Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σε έξαρση οι παιδικές ιώσεις

Παιδικές ιώσεις
18 Nov 2022 / 10:21

Γαστρεντερίτιδες και λοιμώξεις του αναπνευστικού στέλνουν τα παιδιά στο Νοσοκομείο Κέρκυρας για νοσηλεία

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε έξαρση βρίσκονται οι παιδικές ιώσεις το τελευταίο διάστημα, ενώ δεν λείπουν και περιστατικά για τα οποία απαιτούνται μέχρι και νοσηλεία στην Παιδιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας. Λοιμώξεις του αναπνευστικού, γαστρεντερίτιδες αλλά και κοξάκι «θερίζουν» το τελευταίο διάστημα, όπου καταγράφεται μεγάλη αύξηση των περιστατικών ιώσεων.

Τα παιδιατρεία έχουν «γεμίσει» από τους μικρούς ασθενείς, καθώς φέτος μετά από δύο χρόνια «αδράνειας» λόγω των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό παρατηρείται έξαρση των ιώσεων νωρίτερα από την συνηθισμένη περίοδο, κοντά δηλαδή στα Χριστούγεννα όπου συνήθως κάνει την εμφάνισή της η εποχική γρίπη.

Οι μισές κλίνες γεμάτες

Αυξημένη προσέλευση όμως παρατηρείται και στο Νοσοκομείο Κέρκυρας, με αρκετά από τα περιστατικά που χτυπούν την πόρτα του ΤΕΠ να καταλήγουν τελικά σε νοσηλεία στην Παιδιατρική Κλινική. Μάλιστα την περασμένη εβδομάδα 10 κλίνες επί συνόλου 20 είχαν καλυφθεί στην Παιδιατρική Κλινική από μικρούς ασθενείς που ταλαιπωρούνταν είτε από λοιμώξεις του αναπνευστικού είτε από γαστρεντερίτιδες. Η εικόνα αυτές τις ημέρες παρουσιάζεται βελτιωμένη, με τις νοσηλείες να έχουν μειωθεί.

Όπως επισημαίνουν ιατρικοί κύκλοι, η έξαρση των ιώσεων φέτος ήταν κάτι το αναμενόμενο. Οι αυστηροί περιορισμοί δηλαδή που υπήρχαν δυο χρόνια με την πανδημία περιόρισαν τις επαφές στον παιδικό πληθυσμό κρατώντας μακριά τις ιώσεις, πλέον όμως με τη χαλάρωση των μέτρων, τη μη χρήση μάσκας αλλά και καθότι οι οργανισμοί δεν έχουν «χτίσει» τοίχος ανοσίας, υπάρχει μια «επίθεση » των ιογενών λοιμώξεων στα παιδιά που είχαν περιοριστεί όλο το προηγούμενο διάστημα. Ως ευάλωτες ομάδες θεωρούνται ιδιαίτερα τα παιδιά κάτω των 5 ετών.

Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα στις λοιμώξεις του αναπνευστικού περιλαμβάνουν βήχα, πυρετό , δυσκολία στην αναπνοή, σφύριγμα, μειωμένη δραστηριότητα, όπως και μειωμένη λήψη υγρών. Όσον αφορά τις γαστρεντερίτιδες συνοδεύονται από πυρετό με ρίγος, έμετο και πολλαπλές διάρροιες. Οι τελευταίες έχουν γρήγορη κλιμάκωση και αποκλιμάκωση καθώς υποχωρούν σε ενάμιση 24ωρο, σύμφωνα με παιδιάτρους. Επειδή ωστόσο πρόκειται για ιούς που μεταδίδονται, ο γιατροί συνιστούν την απομόνωση του ασθενούς και την αποφυγή επαφής με άλλα παιδιά για λόγους προστασίας του κοινωνικού συνόλου.

Μέτρα

Επιπλέον εφιστούν την προσοχή για τα μέτρα που θα πρέπει να τηρούνται για την προστασία του πληθυσμού. Καλός αερισμός των χώρων, σωστή διατροφή, τακτικό πλύσιμο χεριών, καλή υγιεινή στην καθαριότητα των τουαλετών και δη στα σχολεία με ενισχυμένο προσωπικό περιλαμβάνονται στα βασικά μέτρα πρόληψης και προστασίας. Τέλος, συστήνεται στις ευπαθές ομάδες να εμβολιαστούν για την εποχική γρίπη ως ένα επιπλέον μέτρο ασπίδας.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ