Σε χώρο της ΔΕΥΑΚ στη Μεσογγή προς το παρόν η Πυροσβεστική του Νότου
Τη Δευτέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο Νότιας Κέρκυρας θα εγκριθούν οι όροι της μίσθωσης νέας στέγης στα Βραγκανιώτικα
ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε ένα μικρό χώρο της ΔΕΥΑΚ στη Μεσογγή φιλοξενείται εδώ και ένα μήνα η βάρδια της Πυροσβεστικής, σε αναμονή εξελίξεων για την επαναλειτουργία του Πυροσβεστικού Κλιμακίου στη Νότια Κέρκυρα που ανέστειλε τον Νοέμβρη τη λειτουργία του στους Αργυράδες λόγω ακαταλληλότητας του κτιρίου.
Σε τροχόσπιτο αρχικά
Οι βάρδιες και το περιπολικό της Πυροσβεστικής στεγάστηκαν για δύο μήνες περίπου σε τροχόσπιτο στο Λιμάνι Λευκίμμης, ωστόσο με παρέμβαση της Ένωσης Πυροσβεστών αλλά και του προηγούμενου Περιφερειακού Διοικητή, παραχωρήθηκε κτίριο περίπου 20 τετραγωνικών (κτίριο ΔΕΥΑΚ Λευκίμμης) όπου το χρησιμοποιούν και ως σημείο αναφοράς περιπολικού οι πυροσβέστες.
Το παλιό σχολείο στα Βραγκανιώτικα
Επιτροπή του Δήμου Νότιας Κέρκυρας, κατόπιν αυτοψίας που έκανε τον Δεκέμβρη στα δύο υποψήφια κτίρια, προέκρινε τελικά ως πιο κατάλληλο, το ακίνητο του παλιού σχολείου στα Βραγκανιώτικα. Συγκεκριμένα, ένα μέρος του κτιρίου, εμβαδού περίπου 110 τ.μ., προτείνεται για να στεγάσει τη βάση της στο Νότο. Πρόκειται για χώρο το οποίο θα μισθωθεί από τον Δήμο προς 850 ευρώ μηνιαίως για ένα χρόνο.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πρόσφατο νόμο, η αρμοδιότητα για την στέγαση της υπηρεσίας πέρασε στην τοπική αυτοδιοίκηση Α' βαθμού, το οποίο αποτέλεσε και το μεγάλο "αγκάθι" λόγω των περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων.
Το θέμα θα συζητηθεί στο προσεχές δημοτικό συμβούλιο Νότιας Κέρκυρας τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου, ώστε να εγκριθούν οι όροι της μίσθωσης.
Στη συνεδρίαση προβλέπεται να παρευρεθεί και αντιπροσωπεία της Ένωσης Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Κέρκυρας, όπως αναφέρει στην "Ε" ο πρόεδρος της Ένωσης Νίκος Καραταράκης.
Ακόμα δεν έχει δοθεί το ΟΚ
Ωστόσο μέχρι στιγμής η Πυροσβεστική δεν έχει δώσει το τελικό «ΟΚ», καθώς πρόκειται για ένα κτίριο που λειτουργούσε ως σχολείο και πιθανότατα να χρειαστούν παρεμβάσεις στη διαρρύθμιση ώστε να διαμορφωθούν οι απαραίτητοι χώροι πχ. γραφείο, αποθήκη μηχανημάτων και εργαλείων, βοηθητικούς χώρους, καταλύματα κ.λπ. Ο χώρος πρέπει να στεγάζει 6 Πυροσβέστες.
Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Σωκράτη Ανδριώτη,«εφόσον η μίσθωση λάβει την έγκριση του σώματος, η διαδικασία προβλέπει να γίνει αυτοψία και από την αρμόδια τριμελή επιτροπή της Πυροσβεστικής, που θα εξετάσει εάν το κτίριο ικανοποιεί τις προδιαγραφές, αν και κατά την πρώτη αυτοψία μας υπάρχαν και στελέχη της Π.Υ».
Όπως πάντως τονίζουν Πυροσβέστες στην "Ε", ο ρόλος της ύπαρξης μιας βάσης στο Νότο, είναι σημαντικός σε όλη τη διάρκεια του έτους, όχι μόνον το καλοκαίρι που υπάρχει υψηλός κίνδυνος φωτιάς και πολλαπλά περιστατικά ακόμα και την ίδια μέρα.
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε τα τροχαία και τις φυσικές καταστροφές, στα οποία είναι πάντα απαραίτητη η συνδρομή της Πυροσβεστικής» λέει ο Νίκος Καραταράκης.
Παρέμβαση της ΕΑΚΠ
Σχετική παρέμβαση για το θέμα έκανε με σημερινή της ανακοίνωση και η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών, η οποία αναφέρει μεταξύ άλλων: «Δεν είναι δυνατόν μία οργανωμένη δομή του Πυροσβεστικού Σώματος άμεσης επέμβασης με 24ωρη λειτουργία να εξυπηρετεί όλες τις ανάγκες λειτουργίας της (υλικά, εξοπλισμός, γραμματειακή υποστήριξη, διοίκηση, καταλύματα υπαλλήλων κ.λ.π.) σε έναν και μοναδικό χώρο ενός δωματίου λίγων τετραγωνικών και με τον μηχανολογικό εξοπλισμό να παραμένει εκτεθειμένος σε όλες τις καιρικές συνθήκες!
Επίσης τα μέχρι τώρα γεγονότα όχι μόνο δεν αναιρούν αλλά επιβεβαιώνουν τη βάση στην οποία το συγκεκριμένο ζήτημα έχει καταγγελθεί από την Ε.Α.Κ.Π..
Δηλαδή, αφενός οι γενικώς υποχρηματοδοτούμενοι Ο.Τ.Α. δεν μπορούν να επωμιστούν το κόστος που έχει η λειτουργία των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και αφετέρου απαιτείται σχεδιασμός σε κεντρικό επίπεδο με ευθύνη του κράτους για το πώς αυτές θα οργανώνονται, θα λειτουργούν και θα επιχειρούν».
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ