρές σκακίστριες έπαιξαν μια παρτίδα, ενώ ο σκακιστής του συλλόγου Σπύρος Μακρής έπαιξε μια παρτίδα blind, χωρίς δηλαδή με δεμένα τα μάτια, χωρίς να βλέπει καθόλου τη σκακιέρα.

Και ενώ οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις είχαν τελειώσει, μετά από καθολική απαίτηση των παρισταμένων σκακιστών διοργανώθηκε επί τόπου ένα τουρνουά γρήγορου σκακιού που κράτησε μέχρι αργά τη νύχτα.