Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Έρχονται πρόστιμα για όσους καταστρέφουν το πράσινο

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ
14 Δεκεμβρίου 2022 / 09:06

Η έγκριση του Κανονισμού Πρασίνου και του νέου Κανονισμού Καθαριότητας στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κ. Κέρκυρας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σοβαρά πρόστιμα για όσους κόβουν δέντρα, καταστρέφουν φυτά ή ρυπαίνουν με οποιονδήποτε τρόπο τους κοινόχρηστους χώρους του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας προβλέπει ο Κανονισμός Πρασίνου που εισάγεται σήμερα προς ψήφιση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στην συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί στις 6 μ.μ. στη συνεδριακή αίθουσα «ΕΥΑΓΟΡΑΣ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗΣ» (Παλαιόπολη Μον–Ρεπό) θα ζητηθεί επίσης η έγκριση του Σώματος για τον νέο Κανονισμό Καθαριότητας του Δήμου.
Όπως τόνισε στην «Ε» ο Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής Θεοχάρης Γιώτης, για πρώτη φορά θεσπίζεται Κανονισμός Πρασίνου στο Δήμο Κ. Κέρκυρας, σε μια προσπάθεια να τεθούν όρια και κανόνες για την προστασία του αστικού πρασίνου μετά την διαπίστωση φθορών και καταστροφών. Ο Κανονισμός ισχύει για δημόσιους - δημοτικούς χώρους πρασίνου του Δήμου και περιλαμβάνει τα μέτρα προστασίας τους, τους κανόνες χρήσης από τους οποίους διέπονται, τους περιορισμούς χρήσης τους αλλά και κυρώσεις.
 
Πρόστιμα
 
Ο κανονισμός προβλέπει πρόστιμα έως και 1.500 ευρώ για όσους καταστρέφουν δέντρα ιδιαίτερης γεωπονικής, μορφολογικής ή αισθητικής αξίας, ενώ δημοτικός εξοπλισμός, όπως παγκάκια, κάδοι, όργανα παιδικής χαράς που καταστρέφονται θα χρεώνονται με 400 ευρώ το τεμάχιο εφάπαξ και το κόστος αντικατάστασης εφόσον αυτό υπερβαίνει το αρχικό ποσό.

Επιπλέον όπου διαπιστώνονται προβλήματα στη διάβαση πεζών ή ορατότητας από φυτά εντός παρόδιων ιδιόκτητων χώρων, που ο ιδιοκτήτης τους δεν έχει φροντίσει να κλαδέψει, θα υπάρχει ειδοποίηση από το Τμήμα Συντήρησης Πρασίνου για να προχωρήσουν στις απαιτούμενες ενέργειες. Εάν δεν ανταποκριθούν, το Τμήμα προχώρα στη συντήρηση και καταλογίζεται στον ιδιοκτήτη το κόστος εργασιών, το οποίο υπολογίζεται με βάση τις προβλεπόμενες εργατοώρες απασχόλησης του προσωπικού και του κόστους χρήσης μηχανημάτων από 100 έως 200 ευρώ την ώρα.

Τα έσοδα που θα εισπράττονται από τα πρόστιμα για τις παραβιάσεις των κανόνων Πρασίνου θα προορίζονται κατά προτεραιότητα για την διατήρηση και αύξηση του πρασίνου στο Δήμο. Όπως τόνισε ο κ. Γιώτης, σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας το ύψος των προστίμων είναι πιο χαμηλό, ενώ διευκρίνισε ότι για την επιτυχή εφαρμογή του Κανονισμού αναμένεται να συσταθεί κλιμάκιο που θα εποπτεύει τους χώρους πρασίνου, ενώ θα διερευνώνται και οι καταγγελίες πολιτών προς τον Δήμο.
 
 
Και οικολογικό αντιστάθμισμα
 
Επιπλέον σε περίπτωση κοπής ή καταστροφής δέντρων ή θάμνων ή κατάργησης δημοτικού χώρου πρασίνου, ο Δήμος υποχρεούται να αντικαταστήσει τη βλάστηση στον ίδιο χώρο ή εάν αυτό είναι ανέφικτο, να φυτεύει σε άλλο χώρο ή να δημιουργήσει αντίστοιχο ελεύθερο χώρο στην ίδια περιοχή ως «οικολογικό αντιστάθμισμα». Σημειώνεται ότι η έγκριση του Κανονισμού Πρασίνου απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία, δηλαδή 23 θετικές ψήφους.
 
Κανονισμός Καθαριότητας
 
Δημιουργία Κέντρων Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών (ΚΔΕΥ) εφαρμογή του συστήματος «Πληρώνω Όσο Πετάω», χωριστή συλλογή αποβλήτων συσκευασίας σε δημοτικές εγκαταστάσεις συνάθροισης, χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων, υποστήριξη της οικιακής κομποστοποίησης, καθιέρωση χωριστής συλλογής επικινδύνων αποβλήτων από νοικοκυριά αλλά και δημιουργία «Πράσινων Σημείων» περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στο νέο «Κανονισμό Καθαριότητας του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων».

Ο νέος Κανονισμός, που εισάγεται εκ νέου προς ψήφιση σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο Κεντρικής Κέρκυρας, διαμορφώνεται στο πλαίσιο του ν. 4819/2021 (Α' 129), του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων 2020 - 2030 και του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε περίπτωση που σημειωθούν παραβάσεις, προβλέπονται πρόστιμα, τα οποία βάσει νομοθεσίας, οι δήμοι μπορούν να προσαυξάνουν σε περίπτωση υποτροπής.
 
 
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ