Τρίτη 26.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ερώτηση Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις συνθήκες εργασίας στον Τουρισμό

Τουρισμός
11 Μαρτίου 2016 / 14:00

Την επιδείνωση των συνθηκών εργασίας στον χώρο του Τουρισμού επισημαίνουν 33 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με Ερώτησή τους προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

ΑΘΗΝΑ. Την επιδείνωση των συνθηκών εργασίας στον χώρο του Τουρισμού επισημαίνουν 33 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με Ερώτησή τους προς τον κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Η Ερώτηση κατατέθηκε με πρωτοβουλία της Βουλευτή Χανίων κ. Ε. Βαγιωνάκη. Οι Βουλευτές Κέρκυρας Κώστας Παυλίδης και Φωτεινή Βάκη συνυπέγραψαν την Ερώτηση, καθώς το φαινόμενο της εκμετάλλευσης εργαζομένων σε τουριστικές επιχειρήσεις είναι ιδιαίτερα έντονο στο Νομό μας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ενώ παρουσιάζονται προβλήματα τόσο με τον θεσμό της μαθητείας όσο και με τους περιορισμένους ελέγχους που διενεργούνται από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας λόγω υποστελέχωσής του.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης:

Ο τουρισμός δίκαια χαρακτηρίζεται ως η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, αποτελεί δε μια από τις κύριες πηγές εισροής κεφαλαίου στη χώρα και μάλιστα με αυξητικές τάσεις χρόνο με το χρόνο. Καθώς όμως τα κέρδη ιδιαίτερα των μεγάλων τουριστικών εκμεταλλεύσεων αυξάνονται τα τελευταία χρόνια, οι συνθήκες εργασίας και αμοιβής των εργαζομένων στον κλάδο φαίνεται πως επιδεινώνονται. Εκμεταλλευόμενοι την οικονομική κρίση και τις ασφυκτικές συνθήκες που δημιουργεί η ανεργία, ορισμένοι επιχειρηματίες του κλάδου καταφεύγουν σε πρακτικές καταστρατήγησης δικαιωμάτων των εργαζομένων και της υφιστάμενης νομοθεσίας.
Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Χανίων, η ανεξέλεγκτη «μαύρη εργασία» στα ξενοδοχεία της περιοχής αποτελεί μείζον πρόβλημα του κλάδου, που τείνει να ξεφύγει πλέον από τα όρια των «συνηθισμένων» παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας. Η αύξηση του τουρισμού αντί να επιφέρει αύξηση των θέσεων εργασίας έχει ως αποτέλεσμα την παράνομη αύξηση ωραρίων των υπαλλήλων, χωρίς ανάλογες αυξήσεις αποδοχών. Εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί για 4ωρη εργασία αναγκάζονται πολλές φορές να εργάζονται 10 και 12 ώρες.
Ταυτόχρονα, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων σημειώνει πως το φαινόμενο της «μαθητείας», τείνει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, καθώς μαθητευόμενοι από ευρωπαϊκές χώρες καταλαμβάνουν θέσεις εργασίας πάνω από το επιτρεπόμενο ποσοστό του 17% που ορίζει ο νόμος. Σε ορισμένα ξενοδοχεία μάλιστα, ο αριθμός αυτός ξεπερνά το 30% του προσωπικού, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις προσεγγίζει το 50%. Στην πραγματικότητα οι μαθητευόμενοι καλύπτουν θέσεις εργαζομένων.
Ιδιαίτερα επιβαρυντικό παράγοντα στην ενίσχυση της παραβατικότητας αποτελεί το γεγονός της υποστελέχωσης των ελεγκτικών μηχανισμών Σ.Ε.Π.Ε., καθώς το υπάρχον προσωπικό αδυνατεί να καλύψει με ουσιαστικούς ελέγχους τις τουριστικές επιχειρήσεις.
Θα πρέπει να επισημάνουμε εδώ, ότι προς την κατεύθυνση αυτή δεν βοηθά ούτε το υφιστάμενο καθεστώς καταβολής της μισθοδοσίας των εργαζομένων, αφού μόνο το 20% των εργαζομένων στον κλάδο, αμείβεται μέσω τραπεζικής μισθοδοσίας. Σημειώνεται πως ακόμα εκκρεμεί η έκδοση της σχετικής Κ.Υ.Α. που προβλέπει το άρθρο 40 του Νόμου 3863/2010.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Υπάρχει δυνατότητα ενίσχυσης του Σ.Ε.Π.Ε. δεδομένων των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και ιδιαίτερα στις νησιωτικές και λοιπές τουριστικές περιοχές;
2) Προτίθεται το Υπουργείο να επισπεύσει τις διαδικασίες για την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ που προβλέπεται από το άρθρο 40 του ν. 3863/2010 για την υποχρεωτική καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων μέσω τραπέζης ενόψει και της απαιτητικής θερινής τουριστικής περιόδου;
3) Τι μέτρα προτίθεται να λάβει, για τον έλεγχο και τον περιορισμό του θεσμού της «μαθητείας», στα νόμιμα επιτρεπτά όρια του 17%;