Τετάρτη 08.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γιάννης Ζαβιτσιάνος- Παλιά Πόλη

Γιάννης Ζαβιτσιάνος
18 Δεκεμβρίου 2022 / 14:05

Επιστολή προς το Σωματείο Εστίασης Διασκέδασης Παλιάς Πόλης

ΚΕΡΚΥΡΑ. Επιστολή - απάντηση προς το νεοσύστατο Σωματείο Εστίασης Διασκέδασης Παλιάς Πόλης έστειλε στην "Ε" ο Γιάννης Ζαβιτσιάνος, καρδιολόγος, ο οποίος είναι κάτοικος παλιάς πόλης και στην οποία αναφέρει τα εξής: 

Αξιότιμε κ. Διευθυντά

Διάβασα με ενδιαφέρον την επιστολή απάντησης προς τους κατοίκους της Παλιάς Πόλης του νεοσύστατου Σωματείου Εστίασης Διασκέδασης Παλιάς Πόλης.
Κορωνίδες της εν λόγω επιστολής αποτελούν η προσπάθεια διαχωρισμού των κατοίκων από το Προεδρείο του Συλλόγου Μονίμων Κατοίκων, του οποίου είμαι μέλος (του Συλλόγου, όχι του Διοικητικού Συμβουλίου), και η απόδοση εν συνεχεία στο Προεδρείο κάποιας ψυχιατρικής εμμονής.

Δεύτερη κορωνίδα αποτελεί το καταπληκτικό: "Στηρίζουμε και τον πολίτη που θέλει να κοιμηθεί αλλά και αυτόν που θέλει να διασκεδάσει"! Αυτό το τελευταίο πρέπει να είναι εμπνευσμένο από τους πολιτικούς λόγους του Νίκου Ανδρουλάκη.

Εκπροσωπώντας τον εαυτό μου, δηλώνω ότι ως κάτοικος της Παλιάς Πόλης στηρίζω απόλυτα το Προεδρείο του Συλλόγου. Διερωτώμαι όμως, ποιοι από τα μέλη του εν λόγω Σωματείου κατοικούν στην Παλιά Πόλη.
Ποιων οι οικογένειες αναγκάζονται να υποφέρουν τα ντεσιμπέλ της "μουσικής" που ξεχύνεται από τα μπαρ. Ποιων τα παιδιά μπορούν να διαβάσουν απρόσκοπτα για το σχολείο.

Ποιοι αναγκάζονται να ελίσσονται ανάμεσα στα τραπεζοκαθίσματα για να βγουν από το σπίτι τους και για να περπατήσουν στα καντούνια. 
Σε αυτό το τελευταίο βεβαίως έχουμε προ πολλού συμβιβαστεί ως κάτοικοι. Τρέμω μόνο στη σκέψη μήπως προκύψει η ανάγκη προσέγγισης επειγόντως ασθενοφόρου ή πυροσβεστικού. Με την ηχορύπανση όμως δε συμβιβαζόμαστε. Εκτιμώ δε ως λάθος την ταύτιση της Εστίασης με τη Διασκέδαση σε ένα Σωματείο.

Κατά κανόνα τα εστιατόρια δεν ηχορυπαίνουν. Τώρα, εάν κάποιος εστιάτορας επιθυμεί να συνδυάσει την κατάληψη των πεζοδρομίων με ηχορύπανση, τότε μιλάμε για κόκκινη γραμμή.

Τονίζω τη λέξη ηχορύπανση, προς αποφυγή παρεξηγήσεων. Η σιγανή, πολιτισμένη μουσική, μετρημένη με ντεσιμπελόμετρο σε επίπεδα ανεκτά για την υγεία, που να επιτρέπει την αδιατάρακτη νυκτερινή ανάπαυση, δεν αποτελεί ηχορύπανση.

Ενημερώνω τέλος ότι κάποιοι ενεργοί πολίτες παρακολουθούμε τα πεπραγμένα και τις επιλογές των δημοτικών συμβούλων και των παρατάξεων.
Παρακολουθούμε την αδιαφορία τους αλλά και τη συνενοχή τους στη μετατροπή της παλιάς πόλης σε ένα απέραντο φαγοποτείο.

Υποπτεύομαι ότι ούτε αυτοί κατοικούν στην Παλιά Πόλη.

Τέλος, ως προς την ανησυχία μήπως η Παλιά Πόλη μετατραπεί σε πόλη φάντασμα, ευχαριστούμε για την επισήμανση αλλά την προτιμάμε σαφώς έτσι. Κάντε μπαρ μέσα στις βίλες σας και βάλτε εκεί μουσική όσο θέλετε.
Καλέστε και εμάς να ζωντανέψουμε το χώρο.
Τι, όχι;

Με εκτίμηση
Ιωάννης Ζαβιτσιάνος
Καρδιολόγος