Σάββατο 04.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Θέση στα όσα δήλωσε ο Π. Ραράκος παίρνουν τα μέλη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κέρκυρας

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
13 Ιανουαρίου 2023 / 16:20

Αποδομούν φράση φράση τα όσα υποστήριξε ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κέρκυρας. Κινδυνεύει να ελεγχθεί αυτεπάγγελτα για διασπορά ψευδών ειδήσεων, επισημαίνουν στην επιστολή τους

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Θέση στα όσα δήλωσε ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κέρκυρας Π. Ραράκος αναφορικά με τη λίστα του ΕΟΦ για τις εναλλακτικές επιλογές στα φάρμακα που αναδημοσίευσε το Υπουργείο Υγείας, παίρνουν τα μέλη του Δ.Σ του Συλλόγου Μ. Μουζακίτης, Γ. Λάσκαρις, Ν. Τριβυζάς και Μ. Στασινόπουλος.

Στην μακροσκελή επιστολή τους αποδομούν φράση προς φράση τα όσα επεσήμανε ο κ. Ραράκος στην σελίδα του στο f/b, κείμενο το οποίο αναδημοσιεύθηκε στα ΜΜΕ του νησιού. Όπως μάλιστα αναφέρουν δεν δικαιολογείται εκ της θέσεως του να υποπίπτει σε τέτοιες αστοχίες για κανέναν λόγο και αιτία, ενώ επισημαίνουν ότι κινδυνεύει να ελεγχθεί αυτεπάγγελτα για διασπορά ψευδών ειδήσεων σε ένα ευαίσθητο τομέα, όπως αυτός της κοινωνικής υγείας.

Ειδικότερα στην επιστολή τους επισημαίνουν:

Επειδή το δικαίωμα του ανθρώπου και του πολίτη να πληροφορεί και να πληροφορείται ελεύθερα είναι αναφαίρετο και επειδή η πληροφόρηση είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα ή μέσο προπαγάνδας, ο δημοσιογράφος δικαιούται και οφείλει, να ερευνά προκαταβολικά, με αίσθημα ευθύνης και με επίγνωση των συνεπειών, την ακρίβεια της πληροφορίας ή της είδησης που πρόκειται να μεταδώσει.

Το μέσο σας δημοσίευσε στις 12/1/2023 ημέρα Πέμπτη, δήλωση του κου Προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κέρκυρας,  Ραράκου Περικλή,  το οποίο φράση προς φράση αποσυντίθεται και αποδομείται  με μία απλή έρευνα στο διαδίκτυο. Παραθέτουμε το περιεχόμενο και παράλληλα απαντούμε φράση προς φράση αυτού:

1. ΔΗΛΩΣΗ κου Ραράκου.«Μόνον ως αστείο μπορώ να εκλάβω την δημοσιοποίηση εκ μέρους του Υπ. Υγείας λίστας φαρμάκων σε έλλειψη και τι εναλλακτική του υπάρχει στην αγορά.».
1. Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Ο κος Ραράκος με την ιδιότητα του Προέδρου του Φ.Σ.Κερκύρας αποδίδει  τη δημοσιοποίηση λίστας στο Υπουργείο Υγειάς και όχι στον πραγματικό φορέα που τη δημοσίευσε και δη στον ΕΟΦ  (ΕΘΝΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΦΑΡΜΑΚΩΝ), στον οποίο παραπέμπει η ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας.

2. ΔΗΛΩΣΗ κου Ραράκου. «Ο συντάκτης της εν λόγω λίστας  είναι πολύ μακριά από την αγορά του φαρμάκου αφού πολλά από τα εν λόγω σκευάσματα έχουν καταργηθεί.».
2. Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. «Ο συντάκτης είναι ο Ε.Ο.Φ. και είναι ο κατεξοχήν ρυθμιστής της αγοράς φαρμάκου. Έχουν καταργηθεί ποια φάρμακα και από ποιόν; Από τον Ε.Ο.Φ.; Και δεν το ξέρει ο Ε.Ο.Φ.;

3. ΔΗΛΩΣΗ κου Ραράκου: «Παρουσιάζει λίστα φαρμάκων σε έναν μη εξοικειωμένο αναγνώστη ο οποίος δεν ξέρει πως να τη μεταφράσει. Προωθείται λίστα φαρμάκων προς πώληση εξισώνοντάς  τα με καταναλωτικά αγαθά (αν δεν βρεις ζάχαρη πάρε ζαχαρίνη). Υπάρχει ναρκωτικό φάρμακο  το οποίο φυσικά χρειάζεται συνταγή ιατρού για την χορήγησή του  (άραγε πρέπει να ρωτήσουν  τον γιατρό ή φτάνει η λίστα για να το πάρουν?).
3. Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Υπάρχει ρητή σύσταση στη ΛΙΣΤΑ του Ε.Ο.Φ.  με ρητή παρακίνηση προς τους πολίτες να συμβουλεύονται το γιατρό και το φαρμακοποιό τους για τα κατάλληλα για αυτούς φάρμακα.

4. ΔΗΛΩΣΗ κου Ραράκου: Υποβαθμίζει ευθέως το επάγγελμα του φαρμακοποιού αφού οι γνώσεις υποκατάστασης ενός φαρμάκου περιλαμβάνονται στις σπουδές του.
4. Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. Είμαστε φαρμακοποιοί και δεν αισθανόμαστε πως η λίστα του Ε.Ο.Φ. μας υποβαθμίζει. Αν το θεωρεί ο κος Ραράκος ας διαμαρτυρηθεί στον αρμόδιο Υπουργό Υγείας και να κοινοποιήσει τη διαμαρτυρία στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο.


5. ΔΗΛΩΣΗ κου Ραράκου: ΟΙ ελλείψεις δεν λύνονται με λίστες. Λύνονται με δραστικά νομοθετήματα και πράξεις όπως ο συνεχείς έλεγχος των εξαγωγών των φαρμακαποθηκών η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης και η καλλιέργεια πρόσφορου επιχειρηματικού εδάφους για επιχειρήσεις χονδρεμπορίου φαρμάκου αλλά και εταιρειών χωρίς ανάγκη εξαγωγών.».
5. Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. Το εν κατακλείδι συμπέρασμα θεμελιώνεται σε ψευδή γεγονότα. Η φιλοδοξίες του κου Ραράκου προφανώς δεν περιορίζονται στην τωρινή του θέση.  Η λίστα του ΕΟΦ δεν είχε το σκοπό να εξαλείψει τις όποιες ελλείψεις σε φάρμακα αλλά να κατευθύνει το κοινό πάντα σε συνεργασία με το φαρμακοποιό του και το γιατρό του. Ο κος Πρόεδρος, ο οποίος οφείλει να εκπροσωπεί όλους ανεξαιρέτους τους φαρμακοποιούς χωρίς προσωπικές ιδεοληψίες και κομματικά πρόσημα,  αποτυγχάνει να  εκπροσωπήσει το σύνολο των φαρμακοποιών  δεόντως  δια της ανωτέρω δηλώσεώς του αφού, ακόμα και αν δεν υφίστανται κακές  προθέσεις εκ μέρους του, δεν δικαιολογείται εκ της θέσεως του να υποπίπτει σε τέτοιες αστοχίες  για κανέναν λόγο και αιτία,   ενώ θα πρέπει να του επισημανθεί ότι  κινδυνεύει να ελεγχθεί αυτεπάγγελτα  για διασπορά ψευδών ειδήσεων σε ένα ευαίσθητο τομέα  όπως αυτός της κοινωνικής υγείας που αφορά όλη την κοινωνία και όχι μόνο τους φαρμακοποιούς. Τούτο διότι δίνεται η ψευδής εντύπωση δια της δηλώσεώς του  ότι το Υπουργείο Υγείας  συστήνει κατηργημένα φάρμακα, πράγμα αναληθές.

Εμείς ως φαρμακοποιοί και μέλη του δ.σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κερκύρας σας ζητούμε τιμώντας το λειτούργημα που επιτελείτε, να ερευνήσετε τα όσα ανωτέρω σας δηλώνουμε και να αποκαταστήσετε την αλήθεια  με  νεότερη ανάρτησή σας.

Με Τιμή

ΤΑ ΜΕΛΗ ΣΤΟΥ Δ.Σ. ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΜΟΥΖΑΚΙΤΗΣ Μ.
ΛΑΣΚΑΡΙΣ Γ.
ΤΡΙΒΥΖΑΣ Ν.
ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Μ.