Σάββατο 11.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Mικρόβιο της λεγεωνέλλας στο νερό στο νοσοκομείο Ζακύνθου!

Μικρόβιο
03 Ιανουαρίου 2023 / 17:08

Αυτό που προκαλεί μεγάλη ανησυχία είναι το γεγονός ότι το νοσοκομείο, όπως και όλες τις υποδομές και κατοικίες στο νησί, προμηθεύει με νερό ο Δήμος Ζακύνθου.

Συναγερμός σήμανε στη Ζάκυνθο, καθώς εντοπίστηκε το μιρόβιο της λεγεωνέλλας στο δίκτυο ύδρευσης του νοσοκομείου του νησιού. Η διοίκηση του νοσοκομείου προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες που προβλέπονται σε αυτές τις περιπτώσεις και σε ανακοίνωσή της τονίζει  ότι “μέχρι σήμερα, δεν έχει διαγνωστεί καμία περίπτωση ασθενή ή εργαζόμενου με λεγεωνέλλα”. Ωστόσο, αυτό που προκαλεί μεγάλη ανησυχία είναι το γεγονός ότι το νοσοκομείο, όπως και όλες τις υποδομές και κατοικίες στο νησί, προμηθεύει με νερό ο Δήμος Ζακύνθου.
 
Σύμφωνα με επιστήμονες, το συγκεκριμένο μικρόβιο, δημιουργείται από τα μικροστοιχεία του ίδιου του νερού, ιδιαίτερα όταν βρίσκεται σε δεξαμενές, ντεπόζιτα και σωληνώσεις. Με δεδομένο ότι το νερό που διανέμεται στη Ζάκυνθο βρίθει μικροστοιχείων και άλατος, σε συνδυασμό με το ότι λόγω ανύπαρκτου δικτύου, όλα τα νοικοκυριά χρησιμοποιούν δεξαμενές και ντεπόζιτα, γεγονός που έχει προκαλέσει κατά καιρούς τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων, η ανησυχία των πολιτών “φουντώνει”.
 
Στην ανακοίνωση του νοσοκομείου, επισημαίνεται ότι: «Μέχρι σήμερα, δεν έχει διαγνωστεί καμία περίπτωση ασθενή ή εργαζόμενου με λεγεωνέλλα. Οι σημερινές συνθήκες υπερχλωρίωσης του νερού, με βάση τα αποτελέσματα των καθημερινών μετρήσεων ου γίνονται, δεν δημιουργούν συνθήκες επιβλαβείς για την υγεία των ασθενών και των εργαζομένων και αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά το βακτήριο της λεγεωνέλλας. Τέλος, η Διοίκηση του Νοσοκομείου έχει προγραμματίσει την οριστική επίλυση του προβλήματος με την εφαρμογή σύγχρονης μεθόδου μόνιμης χλωρίωσης του ύδατος, πέραν της ήδη υπάρχουσας, λαμβάνοντας υπόψη τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νερού με το οποίο υδρεύεται το Νοσοκομείο από το Δήμο”.
 
Τι είναι η λεγεωνέλλωση;
 
Η λεγεωνέλλωση, είναι ένα είδος πνευμονίας που καταλήγει σε θάνατο στο 13 % περίπου των ατόμων που θα προσβληθούν από τα βακτήρια της Λεγεωνέλλας (Legionella spp.). Τα βακτήρια αυτά είναι δυνατόν να προκαλέσουν και λιγότερο σοβαρή νόσηση (πυρετός Pontiac) που μοιάζει πολύ με συνάχι. Η νόσος αναπτύσσεται συνήθως σε 3-6 ημέρες, αλλά καμιά φορά μπορεί να εμφανισθεί και μέχρι 10 ημέρες μετά τη μόλυνση του ατόμου.
.
Το βακτηρίδιο της Λεγεωνέλλας βρίσκεται σε μικρούς αριθμούς στο φυσικό μας υγρό περιβάλλον (λίμνες, ποταμοί, φράγματα). Μπορεί να επιβιώσει σε ευρύ φάσμα θερμοκρασιών (από 6-60° Κελσίου). ∆εν μπορεί να πολλαπλασιαστεί σε θερμοκρασίες κάτω των 20 βαθμών ενώ οι θερμοκρασίες άνω των 60 °C, σκοτώνουν το βακτηρίδιο. Αντίθετα σε θερμοκρασίες από 20 °C, έως 45 °C, πολλαπλασιάζεται εύκολα και μπορεί να αποικήσει συστήματα κρύου ή ζεστού νερού και να προσβάλει τον άνθρωπο.