Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τίτλοι τέλους στο σπίτι φιλοξενίας του «Χαμόγελου του Παιδιού» στους Μαγουλάδες

Χαμόγελο του Παιδιού
15 Δεκεμβρίου 2022 / 11:12

Μετατρέπεται σε Κέντρο ημερήσιας Φροντίδας για παιδιά της ευρύτερης περιοχής της Β. Κέρκυρας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τίτλοι τέλους πέφτουν τελικά στο σπίτι του Χαμόγελου του Παιδιού που λειτουργεί εδώ και 21 χρόνια στους Μαγουλάδες της Βόρειας Κέρκυρας, καθώς βάσει του νέου νόμου περί κοινωνικών δομών δεν πληροί τις απαιτούμενες κτιριολογικές προδιαγραφές και προϋποθέσεις για να συνεχίσει την λειτουργία του.

Την είδηση γνωστοποίησε ο Πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού» Κώστας Γιαννόπουλος κατά την επίσκεψή του στην Κέρκυρα την Τετάρτη, όπου ενημέρωσε για τη δυσάρεστη αυτή εξέλιξη τα παιδιά που διαμένουν εκεί αλλά και τους εργαζόμενους.

Ο μοναδικός αυτός χώρος που δεν είναι ένα απλό σπίτι αλλά ένα υπέροχο αγρόκτημα, όπου φιλοξενούνται και πολλά ζώα και καλύπτεται από ελιές και άλλα δέντρα, θα παύσει να λειτουργεί μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και τα 14 παιδιά που διαμένουν εκεί ηλικίας 12 – 18 ετών, θα απορροφηθούν σε άλλα σπίτια φιλοξενίας της εθελοντικής οργάνωσης.

Η απειλή

Η απειλή λουκέτου διαφαινόταν εδώ και καιρό. Βάσει της απόφασης της Υφυπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου (ΚΥΑ 40494/3.5.2022) αλλά και του νόμου 4921/2022 (άρθρο 67) θα έπρεπε να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες κτιριολογικές προδιαγραφές, προσαρμοσμένες στις αυστηρές και ανελαστικές προϋποθέσεις λειτουργίας για τα Σπίτια Ημερήσιας Φροντίδας και τα Σπίτια Μόνιμης Διαβίωσης, ενώ σε περίπτωση μη συμμόρφωσης προβλέπονταν αυστηρές κυρώσεις (υπέρογκα χρηματικά πρόστιμα κ.α.).

Ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο, οι οικοδομικές παρεμβάσεις που έθεσε στις προϋποθέσεις το Υπουργείο Εργασίας δεν μπορούσαν να γίνουν στο οίκημα χρονολογίας 1730, με αποτέλεσμα το «σπίτι» στους Μαγουλάδες να χρειαστεί να αλλάξει χρήση και πλέον θα λειτουργεί ως Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας για τα παιδιά της ευρύτερης περιοχής της Β. Κέρκυρας, ως στήριγμα σε οικογένειες που έχουν ανάγκη.

«Το σπίτι στους Μαγουλάδες είναι αδειοδοτημένο και πιστοποιημένο έως το 2024. Ο χώρος λειτουργεί με επιτυχία και τα παιδιά που διαμένουν εκεί είναι χαρούμενα και ευτυχισμένα. Οι επεμβάσεις που θέτει ως προϋποθέσεις λειτουργίας το Υπουργείο Εργασίας δεν μπορούσαν να γίνουν στο παραδοσιακό κτίριο του 1730»», τόνισε στην «Ε» ο κ. Γιαννόπουλος επισημαίνοντας ότι το σπίτι όπως και τα παιδιά είχαν αγκαλιαστεί από την τοπική κοινωνία της Κέρκυρας όλα αυτά τα χρόνια.

Θύελλα αντιδράσεων

Το ζήτημα είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων προ μηνών με την εκφρασμένη διαμαρτυρία του Δημάρχου Β. Κέρκυρας Γιώργου Μαχειμάρη, ενώ και το Δημοτικό Συμβούλιο είχε εκδώσει ψήφισμα υποστήριξης για την απρόσκοπτη λειτουργία του σπιτιού στους Μαγουλάδες. Τον περασμένο Ιούνιο μάλιστα η κ. Μιχαηλίδου είχε επισκεφθεί την Κέρκυρα με αφορμή τα εγκαίνια του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας, όπου σε δηλώσεις της είχε διαβεβαιώσει τόσο τον βουλευτή της ΝΔ Στέφανο Γκίκα όσο και τους δημοσιογράφους ότι η επίμαχη ΚΥΑ «δεν στοχεύει στο κλείσιμο δομών που παράγουν πολύ σημαντικό κοινωνικό έργο. Αντιθέτως, σκοπός της είναι η κάλυψη ενός σημαντικού ρυθμιστικού κενού που υπήρχε για δεκαετίες στον συγκεκριμένο τομέα».

Ο κ.Γκίκας τότε είχε επισημάνει τα εξής: «Η κ. Μιχαηλίδου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι προβλέπεται μια μεταβατική περίοδος διάρκειας ενός έτους για την προσαρμογή των δομών στους νέους κανόνες, ενώ δήλωσε ότι η Πολιτεία θα βοηθήσει όποιες δομές παιδικής προστασίας δυσκολεύονται να τους ακολουθήσουν.

Αξίζει να αναφερθεί ότι πριν την δημοσίευση της ΚΥΑ προηγήθηκε διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς, ενώ το νέο πλαίσιο κανόνων χαιρετίζουν 81 φορείς και δομές παιδικής προστασίας όπως και ο Συνήγορος του Πολίτη – Συνήγορος του Παιδιού».

Σημειώνεται ότι τότε η Υφυπουργός Εργασίας παρότι είχε μείνει κάποιες μέρες στο νησί, δεν συμπεριέλαβε στο πρόγραμμά της, επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του Χαμόγελου του Παιδιού στους Μαγουλάδες.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ